Референдум за нова конституция на Египет

С допитване до народа свързано с предложението за нова конституция на Египет през януари 2014 г., би трябвало да завърши пътвата фаза от преходния период, започнал след свалянето от власт на „Мюсюлмански братя” и бившия президент Мохамед Мурси. В същото време ислямистите в страната се обявяват за бойкот на допитването.

На 14 и 15 януари гражданите на Египет ще могат да упражнят правото си на глас „за” или „против” нова конституция на страната. Временният президент Адли Мансур определи двете дати, на които ще се състои референдумът. С приемането на основния закон, първата фаза на поставения от армията на Египет курс след свалянето на Мурси, се счита за приключила.

Мансур още веднъж подчерта в изказването си пред конституционната комисия, че няма и не може да има връщане назад или отколонение от избрания курс на управление и развитие на страната. Той призова привържениците на Мурси да излязат от своята изолация, да се откажат от своите „илюзии” и да се присъединят към националния проект за развитие на Египет.

Той продължава да показва решимостта си да противодейства на „Мюсюлмански братя” и Мурси да ислямизират страната. Това изостри допълнително отношенията между симпатизантите на двата лагера, поради което не е изключено да се стигне до сблъсаци по време на референдума.

От конституционната комисия излезе информация, че гражданите които не гласуват ще бъдат голбени с 500 египетски лири. Ислямистите, които загубиха част от влиянието си, отричат последствията и курса на управление след падането на Мурси и призовават за бойкот на референдума.

Относно новата конституция, най-много се дискутират главите,  които осигуряват на египетската армия специален статут, който я прави неподвласна на демократичния контрол и дава право на военния съд да съди цивилни граждани. Тези преференции може обаче да внесат напрежение дори сред анти-ислямистки настроените граждани, тъй като има вероятност военния съд да бъде използван като средство за оказване на натиск и решаване на междуличностни вражди.

Това поражда и вероятността много подръжници на демократичните ценности и други малки партиии още на референдума да гласуват с „не”. Преди да станат известни датите за референдума, акцията за приемане на новата конституция започна с масирана кампания чрез разлепяне на плакати по всички улици в столицата. Тя е заплатена от различни бизнесмени, които са близки до управляващите в момента.

Според всички прогнози новия основен закон ще бъде подкрепен с голямо мнозинство. Амр Мусса, който е председател на конституционната комисия сподели, че очаква около 70% от гражданите да гласуват с „да”. „Мюсюлмански братя” претърпяха още едно поражение през изминалия уикенд. Изборите за управителен съвет на съюза на лекарите, където през последните 20 години те доминираха, бяха спечелени от независими кандидати. Почти всички мандатни длъжности са спечелени от независими кандидати, само в някои крайни региони има победили представители на „Мюсюлмански братя”. Профсъюзните организации са основната база на „Мюсюлмански братя”, и поражението в тази сфера силно отслабва  влиянието и позициите им в Египет.

Публикувано на 16 Декември 2013 в 17:29 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Египет, конституция

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас