Политическата обстановка в Румъния

Преди повече от една седмица румънският народ се изправи лице в лице срещу управляващите го днес. Гражданите на съседна Румъния гласно и масово потърсиха своите права и суверенност, които би трябвало да им бъдат  предоставени от родината и техните управляващи.

Повод за народното негодувание е приемането от  правителството на  нов проекто - закон за амнистия и с указ извънредна наредба за изменение на наказателните кодекси. Хората излязоха на протест още преди да бъдат официално публикувани в Държавен вестник новите изменения и допълнения на наказателните кодекси.

Промените в закона разгневиха мирното демократично румънско общество, заради факта, че няма да има  правово възмездие и наказание за злоупотребата с власт. Новите законодателни промени ще позволят корупция и укриване на доходи, с което главно ще бъдат облагодетелствани румънските депутати и „подземния свят“.  Законопроектът гласи, че ще бъдат преследвани нарушения и злоупотреби надхвърлящи 44 000 евро, размер на щетите. Всичко това, ще рефлектира главно върху икономиката на страната и ще се стимулира „сивата индустрия“.

Смята се, че прибързаната реакция и действия за тези промени са продиктувани от започналото обвинение за 24 000 евро, укривани от Ливиу Драгня, който е председател  на „Социалдемократите“.

Страхът от прикриването на множеството декриминализиращи закононарушения е и основният апел на гражданите за промени в Закона за наказателна отговорност.

Протестните събитията протичат мирно, без инциденти и напрежение между гражданите и полицията. Изключение прави протестът на 1-ви февруари, провел се пред Министерския съвет в Букурещ. От началото протестът е без признаци за някакви необичайни груби действия от страна на участващите в него. Малко по-късно в протеста се включват младежи  като фенове на спортен клуб „Динамо“-Букурещ, които провокират полицията с по-острото си поведение и  действия. Използвани са запалителни вещества, саморъчно изработени факли и бомби, чрез които настъпва истинска анархия в централните Букурещки улици. Хората въстават на бунт и се опитват да преминат полицейските ограждения.

Наричат тази нощ „Втората революция“. За първи път след режима на Чаушеску  се организират толкова много хора около една идея. Във всички големи градове и населени места се организират протести срещу аморалното поведение на новите управляващи. Сред протестиращите е и президентът на страната - Клаус Йоханис, който скандира заедно с народа за промяна на толериращите законо- декриминализиращи действия с новия указ и наредба.

Основни инструменти за популяризиране на протестните действия и програмите на шествията са социалните медии и платформи за комуникация като Facebook, Twitter, Instagram.  Протестиращите в цялата страна надхвърлят  450 хиляди души. В протестите са се включили и наши сънародници пропътували от България до Румъния специално за вечерните протестни срещи като символ на съпричастност и добри приятелски съседски отношения.

Основните надписи и послания, който се отправят от румънския народ към управляващите са: „Социалдемократи - червената чума“, „ Драгня, не забравяй - Румъния не е твоя!“, „Срам за народа. Долу правителството!“, „Искаме справедливост за нашите деца!“, „Румъния има бъдеще без Вас!“ и пр.

Над  4 милиона румънски граждани гласуваха на 11 декември 2016 за партията на „Социалдемократите“. Месец по-късно въстават срещу техните действия. Много чуждестранни наблюдатели се учудват на тази реакция. Появиха се коментари „за противоречия в обществените нагласи и подозрения за манипулация. Това обаче на все още не е доказано. .

Хората споделят своите притеснения и негативни последици от влизането в сила на законовите промени. Гласуваното доверие на 11 декември за „Социалдемократите“ до голяма стпене се дължеше на добре организираната предизборна кампания и програма, която изчерпателно и детайлно пояснява стратегическите действия за бъдещо развитие и икономически растеж на Румъния през новия управленски период. Още в самото начало правителството започна социални подобрения за устойчиво развитие и по-висок жизнен стандарт за румънските граждани като повиши размера на минималната работна заплата на 321.11 евро.

Протестите за сега не дават повод за спекулации или манипулация на гражданите. Всички са обединени в този момент и заедно защитават правата си като граждани първо на своята страна, след това на Европа и Света.  Действията на управляващите са в разрез с всякакви морални и политически норми.  Нашите съседи осъзнават, че не трябва да се допуска втора Чаушеска Румъния.

Има външни фактори, който оказват влияние на правителството, за да се реализират тези промени в закона, но в никакъв случай не може да се говори за организиране на  хората с цел сваляне на правителството. Народът иска законите да бъдат направени за хората, за бедния и богатия, за „малките“ и „големите“. Всички да имат равни конституционни права. Румъния с тези протести казва „НЕ на несправедливостта!“.

Европейската солидарност не се забави и предупреди румънското правителство, че ако не разгледа отново направените от тях промени, ще бъде спряно финансирането на всички Еврофондове  и замразяване на текущи оперативни програми и проекти. Европейските лидери смятат действията на новото правителство като деструктивни и противоречащи на успешното развитие на Румъния в последните 10 години.

Протестите в цялата страна ще продължат до постигане на консенсус, преразглеждане на „закона-дискриминация“, а може би и до подаване оставката на кабинета..

Публикувано на 5 Февруари 2017 в 14:17 часа от
Мирослав Людмилов


Ключови думи:Румъния, протести вътрешнополитическа систуация, правителство, оставка, законови промени, корупция

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас