Резултати от изборите в Хърватия

Хърватия проведе парламентарни избори на 11.09.2016. след като стана ясно, че предишното правителство, при което за по-малко от година избухнаха редица скандали няма да издържи.
След изборите от тази година относителен победител стана Хърватският демократичен съюз, който с          печели 61 места в парламента. Коалицията на СДП спечели 54 места, а МОСТ – 13 места. Националистическата партия Живи Зид (Živi Zid) си извоюва 8 места, ИДС- 3 места, партията на Бандич Милан (Bandić Milan 365 party) – 2 места, HDSSB – 1 място и независимият кандидат Желко Гласнович (Željko Glasnović) – 1 място. Избрани бяха и представителни на националните малцинства в страната. Представители на сръбските малцинства са  Милорад Пуповац (Milorad Pupovac), Миле Хорват (Mile Horvat) и Борис Милошевич (Boris Milošević); представител на малцинства от Унгария е Роберт Янкович (Robert Jankovics); на такива от Италия – Фурио Радин (Furio Radin); на Чехия и Словакия Владимир Билек (Vladimir Bilek).
Представител на малцинствата от  Австрия, България, Германия, Полша, Румъния, Русия, Турция, Украйна и на еврейските малцинства  е Велико Кайтази (Veljko Kajtazi), а  Ермина Приаская (Ermina Lekaj Prljaskaj) ще представлява албанския, босненски, черногорски и македонски малцинства в страната.
Президентът на Хърватия Колинда Китарович обяви, че веднага щом получи официалните резултати, ще започне консултации по съставянето на новия парламент като обаче тя ще остане неутрална. Това се очаква да се случи на 26.09.2016 г. „Надявам се да намерим начин да съставим стабилно правителство възможно най-скоро, защото това е в интерес на цялата страна.“- заяви президентът на страната, като добави, че всички трябва да обърнат внимание на националния интерес, а не на интересите на отделни групи или политически партии.
След изборите дясноцентриската партия HSS ( Croatian Peasant Party) изненадващо обяви , че ще даде своите 5 гласа в подкрепа на лидерът на ХДС Андрей Пленкович. Това се случи само 10 дни след изборите от 11.09. Партията също заяви, че ще подкрепя правиделството на християндемократите през първите 100 дни от управлението на новоформираното правителство. Решението на партията шокира нейните коалиционни партньори, като от SDP обявиха действията й като предателство. ХДС не направиха официално изявление, но все пак заявиха, че всеки е добре дошъл да подкрепи партията и кандидатурата на Андрей Пленкович, но въпреки това техен стратегически партньор ще остане МОСТ.
ХДС и МОСТ започват преговори за формирането на ново правителствона 14.09.2016 г. След дискусия, продължила 4 часа, президентът на ХДС Андрей Пленкович (Andrej Plenković) и лидерът на МОСТ Божо Петров ( Božo Petrov) обявиха, че се очертава преговорите да приключат по-бързо от миналогодишните такива. Според източници на ХДС преговорите може да отнемат около 20 дни. Очаква се преговорите да приключат на 26.10.2016 г.
Този път МОСТ има само 2 опции – или да остане в опозиция, или да си сътрудничи с ХДС. ХДС пък са готови да дадат на МОСТ 4 места в парламента – с 2 броя по-малко от миналогодишните. ХДС ще иска да има контрол над Министерството на икономиката, а в замяна МОСТ ще се разпорежда с Министерстово на здравеопазването.
Министерството на вътрешните работи също може да бъде поверено на МОСТ, по-специално на Влахо Орепич (Vlaho Orepić), който е най-известната фигура в партията, но ХДС няма да отсъпи на МОСТ позицията Говорител на Парламента.

Относно позицията на минстър-председател, единственият приемлив кандидат за ХДС е лидерът на партията Пленкович.
Вече се спрягат и някои имена, които евентуално ще станат част от новото правителство. Давор Иво Стиер (Davor Ivo Stier) може да е новият външен министър, а Ивана Малетич (Ivana Maletić) вероятно ще отговаря за икономическите отношения като министър на икономиката и предприемачеството. Томислав Цорич (Tomislav Ćorić)  е кандидат за Министър на труда и социалната политика, заедно с Горан Марич  (Goran Marić).
От друга страна МОСТ отказват да договарят министри, докато ХДС не приеме всичките им 7 изисквания – позицията на заместник министър-председател и още 6 министъра – вероятно същите като в предишното правителство, водено от Тихомир Орешкович. Партията няма проблем с Андрей Пленкович като министър-председател, но спорове може да възникнат относно позицията Говорител на Парламента. Според МОСТ тази позиция трябва да се заеме от техен представител, но част от членовете на партията се опасяват, че заради един пост може да се провалят преговорите като цяло.
В интервю от 23.09. лидерът на МОСТ Божо Петров обяви, че все още не се знае дали партията му и ХДС ще формират коалиция. Той заяви, че въпреки че двете партии водят преговори, не се знае дали все пак ще се стигне до консенсус.
Освен с МОСТ, ХДС води преговори и с представителите на малцинствата в парламента, но там сякаш се очертава преговорите да приключат по-бързо. Всички 8 депутати , представители на малцинствени групи, се срещнаха в Загреб с Андрей Пленкович на 23.09. и постигнаха съгласие относно кои елементи да бъдат включени в новата правителствена програма.
След провелите се избори в Хърватия се наблюдава интересн куриоз – оказва се,че броят на жените, представени в парламента, не е бил толкова нисък за последните 26 години. След изборите на 11.09. става ясно, че от 151 депутати само 12% ще бъдат жени т.е. само 20 жени са били пряко избрани. Според голяма част от населението в страната това е показател, че държавата не само,че не се движи напред, но и се връща назад. На изборите 54 от 177 кандидати нарушиха постановление, гласящо, че поне 40% от жените кандидати, трябва да бъдат включени. Очаква се да разберем дали партиите ще бъдат санкционирани и какво ще е отношението на новото правителство относно равенството на половете. За сравнение – най-високо представителство на жени в парламента има в скандинавските страни ( приблизително 42%).

 

 

Публикувано на 25 Септември 2016 в 10:57 часа от
Христиана Демирева


Ключови думи:Хърватия, парламентарни избори, резултати, правителство, кабинет

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас