Политическата обстановка в Сомалия


Политическата обстановка в Сомалия продължава да бъде напрегната, с трайна тенденция към влошаване. Провеждането на парламентарни избори през м. август т.г. е малко вероятно поради факта, че след проведените консултации между всички политически сили в гр. Кисмайо (Kismayo, 16.01 2016 г.), политическите лидери не постигнаха споразумение за конкретна обща позиция относно провеждането на избори, както и във връзка с предприемането на конкретни стъпки, които последното преходно правителство да изпълни, за да започне организацията на изборния процес.

Конкретно, представители на териториите Пунтланд и Джубаланд отказаха да приемат позицията, че членове на Долната камара на сомалийския парламент трябва да се избират въз основа на изборната система „4.5“ (ако партията, която е първият преференциален избор на гласоподавателя не влезе в парламента, гласът му автоматично преминава към партията, която гласоподавателят е отредил на второ място). Според тях този начин на гласуване облагодетелства несправедливо големите региони в страна и е дискриминиращ. Също така смятат, че най-целесъобразно е да се гласува по териториален признак. Това причини разединението между участниците в събранието. Другата причина за неразбирателство между представителите беше гарантирането на сигурността по време на евентуалните избори, която също е тясно свързана с избора на система за гласуване. Причината за това е, че гласуване по метода „4.5“ ще е по-целесъобразно по отношение на безопасността на гласоподавателите и лицата, които осъществяват функционирането на изборните секции, тъй като няма да причини голямо струпване на хора. В много райони на страната нивото на сигурност е ниско.
 Представителите на преходното правителство се държаха  пасивно по време на дискусиите.
Партиите, при които се отбелязва най-висока степен на медийна активност са Тайо (Tayo), Далджир (Daljir) и Хилкаран (Hiilqaran), като сред най-предпочитаните методи за агитация са анонси по радиата в столицата Могадишу и монтиране на билбордове.
Въпреки това не се наблюдава партия, която да се радва на безусловната подкрепа на сомалийското население. Партиите Далджир (Daljir) и Хилкаран (Hiilqaran) отчитат намаляване на своите поддръжници. Подетата от тях кампания сред местното население в големите градове на Сомалия не дава резултат, поради това, тяхната политическа тежест е значително  намаляла.
Единствената партия, която има относително по-стабилен електорат е Тайо (Tayo). Причината за това е, че бившият министър-председател на страната Мохамед Абдулахи Фармаджо (Mohamed Abdullahi Farmajo, 2010 - 2011 г.) е един от широко известните публични лица на партията. Голяма част от заетите на пазара на труда сомалийци имат положително отношение към Фармаджо, което се дължи на въвеждането по време на управлението му регламентирано ежемесечно заплащане на държавните служители, както и на краткото съживяване на сомалийската икономика.
Въз основа на проведените консултации между партиите в гр. Могадишу, до момента е постигнат само консенсус по въпроса, че месец август е прекалено кратък срок, за да могат да се проведат избори, и че разбиранията на участващите в дискусията партии и формации как държавата трябва да се стабилизира, се разминават към момента.
По-голямата част от жителите на сомалийската столица споделят мнението, че корупцията сред политиците е висока. Поради това, почти всички лидери на страната са считани като морално негодни да управляват.
По-образованата част от местните поддържат позицията, че губернаторите на областите са неспособни да работят ефективно, тъй като не са склонни на политически компромиси.
Все повече сред обществото в гр. Могадишу намира почва мнението, че преминаването от слаби и неефективни преходни правителства към конституционални и стабилни такива, е все по-малко вероятно и несигурно.
След оповестяването на резултатите от събранието в гр. Кисмайо пред по-широка общественост, гражданите на столицата приеха новината с убедеността, че една от последните надежди за политическо единство в името на стабилизирането на страната е пропусната.
Част от жителите на града смятат, че е възможно сегашното правителство на Омар Абдирашид Али Шармарк да цели именно оставането си на власт, като оправдае това с напрегнатата обстановка и липсата на политическа алтернатива.
Изборите няма да се проведат през август 2016 г., като е много голяма вероятността и тези през 2020 г. да се провалят. Това означава, че правителството на Али Шармарк няма да е последното преходно правителство, което ще управлява страната. Това в най-голяма степен определя утежняването на политическата обстановка в страната, както и създаването на политически вакуум, които обуславят увеличаването на политическия риск в периода около предварително обявената дата за следващи избори през август.
Без всякакво съмнение, от липсата на решаване на основните политически противоречия и насрочването на нови избори ще пострада нормалното функциониране на държавните институции в страната, тъй като тяхната дейност и вземаните от тях решения ще бъдат атакуеми от конституционна гледна точка. От това следва, че и действията на Сомалия, свързани с елиминирането на групировката "Ал-Шабаб" ще бъдат ограничени и колебливи. С голяма вероятност може да се очаква увеличаване на нейната активност и още по голяма дързост и жестокост в извършваните от нея терористични актове.
Въпросът с правното уреждане статута на дислоцираните на сомалийска територия чуждестранни умиротворителни сили също ще бъде негативно повлиян от политическия вакуум в страната.
Този развой на събитията ще генерира по-висока степен на несигурност в държавата. Не е изключено  активизирането на дейността на организирани престъпни групировки, които допълнително да се опитат да дестабилизират ситуацията в Сомалия.

 

Публикувано на 16 Март 2016 в 21:55 часа от
Станислав Николов


Ключови думи:Сомалия, политическа обстановка, вътрешна политика

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас