Проблеми в отношенията между Обединените Арабски Емирства и Иран

Встъпването в длъжност на новия ирански президент Х. Роухани (август 2013 г) и подписаното споразумение по иранската ядрена програма между Техеран и „шесторката” (петте постоянни членки на СС на ООН и Германия) доведоха до появата на позитивни тенденции в отношенията между Ислямска република Иран (ИРИ) и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), които в продължение на повече от 40 години имаха сложен, а в отделни периоди и враждебен характер.

Основен фактор, влияещ на отношенията между двете съседни държави, е териториалният спор за принадлежността на три острова в Персийския залив – Абу Муса, Голям и Малък Томб, окупирани от Иран през 1971 г. Тези острови въпреки малката им площ имат важно стратегическо място, намирайки се в най-тясната източна част на Персийския залив и в близост до Ормузкия пролив (по този морски маршрут преминава до 40% от световния износ на петрол и се извършва значителна част от външната търговия на страните от зоната на Персийския залив).

Двете страни имат достатъчно основания за да отстояват правото си на владение на островите. От страна на ОАЕ за о. Абу Муса претендира емирство Шарджа, а за Голям и Малък Томб – емирство Рас-ел-Хайма. Властите в Иран отстояват правото си, тъй като считат, че Великобритания е отнела от страната трите острова и ги е предала на емирствата, влизащи в състава на ОАЕ.

Проблемът за спорните територии оказва негативно влияние върху отношенията и възпрепятства развитието на сътрудничеството и ползотворния политически диалог между Абу Даби и Техеран. Официалната позиция на правителството на ОАЕ допуска подобряване на двустранните връзки с Иран, единствено след връщането на островите под свои контрол, включително техните териториални води, въздушно пространство, континентален шелф и изключителната икономическа зона. Поради това управляващите в Абу Даби не признават предприетите военни и административни мерки от Иран по отношение на спорните територии. Освен това нерешеният териториален спор с Иран се разглежда като една от основните външни заплахи за националната сигурност на страната.

Досегашните опити за политическо решаване на проблема по пътя на преговорите нямаха успех поради твърдите позиции на двете страни. Управляващите в ОАЕ искат възобновяване на диалога и настояват спорния въпрос да бъде разрешен от Международния съд в Хага. На този етап Иран официално не се отказва от преговори, но възпрепятства тяхното възобновяване и избягва да засяга тази тема в хода на политическите контакти с представители от емирствата. Настоящото положение напълно устройва Иран, тъй като страната продължава да контролира островите.

Държавното ръководство на ОАЕ се противопоставя на нарастване военното присъствие на Иран в спорните територии и разглежда наличието на военни бази на островите като заплаха както за страната, така и за корабоплаването в Залива.

Проблемът за трите острова е известен и на международната общност. В подкрепа на позицията на ОАЕ се обявиха арабските държави, особено монархиите, както и редица други страни. Въпросът присъства като постоянна точка в дневния ред на срещите на високо ниво на СССПЗ (Съвет за сътрудничество на страните от Персийския залив) и Лигата на арабските държави, а в заключителните документи винаги се подчертава значението на решаването на спора за развитието на сътрудничеството между арабските страни и Иран, както и за стабилизиране на обстановката в зоната на Персийския залив и Близкия изток. Много от лидерите на арабските страни се опитват да убедят властите в Иран да признаят суверенитета на ОАЕ над островите и да прекратят окупацията. Освен регионалните сили, властите в ОАЕ искат да привлекат западните страни и други държави за съдействие при решаването на проблема.

Ръководството на ОАЕ се опасява от стремежите на Иран да доминира в зоната на Залива, постоянното нарастване на военния потенциал, особено на ракетно въоръжение, ВВС, ВМС и активната подготовка за широко използване на асиметрични методи за водене на война. За възпиране на иранската военна заплаха, управляващите в ОАЕ считат, че е необходимо да бъдат създадени действени отбранителни механизми, в т. ч. и чрез засилване на военното сътрудничество с водещите западни страни. Правителството на ОАЕ е сключило договори за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността с Великобритания, САЩ и Франция, но полага и значителни усилия за увеличаване на собствения военен потенциал.

Друга пречка за развитието на двустранните отношения между Иран и ОАЕ е иранската ядрена програма. Правителството в Абу Даби препоръчва на Иран да продължи сътрудничеството си с Международната агенция по атомна енергия и международната общност с цел разсейване на страховете и съмненията, свързани с целите на програмата. Освен това властите в страната приветстваха финалното споразумение между Техеран и „шесторката”.

Същевременно в позицията на ОАЕ по отношение споразумението на Иран с „шесторката”, има очевидни противоречия. Емирствата разчитат на икономическите ползи от отслабването на санкциите срещу Иран, но в същото време, както и останалите арабски монархии изразяват своята загриженост от възможно подобряване на отношенията между Техеран и САЩ, което може да повлияе на интересите на страните, членки на СССПЗ.

Като заплаха за националната сигурност на ОАЕ се гледа и на провежданата иранската политика, свързана с подкрепата за шиитските общности в съседните страни. Само в емирство Дубай живеят 400 хил. ирански граждани (30% от населението), а общо иранците представляват 25% от населението на емирствата. Поради това се счита, че шиитите и местните иранци, при усложняване на отношенията с Иран, могат да окажат съществено влияние върху вътрешната стабилност на държавата.

ОАЕ са вторият след Китай търговски партньор на Иран. (вносът на ОАЕ в Иран е 20.9% от общия внос в страната). Негативно въздействие върху търговско-икономическите и финансови връзки между двете страни оказа подкрепата на ОАЕ за налагането на санкции на Иран. Това беше направено против собствените икономически интереси, под политическия натиск на САЩ и западните страни. Освен Иран, най-съществено от тази мярка пострада Дубай, който до този момент привличаше ирански капитали като офшорна зона.

На настоящия етап ОАЕ и Иран водят политика за подобряване на двустранните отношения, което в значителна степен е свързано със сериозните финансово-икономически интереси и на двете страни. Бяха проведени (в края на 2013 г.) срещи между министри на външните работи на двете страни. Като резултат от тях беше оповестено, че двете страни имат намерение да отворят нова страница в емиратско-иранските отношения.

В действителност обаче, не се наблюдава практически напредък в посока подобряване на отношенията. Между ОАЕ и Иран се запазва взаимното недоверие. Влияние оказва и нерешаването на териториалния спор, който Иран упорито отказва да обсъжда. Освен това през последните месеци иранският КСИР (Корпус на стражите на ислямската революция) усили военното си присъствие на спорните острови, което беше възприето крайно негативно в ОАЕ.

В началото на 2016 г. ОАЕ отзова посланика си от Техеран след като Саудитска Арабия и Бахрейн влошиха дипломатическите си след екзекуцията на шиитски религиозен водач.

Сериозни разногласия съществуват и в позициите на двете страни по отношение на обстановката в Ирак и гражданската война в Сирия. Въпреки това управляващите в Абу Даби продължават да търсят начин за намаляване на пречките за развитие на двустранните отношения и разрешаването на териториалния спор.

Неотстъпчивата позиция на Иран и претенциите на властите в ОАЕ за правата върху спорните острови ще определят развитието на двустранните отношения и в перспектива

Може да се очаква, че до няколко години икономическото сътрудничество между страните ще започне бавно да се възстановява.

До голяма степен отношенията между двете страни ще зависят от процеса на сближаване на Иран със западните страни.

 

 

Публикувано на 6 Юли 2016 в 13:39 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Иран, Обединени Арабски Емирства, ОАЕ, отношения, териториален спор

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас