Резултати от изборите в Сърбия

Според предварителни резултати изнесени от агенция CESID, на проведените на 16.03. т.г. предсрочни парламентарни избори в Сърбия, най-голям резултат е постигнала Сръбската прогресивна партия (СПП, Српска напредна странка), която е спечелила 48,2%, което й осигурява 156 депутатски места. Още три партии преминават пет процентния праг и влизат в Парламента -  Социалистическа пария на Сърбия (СПС, Социjалистичка партиja Србиje) с 13,6% (44 места), Демократичната партия с лидер Драган Джилас (ДП, Демократска странка) с 6,3% (20 места) и Нова демократична партия на Борис Тадич (НДП, Нова демократска странка) с 5,7% (18 мандата). В допълнение са осигурени и места за партиите на националните малцинства - седем за Партията на унгарците във Войводина (ПУВ, Странка воjвођанских Мађара) на Ищван Пастор, Партията за демократично действие на Санджак (Странка демократске акциje) на Сюлейман Углянин ще разполага с три, а албанското Движение за демократично действия (Покрет за демократско делованje) на Ризе Халимия с два мандата.

Извън парламента остават Демократичната партия на Сърбия  (ДПС, Демократска странка Србиje) на Воислав Кощуница (4,1%), Либерално демократичната партия (Либерално демократска странка) на Чедомир Йованович (3,1%) и Обединени региони на Сърбия (Уjединjени региони Србиjе) на Младжан Динкич (3,3%).

Лидерът на СПП Александър Вучич обяви намерението си да състави правителство до 01.05. т.г. Основните му приоритети ще са в областите на присъединяването към Европейския съюз, разрешаването на икономическите проблеми пред страната, намаляване на безработицата и борба с корупцията и престъпността. Вучич е заявил готовността си за разговори с други парламентарно представени партии при изготвянето на състава на новото правителство. В тази връзка, лидерът на ПУВ Ищван Пастор е обявил, че очаква да бъде потърсен за разговори. 

СПП спечели и местните избори в гр. Белград, като успя да получи 42,5% от гласовете на жителите на столицата. На втори място е ДП с 16,1%, следват СПС с 11,6% и ДПС с 6,6%. В следствие на това СПП ще има 62 общински съветника, ДС - 23, СПС - 16 а ДПС - 9. Избирателната активност в Белград в била 50,5%. В свое изявление, Ал. Вучич е посочил, че в най-кратки срокове СПП ще посочи кой ще бъде следващият кмет на града.

Публикувано на 17 Март 2014 в 14:34 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:Сърбия, парламентарни избори, резултати

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас