Ядрената програма на Йордания

В условията на сложна военнополитическа обстановка в района на Близкия изток, държавното ръководство на Йордания отделя все по-голямо внимание на реализирането на собствена ядрена програма като средство за постигане на енергийната независимост на страната.

Сериозно влияние върху плановете на йорданското правителство оказват не само рисковете, свързани с използването на ядрена енергия, но и особеностите на близкоизточния регион, към които може да бъде отнесена сегашната нестабилна политическа, социална и икономическа обстановка в Сирия, Ливан и Египет. Въпросът за развитието на ядрената енергетика почти не се разглежда в държавите обхванати от вълната на „арабската пролет”, а страните, които не бяха засегнати се опитват да поддържат баланса между опасността от влошаване на вътрешната обстановка поради общата ескалация в региона и развитието на националните си икономики. Това важи в голяма степен за Йордания, която благодарение на своето географско положение и политическа тежест в регионален и международен план все още поддържа относително стабилно вътрешно положение, въпреки че е подложена на изключително силен натиск в резултат на икономическия, демографския и политически колапс на някои съседни страни - Сирия, Ливан, Ирак и Палестинските територии.

Счита се, че реализирането на собствена ядрена програма ще позволи на страната да постигне енергийна независимост и ще донесе много икономически ползи. На настоящия етап около 98% от общата електроенергия Йордания получава за сметка на преработката на нефт и газ (закупуван от Египет /220 млн. куб. м. годишно/). Доставките са крайно нередовни поради системните атаки на трасето на газопровода. През последните четири години доставките са били прекъсвани над 15 пъти, което създава значителни трудности на йорданската икономика. (в момента кралството внася горива от Саудитска Арабия, Катар и Ирак, поради това правителството възнамерява да реализира собствено производство на електроенергия, която да покрива нуждите на промишлеността и домакинствата).

Йордания обяви през 2009 г. официално плановете си за строителство в кралството на две АЕЦ. Мястото за строителство на първата АЕЦ беше променяно многократно от Акаба - на брега на Червено море, Хирбет Ал-Самра - на изток от Аман до източната част на пустинята Бадия. Според плановете, в АЕЦ „Акаба” трябваше да бъдат построени 4 до 6 енергоблока. На настоящия етап основен вариант за строителството на първата АЕЦ е тя да бъде разположена на площадка в района на Амра (в пустинната част северно от столицата).

Втората АЕЦ се предвижда да произвежда електроенергия не само за прилежащите райони на страната, но и за проектирания канал Червено море – Мъртво море. Предполагаемото място на строителството е Вади ал-Араб, а срокът на въвеждане в експлоатация – две години след пускането на първата АЕЦ.

Йордания обяви през м. юли, 2011 г. тръжна процедура за строителството на първата атомна електроцентрала и разгледа три реакторни технологии - руският реактор ВВЕР- 1000 (проект АЕЦ 92) с мощност 1000 МВт., френско-японския реактор „АТМЕА-1” с мощност 1100 МВт и реактор „ЕС-6” с мощност 740 МВт, разработка на канадската фирма „Atomic Energy of Canada Ltd”.

Обществен и експертен дебат по този въпрос не се проведе, а официалните лица в т. ч. председателят на Комисията по атомна енергия на Йордания Халед Тукан се въздържаха от всякакви коментари (единствената му остра реакция беше по адрес на йорданските еколози през 2012 г., които се обявиха против развитието на ядрената енергетика и строителството на АЕЦ.)

Властите в Йордания се спряха през м. април 2013 г. на офертите на двата консорциума, кандидатстващи за строителството на първата арабска АЕЦ - „Атомстройэкспорт” (Русия) и съвместния френско- японски консорциум „Арева-Мицубиши”. По-късно беше обявено, че руската компания "Атомстройэкспорт" е спечелила търга на кралството.

Министърът на информацията на Йордания Мохамед Моман обяви през м. октомври 2013 г., че предстои подписването на договор на стойност около 10 млрд. щ. д. (по официални сведения сумата е 8 млрд. щ. д.) с руските компании „Росатом”, която ще построи централата и „Атомстройэкспорт”, която осигурява ядрената технология. В централата ще бъдат изградени два реактора от по 1000 МВт, като проекта ще бъде реализиран на два етапа. Първият с продължителност 2 години е свързан с извършване на необходимите проучвания и изграждане на съответната инфраструктура. След неговото приключване двете страни ще подпишат окончателния договор за строителството на централата. Руската страна ще участва с 49% от финансирането на проекта. Очаква се централата да бъде пусната в експлоатация през 2023 г.

Йорданското правителство реши през м. август 2013 г. да изгради и научноизследователски реактор към Йорданския университет (University of Jordan) с мощност 5 МВт в Ирбид. Проектът ще бъде реализиран с участието на Корейския изследователски институт за атомна енергия и компанията „Daewoo Engineering and Construction” и трябва да влезе в експлоатация през 2016 г. Стойността на проекта ще възлезе на 130 млн. щ. д., като Южна Корея е предоставила заем на йорданското правителство от 70 млн. щ. д.

Русия и Йордания подписаха през март 2015 година междуправителствено споразумение за сътрудничество в изграждането и експлоатацията на два реактора ВВЕР- 1000 в Аз Зарка, централната част на страната.

Необходимостта от изграждане на собствена АЕЦ се определя от липсата на достатъчно други източници на електроенергия и перспективата да се премине към преработка на морска вода за питейни нужди. Ядрената енергетика има за Йордания жизнено важно значение, защото в момента кралството изразходва близо 20% от брутния си вътрешен продукт за консумираната електроенергия.

Преобладаващата част от населението особено това от районите в близост до АЕЦ счита, че централите няма да бъдат безопасни, а строителството не е икономически целесъобразно. Освен това има сериозни опасения, че въпреки обявените официално 8 млрд. щ. д. сумата ще нарасне до 12 млрд. щ. д. Все още остава открит и въпросът за финансирането на строителството на АЕЦ, тъй като държавния дълг на Йордания като дял от  БВП възлиза на около 59,1%, а външният дълг на страната е над 17,5 млрд. щ. д.

Властите в Аман имат готовност да финансират до 30% от стойността на проекта, а останалата част от сумата ще бъде поета от инвеститорите. Йордания е готова да допусне частно управление на АЕЦ, но при задължително държавно участие.

В САЩ и Израел има определено недоволство от участието на Русия в строителството на АЕЦ в Йордания, въпреки че американския посланик в Аман изрази през 2013 г. позиция, че САЩ нямат възражения срещу ядрената програма на Йордания. На настоящия етап предвид обстановката в Украйна и наложените от САЩ санкции срещу Русия е възможно да има промяна в тази позиция, както и известно забавяне на строителството на централата.

Властите в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) предложиха на йорданското правителство да доставят обогатен уран през първите 10 години. Йордания обаче отказа да подпише договор с ОАЕ, мотивирайки се, че има готовност да обогатява собствен уран, добит на територията на кралството (Йордания заема 11 място в света по залежи на уран). За добива беше създадена смесена френско-йорданска компания (с участието на „Арева”), с равно дялово участие. Френската страна ще участва в добива на уран за срок от 25 години и се ангажира да подготви йордански специалисти за работа в ядрената енергетика. През последните 5 години на площ от 70 кв. км. бяха извършени проучвания и потвърдено наличието на нови запаси от уранова руда, надхвърлящи 20 хил. тона, разположени на дълбочина от 15 - 20 м. На този етап страната не разполага с достатъчни възможности и условия самостоятелно да обогатява уран.

Държавното ръководство на Йордания ще продължи да гледа на строителството на ядрена централа като стратегически проект за страната и в перспектива.

Публикувано на 20 Юли 2016 в 09:44 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Ядрена енергерика, инвестиции, Йордания, АЕЦ

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас