Политическата обстановка преди изборите в Каталония

По–малко от месец преди изборите в Каталония, редица кандидати и лидери на партии са или в затвора, или избягали в Белгия. Това придава на кампанията за изборите на 21 декември една различна рамка, правейки ги неравностойни в очите на партии, чиито кандидати не са на свобода. Това предизвиква широк отзвук сред партиите, подкрепящи независимостта на Каталония и превръща кампаниите им в писане на история, изпълнена с различия спрямо изборите виждани там до сега.

От една страна Рахой насърчава избиращите да мислят рационално и законово над нещата, от друга Пучдемон въпреки липсата на пряко присъствие прошепва за своята решеност и готовност за опит за отцепване от централното управление на Испания. В крайна сметка въпросът какво ще реши Испанското правителство при евентуална победа на Пучдемон също остава отворен. Ще му бъде ли предоставен мандат, ще спечели ли изборите въобще, предстои да разберем. 

Независимата кандидатка Аудода Мидалда от листата на партията „Заедно за Каталония“, чийто лидер е Карлес Пучдемон както и редица други медии коментираха престоя на Пучдемон и негови колеги в Белгия не като бягство, а по-скоро като опит процесът по обявяването на независимост на Каталония да се превърне в международен – да се създаде по-широк отзвук. Дали това е главното нещо, което беше постигнато дефакто, остава нерешен въпрос. 

Решенията на министър-председателя на Испания Мариано Рахой предизвикаха европейски отзвук. Нещо, което нямаше как да бъде избегнато, но в крайна сметка всичко беше законосъобразно и Рахой получи подкрепата на европейските лидери. Това предизвика недоволство и повод за критика от страна на Пучдемон, който обяви, че в случая Европейските закони поставят на заден план много по-основни и жизненоважни човешки ценности. Той подкрепи аргумента си с изказване, че не се знае какви са намеренията на каталонските граждани към Европейския съюз, но като цяло са настроени за съвместна политика.

В същото време адвокатите на каталонските министри, които понастоящем са политически затворници пледират за тяхното освобождаване под предтекст, че удължаването на престоя им в затвора е безсмислен, а и все пак стартират кампаниите за изборите. Искат смекчаване и на наказанията им. Испанският върховен съд пое случаите и взе решение за техните присъди. Ако по някакъв начин те бъдат освободени ще имат възможността да се включат активно в предизборната кампания и настроенията няма да бъдат толкова изострени в следващите седмици. В крайна сметка от трибуните на партиите, подкрепящи независимостта алармират за липсата на демокрация и нарушаване на човешките права. Твърденията им звучат мотивиращо, но твърде повърхностно. Демокрация в крайна сметка не означава пълна свобода и оправдание на грешките, заради изграден тип морал, който е довел Каталонските политици до подобни мерки и решения. На международно ниво въпроса е еднозначен и законосъобразен. Няма поле за спор. За съжаление или не, ролята на Европейсия съюз остана пасивна през цялото време на безредиците в Каталония и политическите неразбирателства около нелегитимно организирания референдум. В последните дни беше формирана платформа „Диалог ЕС-Каталония“ от 30 членове на Европейския Парламент. Според тях Европейският съюз трябва да приключи ситуацията с легитимно организиране и провеждане на референдум за независимост на областта, а задържаните министри да бъдат освободени. Действията им бяха обявени като про-активистки.

В лагерите на партиите, пледиращи за независимост на областта са твърдо предубедени и обсъждат изборите като просто легитимно преизбиране на вече избраният от тях премиер Карлес Пучдемон. За тях няма време за спор и са сигурни в успеха въпреки демократичния характер на изборите и въпреки несигурната ситуация, която ще се оформи след евентуалното преизбиране на Пучдемон. 

От друга страна остават и партии подкрепящи продължаването на присъдата на каталонските министри, сред които и бившия министър на правосъдието Карлес Мундо, както и защитаващи върховенството на закона и отказа от отцепване на региона. 

Лидерът на Обществената партия Ксавиер Гарсия Албиол дори се обяви против медията TV3, която според него се е превърнала в необективна и подкрепяща агитациите за обявяването на независимостта на Каталония. С други думи я определи като полтически пристрастна и обяви, че би променил телевизията от горе до долу, или дори би я закрил. От ръководството на медията се обявиха против подобни техни намерения и дори заявиха, че са готови да повдигнат обвинения срещу политическия лидер.

Кабинет от партии неподкрепящи независимостта изглежда трудно би се съставил. На този етап няма ясна договореност за коалиционни действия от страна на партиите и един такъв развой на събитията остава мистерия към този момент. Партията на гражданите (Ciutadans) беше отхвърлена като възможен коалиционен партньор от страна на Социалистите, заедно със всички останали дясно-центристки политически течения. Това предизвика недоволство в лагера на Партията на гражданите и ограничи обсега им от възможности в парламента. Партията е оглавявана от Инес Аримада, която е най-младия лидер сред кандидатите на декемврийските избори, както и единственият представител на женския пол сред тях. Критиците определят Партията на гражданите като младата версия на Обществената партия на Ксавиер Албиол.

Генералният секретар на Републиканското ляво на Каталония (Esquerra Republicana) Марта Ровира, която е квалифициран адвокат, пледира за помилване на избягалите в Белгия министри, както и на осемте арестувани от разпуснатия Каталонски Парламент. Тя ясно изрази позицията си, че подобна постъпка е недемократична предвид предстоящата кампания за избори и невъзможността на кандидат-министрите да се включат активно в нея. Испанската полиция, която в момента следи за безредици и нормално протичане на предизборните кампании е докладвала на испанския върховен съд, че Марта Ровира е част от таен комитет за провеждане на следващ референдум за независимост на Каталония и посещава срещи, на които се провежда директна подготовка за следващия вот за независимост.

Във всеки случай се очертават интересни избори. Партиите вече започнаха обсъждането на евентуални коалиции. Подготовката за кампанията тече с пълна сила.

Партията на гражданите според прогнозите е на само около един процент зад Републиканската левица (Esquerra Republicana), чийто лидер Орайл Джунакес е един от осемте заддържани, обвиени от испанското правителство заради неуспешния и незаконен опит за обявяване на независимост от страна на Каталония и остава в затвора към този момент. Двете партии се очертава да получат около 25% от гласовете, докато Заедно за Каталония на Пучдемон по резултати ще бъде след  Социалистическата партия, която се обявява срещу независимостта  и се предвижда да бъде на четвърто място с около 13%.

Пучдемон „гази през реколтата”, без да си дава сметка, че това се забелязва и отказва хората да повярват във върховенството на закона. Все пак законът би се обезсмислил, ако не бъде спазен, независимо от набора от аргументи на ответната страна. Всяка държава членка е подписала споразумение с Европейския Съюз, предостъпвайки част от своята независимост на наддържавната институция, където политиката е строго регламентирана. В крайна сметка държавата доброволно дава подобни правомощия. Ако има разминавания, заради лични изгоди и политически пристрастия те трябва да бъдат законово уредени. Не може да се действа противозаконно, заради „други, по-съществени“ причини, неуредени в законодателството. Иначе законът се обезсмисля. 

В крайна сметка, както се казва е важно какво ще стане на 22 декември сутринта. Изборите ще минат. Те са лесния етап от един процес, който се очертава да бъде проточен в следващите месеци. Много въпроси остават отворени. Ще бъде ли преизбран Пучдемон? Ще бъде ли призната победата му, ако това стане? Как ще реагира Мадрид? Какво ще стане ако не успеят да се формира кабинет на мнозинството, подкрепящ независимостта? Как ще се формира кабинет на опозицията, ако това стане?

Публикувано на 16 Декември 2017 в 16:56 часа от
Цветелин Димитров


Ключови думи:Испания, Каталония, избори, независимост, Карлес Пучдемон, Мариано Рахой

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас