Преговорите за ново правителство в Хърватия

На 03 декември беше проведено първото заседание на новия хърватски парламент, избран след парламентарните избори на 08 ноември. В него участваха 151 представители на 18 партии, като основните играчи са „Патриотичната коалиция” (59 депутата), коалиция „Хърватия расте” (56 депутата) и МОСТ (19 депутата). Депутатите не успяха да изберат председател, тъй като единственият кандидат беше Роберт Подолняк (Robert Podolnjak, MOST), издигнат от СДП, но след като разбра, че няма да получи подкрепа от ХДО и той оттегли кандидатурата си.

За получаване на мандат за формиране на правителство, лидерите на двете основни партии, Социалдемократическата партия (СДП) на премиера Зоран Миланович и Хърватския демократичен съюз (ХДО) на Томислав Карамарко, трябва да получат подкрепата на минимум 76 депутата. На 26 ноември беше проведен първият кръг от преговори между Президента на страната и лидерите на парламентарно представените политически партии, който показа, че и двете големи сили все още нямат необходимата подкрепа. Не е ясно кой ще получи първи мандат за формиране на правителство и вероятно ще бъде следващият министър-председател на Хърватия.

До този момент СДП получава подкрепата на 66 депутата в парламента срещу 59 депутата на „Патриотичната коалиция” на ХДО. Председателят на Истърски демократичен съюз (ИДС), Борис Милетич, който разполага с трима депутата в парламента, както и шест от осемте депутата на малцинствата, подкрепя Зоран Миланович. Не е ясно кого ще подкрепят представителят на албанското малцинство Ермина Лекай Прляскай (Ermina Lekaj Prljaskaj) и един от депутатите на сръбското малцинство, Мирко Рашкович. Радимир Чачич (реформистите) също дава подкрепата си за Миланович.

Двамата депутати на Хърватски демократичен съюз на Славония и Барания (HDSSB) и двамата представители на коалицията, водена от загребския кмет Милан Бандич все още не са решили коя от двете големи коалиции да подкрепят, а както можеше да се очаква, Иван Вилибор Синич („Жива стена”) няма да подкрепи никого.

С решението си, първото заседание на Народното събрание да се проведе преди крайния срок (13.12.), президентът Колинда Грабар-Китарович искаше да ускори процеса на консултации между партиите. За избирането на председател на парламента се изисква обикновено мнозинство и е много вероятно всички партии да се опитват да съберат възможно най-голяма подкрепа.

Вторият и третият кръг от консултации за сформирането на ново правителство се проведоха на 7 и 15 декември Липсата на  нужната подкрепа за една от двете основни коалиции, накара президента да насрочи за 22 декември следващ кръг от консултации. Ако и след това няма парламентарно мнозинство, президентът може да реши, че никой не е в състояние да сформира правителство. В този случай, според Конституцията на страната, Китарович трябва да назначи временно непартийно правителство и да насрочи дата за предсрочни избори.

На 07декември в луксозния хотел „Еспланад” в центъра на Загреб беше проведена много важна среща между тримата лидери - Зоран Миланович, Томислав Карамарко и Божо Петров. Тя беше организирана от МОСТ в опит да се избегне провеждането на нови избори, които изглеждат все по-вероятни. На нея лидерът на МОСТ постави своите искания за съставяне на широка, трипартийна коалиция и надпартиен кандидат за министър-председател.

Подкрепата на представителите на MOST е от ключово значение за формирането на новото правителство. На 15 декември националният съвет на МОСТ взе решение да продължи преговорите с „Патриотичната коалиция” за непартиен премиер, оставяйки вратата отворена за възможно сътрудничество със СДП. Към този момент лидерът на МОСТ Божо Петров има подписите на 15 от членовете си. След поредица от събития през последните седмици се наблюдава разцепление в единството на членовете на МОСТ. След проведена „тайна” среща между Драго Пргомет и Зоран Миланович на 11 ноември той беше изключен от МОСТ и на 23 ноември създаде нова партия HRID с участието на още двама депутата от групата на МОСТ - Гордана Рушак и Ирена Петриевчанин Вуксанович. Критиките от страна на Стипе Петрина към президента Колинда Грабар-Китарович и настояването за публично оповестяване на разговора между нея и Божо Петров и възприемането на подобни действия като натиск върху решенията на МОСТ доведоха и до неговото отделяне от партията.

В края на м. ноември СДП и ХДС изпратиха своите писмени становища по реформите, предложени от МОСТ. СДП имат незначителни разногласия по някои точки, придружени от подробни обяснения, като отговорите показват, че коалицията приема въвеждането на изключителна икономическа зона (ИИЗ) в Адриатическо море, намалените ставки на ДДС, идеята за намаляване броя на окръзите и въвеждането на административни региони в Хърватия. ХДО поставят акцент върху онези реформи, които СДП пренебрегна по време на своя мандат (оптимизацията на държавната администрация, намаляване на ставките ДДС и въвеждането на ИИЗ в Адриатическо море и др.).

Според редица анализатори, коалиция между СДП и ХДО е невъзможна поради исторически наслагвания и лични взаимоотношения между лидерите. Ако такава коалиция беше практически възможна, двете партии нямаше да имат нуждата от посредничеството на МОСТ.

Преговорите между двете големи партии (СДП и ХДО) и МОСТ навлизат в своята крайна фаза, което води до покачване на напрежението. Това се наблюдава особено в редиците на МОСТ, които ще решат кой ще сформира новото правителство. И двете големи политически сили не са в състояние да сформират правителство без подкрепата на поне 6 депутата от МОСТ.

Много вероятно е в следващите дни натискът върху отделни депутати от МОСТ да се усили, за да се привлекат някои членове на партията в подкрепа на една от двете големи политически сили.

 

Публикувано на 16 Декември 2015 в 17:20 часа от
Деница Димитрова


Ключови думи:Хърватия, политически преговори, съставян на ново правителство, кабинет, коалиция

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас