Последната среща между Рухани и Путин

Хасан Рoхани, президентът на Иран по време на среща с руския президент Владимир Путин в Москва с цел създаване на "устойчиви и дълготрайни'" връзки между двете държави обърна голямо внимание на това, че отношенията между двете страни навлизат в нова фаза.

Рухани посети Москва за два дни по покана на руския президент и да обсъдят основните теми, засягащи двустранните и регионалните отношения.

Във вторник, 28-ми март на срещата с президента Путин, Хасан Рухани каза, че досега е имало 9 срещи между двете страни, и че ,,с всяка следваща среща напредъкът е бил забележим”. Според него двустранните отношенияса навлезли в нов стадий, за който може да се каже, че ще допринесе за създаване на дълготрайни и стабилни връзки.

Президентът на Иран не дада допълнителна информация в кои отношения ще се наблюдава развитие, но изрази надежда за поемането на двустранни стъпки към развитие.

Хасан Рухани каза, че през послeдните няколко години Иран и Русия са придобили опит по отношение на войната с тероризма, и че крайната цел на двете държави е ,,мир и стабилност в региона.''

От своя страна Владимир Путин заяви, че дипломатически отношения между двете държави съществуват повече от 500 години, и че Иран е ,,дружелюбен и добър съсед, който е доказал, че може да му се има доверие'’.

Той изтъкна стабилното сътрудничеството между двете страни във всички сфери, като например международните и икономическите отношения. През изминалата година търговията между двете държави се е повишила със седемдесет процента, което на фона на текущите трудни икономически условия е нещо безпрецедентно.

Преди този разговор да бъде проведен, Мехди Санаи, посланикът на Иран в Русия беше казал, че стойността на търговските обменни стоки между двете държави през изминалата 2016-та година в сравнение с една година по-рано (2015-та) са се повишили с осемдесет процента.

Също така е било договорено подписването на 15 споразумения за сътрудничество в различни направления като консулско, туристическо, икономическо, комуникационно, правно и съдебно.

 

Хасан Рухани представи реч в Московския държавен университет относно регоналните и международните проблеми, а по време на лекцията имаше специална церемония, на която му бе връчена докторска степен.

Беше съобщено, че по време на визитата си, Хасан Рухани е бил придружен от министрите на външните работи, минната индустрия и търговията, информационните и комуникационни технологии, информацията и също така главния директор на Централната банка на Иран. Част от представителите на частния сектор в Иран също са пътували заедно с президента.

Визитата на Рухани в Русия ,вероятно ще бъде последната за президентския му мандат. В последните часове преди да изтече крайния срок за регистриране за президентските избори в Иран са се регистрирали 1636 кандидати. Сред тях има  две добре познати политически лица от две противоположни партии. Мохамад Багхер Кхалибаф, кметът на Техеран, който е сред консерваторите и загуби на предишните избори от Хасан Рухани. Другият е  Есхак Джехангири, пръв заместник на президента Хасан Рухани. По този начин и консерваторите, както и коалицията от реформистите и умерените, поотделно, навлизат в надпреварата с по няколко кандидати.

Настоящият президент Хасан Рухани също регистрира своята кандидатура за участие в изборите.

Материалът е превод на статии от електронното издание bbc.com/persian

 

 

Публикувано на 26 Април 2017 в 10:11 часа от
Богомил Канджев


Ключови думи:Русия, Иран, Владимир Путин, Хасан Рохани, двустранни отношения, външна политика, визита

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас