Разширяване на джихадистката пропаганда

В началото на Рамадан тази година през месец юни, говорителят на ИД направи едно изявление, с което призова за извършване на атаки от симпатизанти от името на организацията. По този начин се даде „зелена светлина “за действие на всеки, който иска да извърши нападение като той ще бъде признат за "мъченик".
Влиянието върху „вълци единаци“ е било винаги важна част от пропагандата на ИД, а преди това и на „Ал Кайда”. Лидерството на групировката целенасочено размива границата между лични нападения и координирани атаки от бойци на организацията.
Публичната „клетва“ - заявяването, че делото се извършва в името на организацията - е единственото изискване на джихадистите към техните последователи, които желаят да извършат актове на терор в тяхно име. В речта си, изнесена в началото на Рамадана, говорителят на ИД, Абу Мохаммад ал Аднани, подкани привържениците на групировката да извършват нападения по цял свят по време на Рамадан от името на организацията. „Никоя атака не е малка“, каза той по време на речта, като посочи именно САЩ за основна цел. „И най-малкото действие, което извършвате в сърцето на земите им е по-скъпо за нас, отколкото най-голямото действие, извършено от нас. Вашето е по-ефективно и ги ранява повече.“ Още в края на 2014 г., Ал Аднани заяви, че трябва да е ясно, че всеки може и трябва да извършва терористични актове в името на организацията. „Не питай за разрешение никого“, заяви той в своята реч от септември 2014 г.
От две години насам групировката работи усилено, за да създаде механизъм за подбуждане на терор. Пропагандни сайтове буквално „бълват” онлайн пространството с кървави клипове, а хакери, свързани с ИД, пускаха съобщения в социалните мрежи „Туитър”, „Фейсбук”, „Инстаграм” и други канали за комуникация. Когато „Туитър” предприе мерки към тези профили, собствениците им просто се прехвърлиха в криптираната мрежа на новата програма за чатове, Телеграм.
Може би онова, което отличава пропагандата на ИД от останалите групировки е успехът със създаването на ситуация, при която всеки може да извърши нападение без пряка връзка с организацията. Нападатели в цял свят могат да заявяват верността си към Абу Бакр ал Багдади по време, след или преди атаката, без да имат общо със структурата на групировката и това да ги превърне в „мъченик“ на ИД.
В момента най-използвани са каналите в програмата „Telegram”, създадена от руснаци, собственици на социалната мрежа „VKontakte”. „Telegram” има много по-високи нива на сигурност. Чатовете са криптирани, а в групите не може да се видят данните за членовете.
В чат каналите на поддръжници на радикални групи, в частност „Ал Нусра” и ИД, се публикуват съобщения, свързани с няколко теми:
Извършване на атентати, т. нар. „мъченичество“;
Кадри от операции в Сирия, Ирак, Либия;
Новини, които показват слабостта на Запада - например новините за стрелбата в Орландо;
Фетви, религиозни текстове, цитати от религиозни водачи, призиви;
Разсъждения относно настоящи събития и каква може да е ползата за движенията.
Така например, множество съобщения включват критика към Запада относно използването на въздушни удари срещу позиции на ИД, защото „кръстоносците не смеят да влязат на терен, страх ги е от „муджахедините“. В други съобщения се ползва информация за убити при военни операции врагове на групировките, в които се възхваляват „бойците на Аллах“.
Едно съобщение казва следното:
„Нашите мюсюлмански братя знаят, че западните и про-западните арабски медии са мълчаливи, когато става дума за разрушенията в град Бенгази, причинени от ръцете на френските кръстоносци и тяхната марионетка и тиранин Хафтар, техните съюзници в Емирствата и египетският диктатор Ал Сиси. Нашето мюсюлманско задължение към мюсюлманите вътре в града, е да застанем в защита на нашите братя в Либия.“
Някои съобщения, зависимост от принадлежността на групата (дали е в подкрепа на талибаните, „Ал Кайда”, ИД и т. н.), критикуват други групировки.
Така например, група срещу ИД, но джихадистка в същото време, съобщава защо не бива последователите на джихада да вярват на ИД:
„Защо вие не трябва да приемате сериозно заявленията на ИД? Талибаните извършиха две операции в Кабул. Първата беше мъченическа операция, убила над 20 чуждестранни охранители, работещи за канадското посолство. Втората беше атака с взривно вещество срещу член на местния съвет в Кабул. Талибаните поеха отговорност за двете атаки, но ИД няма срам и също обяви отговорността си. Знае се добре, че ИД нямат достатъчно сили в Афганистан, за да извършат удар в Кабул. Ако те лъжат за тези операции, какво остава за много други операции?“

Други съобщения са предназначени за подстрекаване на последователите. Такъв пример имаше след стрелбата в Орландо, САЩ, когато в каналите започнаха да излизат съобщения като това:
„Нека те опитат същото, което ние изпитваме. Нека страдат, както ние страдаме. Ще има още.“
Съобщенията се публикуват от администраторски профил. Членовете могат само да четат и споделят съобщенията. Често една група и резервна група, която да се активира при изтриване на настоящата.
Вижда се, че ИД използва всяка възможност, за да стегне редиците си, особено когато губи територии. Именно, когато няма контрол, влиза в действие пропагандата. Тези канали ще продължават да се разширяват и да включват още хора. Те са атрактивни, достъпни, повечето пишат на английски език, което прави по-достъпно съдържанието. Колкото повече се засилват военните операции срещу радикалните групи, толкова повече ще се засилва пропагандата. Очевидно, че само военни удари не са достатъчни. Нужна е стратегия как младите хора да не достигат до подобен тип съобщения и да не стават жертва на пропаганда и манипулация.

 

Публикувано на 12 Юли 2016 в 18:26 часа от
Руслан Трад


Ключови думи:ДАЕШ, Ислямска държава, интернет, информационна сигурност, киберсигурност, пропаганда

2 Коментара
От Теодор Савов публикуван на 14 Jul 2016 10:22 am
Платформата за анализи и коментари в сферата на международната сигурност и външната политика World Review представлява уникално място по рода си в българското електронното пространство. Екипът ни няма да допусне публикуването на обидни коментари и нецензурни квалификации по отношение на нашите автори.
От shok_i-ujas публикуван на 14 Jul 2016 10:35 am
новите технологии ще унищожат този свят!!!
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас