Седем братя и сестри, изоставени от света

Сирийски активисти и журналисти разпространяват в социалните мрежи снимка на седем братя и сестри, загинали в резултат на бомбардиране на град Идлиб, извършено от руски военни сили в сряда (22.03).

„Хамза, Бибръсм,Римас, Уиам, Асил, Лин, Ранд“, седем деца, обединени на една снимка два дни преди да бъдат убити. Те претърпели дълго пътуване след като напуснали родния си град ал-Баб в покрайнините на Алепо и се заселили в апартамент в жилищния квартал ал-Кусур в Идлиб.

Седмината братя и сестри били деца на Махмуд ас-Сайх, който бил убит в резултат на въздушни бомбардировки над болница по време на операция за евакуация на болните няколко месеца по-рано.

Сирийският журналист Али Ибрахим каза: „Заспаха като ангели и не се събудиха повече. Отне ни ги руска атака над град Идлиб.“ И добави: „Този случай показва слабостта ни, липсата на съпричастие. Той поражда гняв в душите ни и желание за мъст. Няма да забравим.“

Руските въздушни сили бомбардирали в сряда рано сутринта жилищна сграда в жилищния квартал ал-Кусур в Идлиб, в резултат на което били убити 25 цивилни – 15 деца и 6 жени. Голяма част от жертвите били разселени лица от покрайнините на Алепо, които живеели в момента в Идлиб. Организацията „Ад-Дифа ал-мадани“ успя да поеме контрол над няколко квартала докато течеше операция за претърсване на останките от сградите за ранени или убити под отломките.

Според доклад на Уницеф: грубите нарушения на правата на децата в Сирия през 2016 г. достигат най-високото си ниво досега, поради непрекъсващите странични ефекти от войната над децата, вече шест поредни години.

По статистики на Уницеф през 2016 г. са убити поне 652 деца, което отбелязва повишение от 20% спрямо 2015 г. С това 2016 г. е най-тежката година за децата в Сирия, след като беше потвърден броят на загиналите през 2014 г. деца – 255 деца, убити в училища или в близост до тях.

Докладът посочва, че 6 години след началото на войната, близо 6 милиона деца разчитат напълно на хуманитарни помощи. Милиони деца са разселени повече от седем пъти. В момента повече от 2 милиона и 300 хиляди деца са бежанци в Турция, Ливан, Йордания, Египет и Ирак.

Уницеф отправи призив от името на децата на Сирия към всички страни в конфликта, всички страни, които имат някакво влияние над него и международната общност за постигане на незабавно политическо решение и прекратяване на конфликта в Сирия, както и прекратяване на всякакви посегателства спрямо деца, включително убийства, нараняване или набирането им като бойци, атаките над училищата и болниците, безусловно и цялостно прекратяване на обсадата и оказване на помощ на всички нуждаещи се деца, където и да се намират в цяла Сирия.

Материалът е превод на статия от електронното издание baladi-news.com

Публикувано на 4 Април 2017 в 11:20 часа от
Нора Муса Шехаби


Ключови думи:Сирия, права на деца, хуманитарна обстановка, нарушение на човешките права, косвени жертви

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас