Салих Муслим:Русия ще спре турската намеса в Сирия

Руската военна интервенция в Сирия доведе до драматична промяна в баланса на силите. Групата, която спечели най-много от промяната е тази на кюрдите, които постепенно подчиниха зони под свой контрол и сега са сред най-големите партньори на САЩ в борбата срещу ИД. Какво влияние ще имат руските действия по отношение на сирийските кюрди? Интервю на Ал-монитор с съпредседателя на партията на демократичния съюз (PYD) Салих Муслим, който се намира понастоящем в Сирийски Кюрдистан (кюрдски регион в северната част на Сирия).

- Как руската военна намеса в Сирия ще повлияе на кюрдите?

- Ние, като част от партията на демократичния съюз вярваме в следното и споделяме това виждане със САЩ: ще се борим до този, който се бори срещу ИД. Ще застанем до този, който се бие срещу действията на ИД.

- Русия също казва, че сирийският президент Башар ал-Асад трябва да остане на власт и защитава режима.

- Русия зае страната на режима от самото начало. Това е друг отделен въпрос. Докато Асад остава на власт ние ще мислим по-различен начин. Асад не може да остане във властта както преди. Той може да остане през преходен период на диалог между враждуващите страни, но в дългосрочен план не изглежда вероятно, че мнозинството от сирийския народ ще приеме неговото управление.

- Няма ли опасност от това този преходен период  да се превърне във перманентен? Постигайки толкова много, вие ще търсите гаранции? Може ли Русия да бъде гарант на кюрдите?

- Ние имахме взаимоотношения с Русия през изминалите три години. Бяхме в Русия, Москва. Режимът не може да остане, така както не можем да върнем назад часовника. Кюрдите съществуват. Ние сме способни да защитаваме себе си от режима и другите. Ако има разрешение на сирийската криза е необходимо да бъдат включени и правата на кюрдите и другите етнически и религиозни групи в Сирия. Това може да бъде постигнато под егидата на ООН. Нашата демократична автономия (трите кантона контролирани от кюрдите в северната част на Сирия) трябва да бъде призната. Ако не бъдат ние ще трябва да продължим с нашата борба. Ако кюрдските проблеми останат неразрешени, сирийският проблем ще остане неразрешен. Ние имаме определени искания за системата на място. Всяко решение с изкореняване на това е грешно и няма да работи.

- Вярвате ли че кюрдите могат да се справят с ИД без военна намеса на САЩ?

- Може би нашите жертви ще станат повече, но бихме били способни да се съпротивляваме независимо това. Преди всичко вярваме в нашия народ и в справедливостта на нашата кауза.

- Връщайки се обратно към Русия има сведения, че руските самолети не поразяват цели само на ИД, но и на Джабхат ал-Нусра и Ахрар ал-Шам. Как ще отговори Америка на това според вас?

-Не смятам, че Америка ще възрази срещу това, тъй като ал-Нусра и Ахрар ал-Шам не са по различни от ИД. Всичките са терористични организации и споделят едни и същи радикални разбирания. Ал-Нусра е в списъка с терористични организации на Държавния департамент на САЩ. Не знам дали ще повдигнат възражения относно Ахрар ал-Шам, но те знаят кои са те. Няма граници, нито различия между трите групи. Ако те бъдат изтласкани, останалите опозиционни групи, които са много слаби, включително тези, които се бият заедно с нас и са прикачени към Свободната сирийска армия ще бъдат по-силни.

- Вярвате ли, че руската намеса ще помогне да се съберат страните на масата или ще направи нещата по-лоши.

- Връщането на масата на преговорите изглежда трудно. Планът представен от пратеника на Сирия в ООН Стефан де Мистура е подкрепен най-много от Русия. Опозиционния лагер, имам предвид Катар, Саудитска Арабия и Турция се съпротивляват срещу този план. Ако САЩ искат да прокарат пътя за споразумение трябва да приложат определен натиск върху този лагер. Във всеки случай, ако няма някакъв тип споразумение между Русия и Америка, Русия няма да може да действа по този начин.

 

- Какво означават за Турция руските ходове?

- Турската политика в Сирия е напълно банкрутирала. Две години по-рано аз говорих с руско официално лице и то ме попита „От какво се страхуват кюрдите най-много?” Аз отговорих „Евентуална турска интервенция”. Той се засмя и каза „Това не е турската граница [със Сирия], а на НАТО”, на което аз отвърнах: „В такъв случай, Вие ме успокоихте, благодаря Ви”. Турция няма да се намеси в Сирия без благословията на големите сили.

- А как ще се отрази руската намеса на „свободната от ИД зона”, която Турция иска да създаде на запад от р. Ефрат по т.нар. „Линия Маре”?

- Русия и САЩ изглежда са установили свои зони на влияние вътре в Сирия. Американците са активни на север, където руснаците няма да се бъркат. Но ако Турция се реши на интервенция, тогава те ще се намесят. Русия има двустранно споразумение за отбрана със Сирия. Те ще предотвратят турско навлизане, не за да защитят нас, а за да защитят сирийската граница.

- Какви са изгледите за сътрудничеството между Турция и администрацията на Рожава (бел.прев. - сирийски Кюрдистан)?

- Ако Турция беше взела на сериозно борбата с ИД още от началото, тя нямаше да се намира на турската граница. ИД изтребва кюрдите, насилствено ги изселва, изгаря техните села. Защо Турция не прави нищо, защо не можа да се спре това? Ние предложихме да се погрижим сами за себе си. Тогава защо Турция стои на нашия път? Вие знаете, че има обучена от Турция туркменска бригада, наречена „Султан” или нещо подобно. Те всички дезертираха и преминаха към ИД. Това беше тотално фиаско.

- Да не би да казвате, че няма надежда за нормализиране на отношенията с Анкара?

- Ако Турция заеме по-умерена позиция към нас, ние като политици сме готови да говорим и може да последват добри неща. Но турските официални лица продължават да наричат PYD и YPG [Народните сили за защита] „терористи”. Какъв точно тероризъм ние извършваме?

Ако се бяха съгласили с това, което предлагахме преди две години (сътрудничество), нещата сега щяха да са различни. Вместо да съществуваме съвместно като братя, Турция ни обяви за врагове.

Това, което ние истински искаме е да се борим с ИД, заедно с Турция, Америка и други коалиционни сили. Още повече, ние не възразяваме на зона за сигурност. Ние се противопоставяме на такава, контролирана от Турция. Зоната забранена за полети установена в Ирак през 1992 г., може да се приложи и в Сирия. Ако цяла северна Сирия е под защитата на ООН, ние ще се чувстваме много по-сигурни.

- Последните атаки на ПКК срещу Турция не ви ли поставят в несигурна позиция? Въпреки, че заявявате че сте различни партии и двете сте вдъхновени от лидера на ПКК Абдула Йоджалан?

- Не мисля, че това ни се отразява във военно отношение. Ние сме отделни организации, но продължаването на мирния процес в Турция ще бъде от полза на всички. Ескалацията на конфликта ще навреди също на всички. Не са ли кюрдите, тези които прегърнаха философията на Апо (псевдонима на Йоджалан) тези, които са най-ефективната военна сила срещу ИД? Когато ги атакуваш (ПКК), милиони кюрди чувстват това като нож в гърба. И те настояват да знаят защо САЩ и ЕС остават мълчаливи. Ако те са сериозни в борбата срещу ИД, защо спират Турция? Такива мнения има сред кюрдите.

Същевременно се разиграва човешка трагедия. Тялото на Азиз Гюлер, турски гражданин, който дойде в Рожава да е бори с ИД, не може да бъде предадено на семейството му, защото Турция не позволява да бъде пренесено на нейна територия. Ние не можем да разберем защо. В миналото телата на турските граждани, които загиваха в Рожава биваха предавани на семействата им, за да ги погребат в собствената им държава. Това повече не се позволява. Турция възприе тази политика даже преди продължаването на конфликта с ПКК.

- Вие имате проблеми с Регионалното кюрдско правителство (РКП) в Ирак. Президентът Масуд Барзани заяви, че ще отвори логистичните линии на комуникация от Кюрдската автономна област с Рожава само ако вие разрешите на сирийските кюрдски бойци от Демократичната партия на Кюрдистан-Сирия (KDP-S) да се завърнат. Вие се срещнахте с Масуд Барзани в Ербил наскоро, американски официални представители също присъстваха на разговорите, но не можахте да разрешите проблема. Защо?

- Няма ново развитие по този въпрос. Но ето какво предлагаме ние – ако те (ДПК-С) са сериозни в намеренията си да защитават кюрдите от ИД да заповядат. Къде са ИД сега? Между Джараблус и Азаз. Нека заповядат и да се бият там. Няма ИД никъде другаде в кюрдските области.

 

Публикувано на 9 Октомври 2015 в 10:47 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:Салих Муслим, Интервю, кюрди, Сирийски Кюрдистан, Кюрдистан, Сирия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас