Предупредителен изстрел от ВМС на САЩ към Иран

Джавад Зариф, министърът на външните работи на Иран, изрази своeто недоволство относно присъствието на военноморски сили на САЩ и изстрелването на предупредителен изстрел от един от американскити кораби към катер на Корпуса на пасдераните (армия на пазителите на Ислямската революция, която защитава новата система от външни и вътрешни врагове и брани революционните ценности).

Според медиите, американските военни органи са съобщили, че военен американски кораб модел "Махан" е изстрелял предупредителен светлинен сигнал към катер, принадлежащ на Корпуса на пасдераните.

След инцидента  Зариф написа следното в своя Туитър акаунт: "Нашите военни сили са активни в Персийксия залив, а не в Мексиканския. Въпросът тук е какво правят военноморските  сили на САЩ осем хиляди и петстотин мили далеч от своя дом."

Няколко пъти досега, най-вече в Ормузкия проток, иранската и американската армии са се срещали в Персийския залив.

Една френска информационна агенция съобщи, че според думите на говорител на военноморските сили на САЩ този изстрел е бил произведен с цел предупреждение, за да може иранската лодка да спазва разстояние спрямо американския кораб.

Според думте на този американски представител, иранската лодка се е доближила на разстояние хиляда метра от американския военен кораб. Инцидентът  се е случил в понеделник на 24-ти април.

Преди това военноморските сили на САЩ определяха поведението на иранските пасдерани в Персийския залив  "опасно и непрофесионално" и често ги критикуваха..

В отговор на това представители на Корпуса твърдят, че действията им във водите на Персийския залив са били в рамките на разпоредбите.

Често Корпусът на пасдераните оправдава тези свои действия с това, че Иран има право да пази граници си. Иран е кагеторично против присъствието на американски военноморски сили  в близост до свои води.

Материалът е превод на статии от електронното издание bbc.com/persian

 

Публикувано на 5 Май 2017 в 19:23 часа от
Богомил Канджев


Ключови думи:Иран, САЩ, Персийски залив, ВМС, инцидент

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас