Резултати от предсрочните парламентарни избори в Косово и следизборни коалиции

На 08.06.2014 г. в Косово се проведоха предсрочни парламентарни избори. Мандатът на правителството на Хашим Тачи изтичаше през декември 2014 г., но след като в парламента членовете на сръбските партии обявиха бойкот на вота по предложението за трансформирането на Косовските сили за сигурност в национална армия, президентът Атифете Яхяга обяви предсрочни парламентарни избори.


За място в косовския парламент се състезаваха 30 политически партии и коалиции. Право на глас имаха 1.7 милиона души, а гласуването се проведе в 2374 избирателни секции.
Според Централната избирателна комисия на Косово (при обработени 99.83%) бариерата от 5% преминават пет партии, а близо до границата са Алианс за ново Косово (АНК) на досегашния коалиционен партньор Беджет Пацоли и новосформираната Сръбска листа.
     

Демократична партия на Косово (ПДК)

(Partia Demokratike E Kosovës)

Хашим Тачи   30.71% 
 ДСК – Демократичен съюз на Косово
(Lidhja Demokratike E Kosovës)
Иса Мустафа 25.75%  
 Движение „Самоопределение”
(Lëvizja Vetëvendosje!)
Албин Курти 13.51%  
АБК – Алианс за бъдеще на Косово
(Aleanca Për Ardhmërinë E Kosovës)
Рамуш Харадинай  9.61%
ИК - Инициатива за Косово
(Nisma Për Kosovën)

Фатмир Лимай

Якуп Красничи

5.24%    
 АНК - Алианс за ново Косово
(Aleanca Kosova E Re)
Беджет Пацоли  4.66%  
Сръбска листа (Srpska Lista) Александър Ябланович 4.17%

 
Хашим Тачи, който вече седем години е на власт, обяви своята победата. При предишните избори неговата Демократическа партия на Косово (ПДК) се сдоби с повече от една трета от 120-те места в парламента в Прищина. Те формираха коалиционно правителство с Алианса за ново Косово (АНК) и няколко малцинствени партии.


Въпреки резултатите, получаването на пореден 4-годишен премиерски мандат за Хашим Тачи ще се случи трудно без подкрепата на АНК. За да запази властта си той най-вероятно ще трябва да си осигури подкрепата на по-малки партии и на етническите сърби, тъй като опозиционните партии – АБК, ДСК и ИК са готови да не допуснат негов трети мандат.


Ден след изборите лидерите им, Рамуш Харадинай, Иса Мустафа и Фатмир Лимай, започнаха преговори за формиране на коалиция, която да определи новото правителство. На 10.06.2014 г. те обявиха, че са договорили взаимното си сътрудничество и издигнаха Рамуш Харадинай за следващ министър-председател на страната.

Конституцията на Косово, която се твърди, че е най- демократичната конституция в Европа, има доста поправки, които внасят объркване в тълкуването кой има право пръв да опита да състави правителство. Според някои анализатори чл.95 от конституцията ясно дава право на политическата партия или коалиция от партии, която представи стабилно мнозинство в парламента (от минимум 61 депутати) да определи следващото правителство и да избере министър-председател.
Политическата сила спечелила най-много гласове на изборите е ПДК и тя ще се опита първа да сформира кабинет. Според някои медии на 11.06.2014 г. в опит да остане на власт Хашим Тачи e предложил коалиционна партньорство на АБК и отстъпил така желания премиерски пост на Рамуш Харадинай. Вероятно Тачи се надява при едно такова развитие на ситуацията да получи неговата подкрета в президенските избори, които са след една година.


Ако се постигне споразумение между Тачи и Харидинай, несъмнено в опозиция ще останат ДСК на Иса Мустафа и отцепилата се от ПДК, партия на Фатмир Лимай – Инициатива за Косово.

По последни данни 100-те места в парламента, които се определят от вота на изборите са разпределени по следния начин: ПДК – 36, ДСК – 31, Движение „Самоопределение” – 16, АБК – 11 и ИК (Nisma) – 6, останалите 20 места в парламента са запазени за малцинствата – сърби, роми, бошняци, турци и горани. Според това разпределение нито едно от двете възможни политически партньорства няма необходимия брой депутати.
За сформирането на следващо правителство важна роля ще изиграят и представителите на
 Сръбската листа, които все още не са си изяснили кого ще подкрепят, докато според медиите движение „Самоопределение” на Албин Курти вече се е обявило срещу трети мандат на Хашим Тачи, но остава в опозиция.


Възможно през следващите дни и седмици да сме свидетили на различни комбинации и варианти за сформиране на бъдещо правителство на Косово, но е ясно, че ключова роля ще изиграе позицията на Рамуш Харадинай и неговата партия АБК.

Публикувано на 11 Юни 2014 в 20:41 часа от
Деница Димитрова


Ключови думи:парламентарни избори, Косово, предсрочни избори

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас