Резултати и перспективи от Женева II

След като не бяха постигнати окончателни резултати за решаването на конфликта в Сирия от провеждането на първата мирна конференция – „Женева I” през юни 2012 г., на 22.01.2014 г. беше организирана нова конференция в Монтрьо, Швейцария. Преговорите се проведоха в два етапа, между 23-31 януари и в периода 10-15 февруари в Женева, като започнаха с напрежение между преговарящите. Конференцията се проведе под егидата на ООН, като бяха поканени повече от тридесет страни от целия свят, сред които САЩ, Русия, Китай, държави-членки на ЕС, както и представители от Латинска Америка и Близкия Изток. Покана за участие, инициирана от САЩ, беше отправена и към Иран, но по-късно генералният секретар на ООН Бан Ки Мун я оттегли, след като Техеран заяви, че не подкрепя споразумението от 2012г. за политическия преход в Сирия.

 

Основната цел на конференцията „Женева II” беше да бъдат изяснени предложените мерки за справяне с гражданската война и въпроса за съставяне на преходно правителство за Сирия, като за тази цел на масата на преговорите бяха събрани представители на правителството на Башар Асад и тези на Сирийската национална коалиция, която за момента е официално признат представител на опозиционните сили от страна на международната общност. Противно на първоначалната идея за постигане на консенсус, „Женева II” се превърна в поле на сблъсък, като сирийската опозиция и САЩ, отново изразиха претенция за съставяне на преходно правителство, в което да няма участие Башар Асад. Това тяхно искане породи остри реакции от страна на външния министър на Сирия Уалид Муалеб, според който това действие би било външна намеса във вътрешните работи на Сирия. Той изрази и безпокойството си, че някои от ислямистките организации са подкрепяни от опозицията и външни сили, които имат пряк интерес от разразилия се конфликт и искат да заемат доминираща позиция в този регион. В отговор на това, Сирийската национална коалиция отново настоява да бъде подписано комюникето от „Женева I” и Башар Асад да се оттегли от властта, заявявайки, че вече има изграден график за организирането на преходното правителство и предвидени кадри, които да заемат съответните позиции. На фона на възникналото напрежение, руският външен министър Сергей Лавров апелира за полагането на повече усилия за укрепването на хуманитарната обстановка в Сирия, като се избегнат възможните спекулации от това.

 

Въпреки че отново не се стигна до ясни резултати, фактът че враждуващите сили възприеха идеята за общи преговори е сериозен напредък. От друга страна, позицията на САЩ по отношение на Сирия също е претърпяла промяна, тъй като те са толерантни към възможността в по-нататъшния преговорен процес да вземат участие Турция, Иран и Саудитска Арабия. Нормализирането на вътрешното положение в Сирия би довело не само до нейната стабилизация, но и до укрепването на целия регион, който стана част от т. нар. „Арабска пролет“. За тази цел обаче се изисква основна промяна в нагласите на враждуващите страни, които да бъдат насочени не към пререканията от миналото, а към визията за по-добро бъдеще и борба с тероризма. Правителството в Сирия се нуждае от консолидация, както и опозицията се нуждае от вътрешна централизация, тъй като в момента е съставена от разнородни групировки, някои от които екстремистки, което е сериозна пречка по пътя към мира.

 

Дата за следващия цикъл от преговори все още не е определена, но това не е индикатор за окончателен провал, както посочва и Бан Ки Мун, „Женева II” не е еднократен акт за разрешаването на ситуацията, а началото на дълъг процес, който може да продължи с години, стига враждуващите сили да не се откажат от преговорите. От началото на конфликта в Сирия повече от 140 000 души са загинали като съдбата на останалите сирийски граждани е твърде неясна, имайки предвид, че напрежението в Сирия не стихна дори по време на конференцията в Женева.

 

 

Публикувано на 25 Февруари 2014 в 14:22 часа от
Силвия Димитрова, магистър 1 курс, МПОС, СУ.


Ключови думи:Женева-2, преговори, конфликт, Сирия, Иран

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас