Проблеми на националната сигурност в Египет

Свалянето на режима на Мубарак в началото на 2011 г. и последвалите резки политически промени в Египет станаха причина за дестабилизирането на страната и активизиране на различни политически сили, в т. ч. и радикални групировки с екстремистка насоченост. Това сериозно усложни ситуацията в сферата на сигурността. В тези условия държавното ръководство, начело с президента Абдел Фатах ал - Сиси отделя приоритетно внимание на въпросите, свързани с намаляването на напрежението в страната, гарантиране на сигурността и на първо място борбата с тероризма, ислямския екстремизъм и фундаментализъм.

Дейността на ислямските екстремистки и терористични групировки видимо се засили след отстраняването от власт на президента – ислямист Мохамед Мурси. „Мюсюлмански братя” и техните многобройни привърженици не се отказаха от борбата срещу новия режим. Ситуацията допълнително се усложнява и от фактическото безвластие в съседна Либия, нестабилността в Судан и ивицата Газа.

Понастоящем „най-горещата точка” в страната е Синайският полуостров, където египетската армия и силите за сигурност водят война с бандитските формирования и терористичните групи. Ситуацията в Синай оказва нарастващо дестабилизиращо влияние не само на общата обстановка в Египет, но и в региона. Действащите в Синай групировки представляват „смесица от местни араби-бедуини, чуждестранни джихадисти и палестинци от съседна Газа”. Числеността им достига до пет хиляди души, в т. ч. и граждани от Либия, Йемен, Саудитска Арабия, Сирия и други страни. Имат натрупан сериозен боен опит, тъй като голяма част от тях са участвали в събитията в Афганистан, Северен Кавказ, Алжир, Ирак, Либия и Сирия. Полуостровът постепенно се превръща в ново поле на джихад, където се противопоставят сили от различни райони.

Най-многобройна и активно действаща е салафитската групировка „Ансар Бейт ал - Макдис” (Ansar Bait al-Maqdis). Основната част от нейните бойци са синайски бедуини. Групировката се отнася към така нареченото „второ поколение мрежи” на „Ал-Кайда”. Ръководството й поддържа тесни връзки с „Мюсюлмански братя”. „Ансар Бейт ал - Макдис” (АБМ) е отговорна за по-голямата част от терористичните актове и въоръжени нападения на Синайския полуостров. Макар че на настоящия етап, официално няма представители на „Ислямска държава”(ИД) на територията на Египет, ръководството на АБМ потвърждава наличието на тесни връзки с ИД.

На полуострова действат и други джихадистки групировки, по значими от които са: „Муджахидин меджлис ал - Шура” (Mujshedeen Shura Council), „Тауид ал - Джихад” (Tawhid al-Jihad), „Ансар ал-Джихад” (Ansar al-Jihad), „Джейш ал-Ислям” (Jaysh al-Islam) и др. На Синайския полуостров има около 15 екстремистки и терористични групировки със салафитска насоченост. В региона действат също и чисто криминални групи, занимаващи се с грабежи и контрабанда. „Джихадистите са тясно свързани с многобройните бедуински племена по пътя на родствените връзки или икономически отношения, което улеснява снабдяването им с оръжие, обяснява тяхната маневреност, добра осведоменост и слаба уязвимост от ударите на армията. След терористичните актове, участниците в тях се укриват сред своите съплеменници, което силно затруднява откриването им.

Вакуум по въпросите на сигурността съществуваше в редица райони на Синайския полуостров още преди събитията от 2011 г. Обстановката там рязко се влоши в следреволюционния период. На полуострова бяха създадени нови опорни бази на джихадисти и терористи, което им позволи да разширят мащабите на провежданите от тях операции. Местните и палестинските групировки понастоящем използват територията на Синай за обстрел на израелски пригранични райони. Рязко нараснаха мащабите на контрабандата на оръжие и стоки предимно по границата с ивицата Газа. По подземни комуникации в двете посоки се доставя оръжие за бойците от радикалното палестинско движение „Хамас” в Газа, а от там за ислямистите, действащи в Синай. От двете страни на границата е създадена и функционира нелегална „контрабандна икономика”, от която палестинците в Газа преживяват, а бедуинските групировки в Синайския полуостров получават големи приходи. За тях контрабандата е единственото средство осигуряващо им доходи. Важен фактор, който в голяма степен стана причина за радикализирането на населението на полуострова и появяването и разрастването на въоръжените и терористичните групировки, беше политиката на дискриминация и маргинализация на местните бедуини, провеждана от египетските власти.

На настоящия етап въоръжените групировки водят истинска партизанска война срещу правителствените силови структури, извършвайки системно нападения срещу армейски и полицейски контролни пунктове, устройват засади, отвличат и убиват военни и сътрудници на полицията, извършват въоръжени нападения в градовете в северната част на полуострова и атакуват преминаващия газопровод. Зачестяват случаите на отвличане и разправа с местни жители, оказващи съдействие на властите.

Джихадистите от АБМ все по-често извършват терористични актове и нападения извън пределите на полуострова – делтата на Нил, зоната на Суецкия канал и Кайро.

Египетската армия и силите за сигурност редовно провеждат в Синай военни и специални операции с цел прочистване на полуострова от въоръжените групировки и терористите, както и за пресичане на пътищата за снабдяването им. Извършва се редовно разрушаване на разкрити тунели, свързващи Газа с територията на Египет. По границата с Газа (14 км) е създадена „зона за сигурност”. Съгласувано с Израел, египетската страна усили своята военна групировка, широко се използват бойни вертолети и тежка бронирана и артилерийска техника. В отделни случаи командването на египетските ВС прехвърля на Синайския полуостров допълнителни сили и техника. (без предварително да уведоми Израел, което е формално нарушение на мирния договор между двете страни, подписан през 1979 г.)

Независимо от предприетите от властите мерки, сериозни успехи в борбата срещу терористите на Синайския полуостров не са постигнати. Силовите структури трудно могат да окажат сериозно влияние върху обстановката, тъй като балансът на силите в редица случай е с явно преимущество за бунтовниците. Армията не е в състояние да унищожи основните опорни бази и пътищата за снабдяване на терористите. Влияние оказва и възприетата не достатъчно обмислена тактика от властите с отчитане на местните особености и фактори.

Освен в Синайския полуостров напрежението се запазва и в другите райони на Египет. Нивото на терористична активност не намалява, за което свидетелстват събитията от последните седмици. При свалянето на Мурси в резултат на действията на джихадистите са загинали над 500 души главно военнослужещи и полицейски служители. Според заявления на Министерството на вътрешните работи на Египет терористичните актове в страната са дело на чуждестранни наемници, вербувани от чужди специални служби и подготвени в Афганистан, Сирия и Ирак.

„Мюсюлмански братя” първоначално отхвърляха насилствените методи на борба, но постепенно започнаха все повече да се въоръжават и активизират своята военна дейност. Едновременно с това ислямистите организираха масови протестни акции срещу политиката на правителството. (проявите на студентите в Кайро и Александрия в периода 13 - 19.10.2014 г.)

Египет подкрепя създадената от САЩ международна коалиция за борба срещу „Ислямска държава”. Президентът на страната заяви, че всяка коалиция за борба с тероризма трябва да бъде всеобхватна и да преследва не отделно взета групировка или терористична клетка, а трябва да си постави задачата да се бори с тероризма във всяка точка на Близкия изток и Африка. Ал - Сиси изключи възможността за изпращане на египетски войски за участие в сухопътни операции срещу джихадистите от „Ислямска държава”. Той акцентира върху това, че Египет води своя собствена война срещу джихадистките групировки и смята, че зад нападенията стоят „чужди сили”, които бяха определени от министъра на вътрешните работи Шади като „палестински елементи”.

По всяка вероятност на този етап Египет ще се ограничи с „информационно сътрудничество” с коалицията. През септември 2015 в страната беше създаден оперативен щаб за мониторинг на обстановката, свързана с дейността на ”Ислямска държава”. Междувременно ръководството на ИД излезе с декларация, в която одобрява и подкрепя дейността на ислямистките групировки в Египет.

Египетските власти въведоха (25.10.2015 г.) в северните райони на Синайския полуостров извънредно положение за срок от три месеца. В страната беше обявен тридневен траур за загиналите военнослужещи. В отговор на терористичните нападения, египетската армия и силите за сигурност започнаха мащабна специализирана операция срещу терористичните и въоръжените групировки в северните части на полуострова.

В района на операцията са прехвърлени подразделения от армейските сили със специално предназначение „777” и „999”, части на МВР, десантни подразделения и бронирана техника.

Египет затвори КПП - Рафах на границата с ивицата Газа. Египетските власти разглеждат въпроса за разширяване на буферната зона в района на Рафах по цялата граница с Газа. Ширината и ще бъде от 1.5 до 3 км и от нея ще бъде изведено цялото население. Заради влошената обстановка в Синай Египет отложи за края на ноември 2015 непреките палестино-израелски преговори, които трябваше да започнат на 27 октомври същата година  в Кайро.

В перспектива може да се очаква нарастване на терористичната активност, което ще застраши вътрешната сигурност на страната. Вероятно предприетите действия от правителството ще успеят да ограничат терористичните действия в рамките на полуострова. Допълнително влияние ще продължават да оказват нестабилността в Либия, Сирия, Ирак и Судан. Събитията на Синайския полуостров значително ще затруднят възстановяване влиянието на Египет в близкоизточния регион.

Публикувано на 22 Септември 2016 в 12:31 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Египет, вътрешна сигурност, терористични групировки, мюсюлмански братя, Ал-Сиси, Синай, Синайски полуостров, ивицата Газа

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас