Руските ракети в Калининград

Въпросът беше наскоро повдигнат от Войчех Лоренц - старши експерт в полския държавен Институт за международни отношения, който засегна актуалните въпроси за сигурността на Румъния и Полша, свързани с действията на Русия в Европа и в Сирия, в интервю за румънската информационна агенция „HotNews”.

Чрез обявеното преместване в анклава Калининград на руските ракети „Искандер”, разчетени да носят ядрени бойни глави, Русия иска да затвърди  регионалното си превъзходство, което има пред НАТО, за да преговаря за нова рамкова карта на сигурността в Европа, твърди анализатора Лоренц.

Все по-голям брой експерти смятат, че отношенията Русия - САЩ са по-изострени от всякога и обстановката е по-напрегната отколкото по време на Студената война. Москва се опитва да се възползва от регионалното си превъзходство над НАТО и да експлоатира доверието на Запада, дадено на Русия след края на Студената война с надеждата, че тя ще се развие като предвидима и стабилна държава. Мнозина международни наблюдатели обаче считат, че Кремъл има стратегическата цел да сплаши НАТО и да използва превъзходството си, особено това по протежението на границата с НАТО и ЕС.

В тази насока, като „черен” сценарий може да се разглежда възможността Русия да продължи да търси опити да реинтегрира постсъветското пространство и да поддържа буферна зона между нея и новите държави-членки на НАТО и ЕС, или всъщност бившите от Варшавския договор. Използвайки военната си сила, Кремъл реално може да дестабилизира тези държави за да се създаде ситуация, в която НАТО няма да бъде в състояние да намери военно решение и на практика Северноатлантическите партньори ще бъдат принудени да преговарят с Русия за нова архитектура на сигурността в Европа. Същевременно, Москва може да използва този сценарий и в по-голям мащаб, например чрез присъствието си в Сирия, чрез регионалното си превъзходство в района на Балтийско море, а след анексията на Крим и чрез влиянието си в Черно море. Не е тайна и фактът, че Русия може да мобилизира 80 хил. души в Източна Европа в рамките на три дни, докато НАТО се нуждае от месец и половина за 50 хил.

Изводите от политиката на Русия са, че страната умее да води „корозивна”  дипломация, заставяща държавите-членки на НАТО да приемат условията й за водене на преговори. В замяна на въздържане от действия, намаляващи нивото на стабилност в регионален план, Москва предлага да се преразгледа рамката на сигурността в Европа.

            След като Русия наруши повечето споразумения, които са стълбове на сигурността в Европа, чрез анексирането на Крим, а преди и това в агресията срещу Грузия през 2008 г., НАТО се адаптира към това й поведение, приемайки пасивна роля. Същевременно обаче тази адаптация е бавна и предпазлива, защото никой не желае да предприема действия, които биха могли да се върнат с обратна сила, в това число за чисто пропагандни цели. Например „НАТО се подготвя за война”, или „НАТО промени мирната си позиция в агресивна”.

Допълнително, трябва да се отчетат икономическите и политическите реалности. При всяко едно свое решение, държавите от НАТО трябва да направят оценка на промяната на стратегическата среда и състоянието на сигурността, за да могат да ревизират позицията си, което всъщност е много трудно за Алианса. Така той трябва да действа премерено, стъпка по стъпка, наблюдавайки всеки път как реагира Русия.

Ако се разиграе следния възможен сценарий: Русия в рамките на два дни завземе 5 км² от Естония или Латвия… Какво може да направи НАТО? Ще върне ли обратно загубената територия? Как?

Трябва да се вземе предвид, че Русия има ракетни системи S300 и S400, разположени в Калининград. Какво тогава ще може да направи Алианса? Да ги унищожи, рискувайки Кремъл да нанесе ответен удар с тактически ядрени оръжия?

Известно е, че Кремъл в рамките на своята политика провежда учения по симулирано използване на ядрени оръжия срещу членки на НАТО. Същевременно страната разполага с доктрина с достатъчно нисък праг за вземане на решение за използването на тактическите си ядрени оръжия, за да изплаши противника си и да го възпре. Така че би било огромно военно и политическо предизвикателство за НАТО да върне една загубена територия. Вероятно, Русия разчита може би точно на това.

С особено внимание следва да се разгледа политиката на Кремъл по отношение на Сирия. Това е важен аспект, който внася нови елементи в международната среда за сигурност. Русия се възползва от властовия вакуум в Сирия. Използва военното си присъствие преди всичко, за да запази диктатурата на Асад, който пък защитава руските интереси там. И Москва показа, че няма да позволи режимът там да се провали.

В същото време обаче, Русия действа стратегически в тази игра, за да създаде нова архитектура на сигурността в Европа. С действията си в Сирия и блокирайки възможността за маневриране на САЩ и неговите съюзници, Русия преследва пропагандни цели, като изразява желание за създаване на антитерористична коалиция с Вашингтон и партньорите му от Западна Европа.

С посланието от Кремъл за съвместна борба срещу тероризма в Сирия, въпреки собствените тълкувания за това понятие – т.е. всички, които са против Асад, Русия привлича вниманието на тези части от западното общество, които виждат заплахата в световния тероризъм, а не в мощта на руските ракети и промяната на средата за сигурност в Европа. Именно тези общества не крият готовността си за обединяване на усилията с Русия в международната борба с тероризма, невиждайки реалната заплаха – да се създаде един много добър момент, в който Москва да докаже, че е по-добре да се сътрудничи с нея в името на общия интерес. След това разбира се ще бъде по-лесно да се забрави Крим, Украйна, както и присъствието на Русия в близост до балтийските държави или тези на Черно море.

На пръв поглед Русия се фокусира върху борбата с Ислямска държава, дори през последните месеци е увеличила своите атаки срещу нея, но основната й цел всъщност е да защити режима на Асад и да създаде хуманитарна криза като в същото време увеличи натиска върху Запада, засилвайки потока от бежанци към Европа. По този начин се повишава рискът от тероризъм в Европа, а съответно и разходите на противника. Същевременно обаче, Кремъл предоставя решение на проблема. На практика, руснаците създават огромна хуманитарна криза в Алепо, засягаща цивилното население, а Западът няма много полезни ходове, защото ако направи опит да спре Русия рискува ескалация на конфликта, който бързо може да бъде пренесен към Балтийско и Черно море, където Русия има регионално превъзходство.

На фона на тази картина, Полша и Румъния се открояват като стълбове на противоракетната система на НАТО в Европа - те са домакин на елементите на противоракетната отбрана, която от своя страна е от стратегическо значение за САЩ. За Русия разбира се противоракетният щит не означава промяна на баланса на силите или повишаване на капацитета за атака на руска територия от базите в Полша или Румъния. Той по-скоро демонстрира нарастващото значение на региона за политическите игри на САЩ и това вбесява Русия.

И в този ред на мисли следва да се отчете, че Русия продължава да изпълнява т. нар. стратегия A2AD (ANTI-ACCESS/AERIAL DENIAL – за предотвратяване на достъпа и проникване във въздушното пространство), като се опитва да сформира зони на влияние, които пречат на войските на НАТО да осъществяват операции в непосредствена близост до границите на алианса, а понякога – дори и на неговата територия, което на практика блокира възможността за маневриране на НАТО и прави трудни дори операциите по отбрана, в случай че Кремъл реши да стане по-агресивен.

За това може би отговорът на Русия, изразен по-рано през лятото от председателя на комисията по отбрана в руската дума Владимир Комоедов, като коментар на изявлението на ръководителя на Алианса Йенс Столтенберг относно оперативната готовност на съоръженията на НАТО, че „Поставянето на системата за противоракетна отбрана на НАТО в оперативна бойна готовност превръща в заложници страните от Източна Европа, тъй като руските тактически ракети неизбежно ще отговорят на евентуална провокация на Алианса”, следва да се приема на сериозно.

Публикувано на 9 Ноември 2016 в 16:23 часа от
Станислав Цеков


Ключови думи:Русия, ЕС, НАТО, Полша, Румъния, ядрено оръжие, сдържане, отношения

19 Коментара
От Ехоо публикуван на 11 Nov 2016 02:01 pm
"След това разбира се ще бъде по-лесно да се забрави Крим, Украйна, както и присъствието на Русия в близост до балтийските държави или тези на Черно море". Да се забрави присъствието на Русия в близост до балтийските държави?!?!?! Бива пропаганда, бива, ама що за наглост е това!
От ВОЙЧЕХ публикуван на 14 Nov 2016 04:09 pm
никога , никога , путин няма да повтори грешките на сталин от вторатасветовна война
От Бардак О'Баня публикуван на 19 Nov 2016 03:22 pm
Според мен от САЩ (НАТО) и ЕС лъха, двуличие, подлост и наглост до безграничие! Много преди анекса на Крим беше факт Косово и след като на едното място може да се зачете правото на живущите там да се самоопределят и отделят е много нагло и двулично да не се зачете правото на хората живущи в Крим.
От Бардак О'Баня публикуван на 19 Nov 2016 03:29 pm
Що се отнася до Сирия - В Сирия законното правителство на страната е поискало съдействие от Руска страна в борбата с терористични организации като ИДИЛ и Ал Нусра и др. САЩ в Сирия никой не ги е канил, а това, че организираният от тях преврат не мина, както се случи в украйна НЕ би трябвало да е повод за това да подкрепят терористични организации.
От ЕМО публикуван на 24 Nov 2016 12:19 pm
противопоставянето в света сепредизвиква от и само от запада.крим е руска територия,украйна също а мнението на запада е всеизвестно.русия винаги отговаря на силата със сила и обикновенно противникът и бива унищожен
От юсуф публикуван на 28 Nov 2016 01:29 pm
Този полски автор на статията не е специалист ,а платен клакьор на Запада.
Русия никога не е водила завоевателни войни,че да я представя като агресор.
САЩ търсят война с русия ,но тук в европа и този глупав поляк работи в тази посока.Румъния и полша ли ще пазят европа?Кой я напада?
От Ангел Павлов публикуван на 16 Dec 2016 02:12 pm
До Юсуф.Драги ми приятелю много мразя когато някой пише нещо без да е прочел нищо.Понеже пишеш,че Русия не е водила завоевателни войни само ще те осветля,че за 19 и 20 век Русия е водила 183 войни от които САМО 5 са били отбранителни.Така,че драги ми Юсуф първо чети,а после пиши.
От Ангел Павлов публикуван на 16 Dec 2016 02:23 pm
Емо също така можеш да добавиш като законни Руски територии и:България,Румъния,Полша както и всички останали страни от бившият Варшавски лагер,както и някой африкански и азиaтски страни.Аз съм си за нас но ми е писнало да чета писанията на цяла пасмина глупендъри и русофилолизци.
От ЕЛИ публикуван на 19 Dec 2016 02:50 pm
ПЛАТЕНА СТАТИЯ ОТ САЩ
От реялист публикуван на 03 Jan 2017 02:09 pm
Русия няма и няма да има тириториялни претенции към никой тя има достатъчно територия по скоро гледат да я разбият и ослабят но такава грешка и доверие идвали ще допуснат както при Брежнев
От Бай Кольо публикуван на 03 Feb 2017 04:24 pm
Байо Ангеле Павлов, кой ти натъпка главата с глупостите, които пишеш??? Няма случай в историята, в който Русия да е водила завоевателна война (изключвам през Втората световна война нападението над Финландия, за да спаси Ленинград от фашистите!) Не се опитвай да пренаписваш историята.
От Бай Кольо публикуван на 03 Feb 2017 04:25 pm
Байо Ангеле Павлов, кой ти натъпка главата с глупостите, които пишеш??? Няма случай в историята, в който Русия да е водила завоевателна война (изключвам през Втората световна война нападението над Финландия, за да спаси Ленинград от фашистите!) Не се опитвай да пренаписваш историята.
От иванов публикуван на 16 Feb 2017 04:17 pm
Чета тези писаници и се дивя. Помислете! Как се прави империя? Със завоевания! Значи със завоевателни войни! И САЩ и РУСИЯ са империи.Агресивни държави! Какво се дрънкате по форумите.Не е ли ясно.
От Жоро публикуван на 24 Feb 2017 04:30 pm
Това не е никакъв анализ, а чиста пропаганда пълна с неверни данни и псевдо факти!
От Ники публикуван на 24 Feb 2017 06:10 pm
Статията е обективна и много добре анализира водената от руснаците политика, което се потвърждава и от проруската истерия в коментарите, която през последните години крещи и вони в информационното пространство и логично се е изсипала и тук.....
От Иван публикуван на 26 Apr 2017 12:55 pm
1.Алчният запад винаги се е стремял да превърне Русия в колониална държава зада
може да граби природните й ресурси.Благодарение на г.Путин това за сега неможе да стане
2.Някой може ли да ми каже кога и в кой век Украина е била самостоятелна държава и какво прави ЦРУ в Киев три години преди събитията
От Ангел Павлов публикуван на 26 Apr 2017 03:49 pm
До бай Кольо.Драги ми байо задаваш ми въпроса кой ми е напълнил главата с глупости.Отговарям.Това са хилядите книги,които съм прочел до сега по този и много други въпроси от които повечето са от руски автори и то документални,а ти явно имаш само някакви смътни спомени от заглавията на в.Работническо дело и нищо друго.Между другото можеш ли да ми кажеш нещо добро което ни се е случило благодарение на твоята матушка Русия и още един въпрос,защо всички бежанци не търчат към Русия на изток,а в обратна посока и защо дечицата на руските големци живеят на запад включително и щерката на Путлер.
От ангел николов публикуван на 29 Apr 2017 09:37 am
До Ангел Павлов(публикуван на 16 Dec 2016 02:23 pm) За да обвиниш Русия в агресия правиш интересен логическия преход между двете понятия: "страни от варшавския лагер"="законни руски територии". Да приема ли, че като влязохме в НАТО, станахме законна американска колония. Нямам спомен при соца като подтискаха християнската религия, да са се опитвали да ми я подменят с ислям. Нямам спомен всичките ми познати да са "доволни" от живота потенциални самоубийци.Помня, че имах възможност и мотив да упражнявам избрана професия защото я харесвам, а не заради парите, които ще искарам от нея.
От Niky публикуван на 16 May 2017 10:41 am
Тези 1 или 2-ма дежурни тролове, пишещи с десетки никнеймове, стават бесни, когато се разкрива "великата стратегия" на чорбаджията им-невменяемото джудже. Все пак нали трябва да осребрят продажните си драсканици. Нещастни блюдолизци.
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас