Повишаване на данъците и таксите в Сирия

Икономическото положение и прекомерното завишаване на цените не са единствената грижа на държавните служителите от гр. Ал-Хасака. Те вече имат многобройни задължения към официалната власт и към местното автономно управление на партията Демократичен съюз.

В същото време, новият кмет на община Ал-Хасака Джайез Суада взе няколко решения, ощетяващи още повече прослойката на служителите. Финансовите дирекции получиха заповед за прихващане на данък сгради и други данъци от възнагражденията на служителите. От друга страна, Електроенергийната компания обяви, че ще прихваща сумата от 500 лири месечно от заплатите на служителите, както и сметките за стационарни телефони. Служител от Ал-Хасака (пожелал да остане анонимен) каза на „Всички за Сирия“: „Не мога да подсигуря основните нужди на семейството ми от дрехи и хранителни продукти. Имам  четири деца и трябва да покривам нуждите им при тези прекомерно високи цени на хранителните продукти и дрехите.“

И допълни, че жилището му е под наем, а цените на наемите се покачват поради повишаване на цените на хранителните продукти и стойността на долара. Заплатата на служител в държавния сектор варира между 30 и 50 хиляди сирийски лири, това е равностойно на 90 щатски долара днес, в сравнение с 2011 г., когато заплатата на един държавен служител се равняваше на 300 щатски долара.

Той посочи, че вече са изправени пред многобройни проблеми, които възпрепятстват извършването на работата им. Служителите дължат данъци за пет години назад, а сянката на Петия легион ги преследва. И докато цените на стоките продължават да се повишават, то заплатите на служителите остават същите, което е изключително изтощаващо.

От друга страна, Министерският съвет в правителството на Башар Асад нареди на обществените институции в район ал-Хасака да не изплащат заплатите на работници или на пенсионери докато не им бъде предоставено удостоверение за липса на задължения.

Счетоводител от гр. Ал-Хасака заяви на „Всички за Сирия“: „Получихме официална нота и уведомихме всички служители, че според наредбата при получаване на месечната заплата всеки служител трябва да представи Удостоверение за липса на задължения, издадено от финансовия отдел. След влизането в сила на тази наредба служителят е задължен да заплати всички стари натрупали се задължения на негово име през последните години, както и сметките за вода и ток.“

Правителството също така замрази в началото на месеца заплатите на няколко учители в гр. Ал-Хасака поради наличие на призовка на тяхно име за включване в Петия легион. Тези мерки, предприети от правителството, целят възможно най-голям брой служители да бъдат принудени да се присъединят към легиона, нещо, което не бе постигнато чрез обещания за финансови облаги. На всички учители бе поставено условие да предоставят документ от центъра за мобилизация, към който принадлежат, преди да получат заплатите си, за да бъде потвърдено, че не са записани за Петия легион.

Материалът е превод на статия от сирийското електронно издание all4syria.info 

 

Публикувано на 16 Януари 2017 в 16:13 часа от
Нора Муса Шехаби


Ключови думи:Сирия, повишаване на данъци и такси, финансово положение, инфлация, поскъпване

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас