Петер Маурер: Червеният кръст на преговори и разрешаване на конфликти

Петер Маурер е президент на Международния комитет на Червения кръст, той даде интервю за Евронюз относно променливата природа на конфликтите и предизвикателствата при преговорите за организиране на  хуманитарни зони в конфликтните региони.

Като хуманитарен работник, когато се обърнете назад към 2015 година какво виждате?

- Това, което виждам като хуманитарен работник са нарастващите нужди, които се появиха през 2015 г. и продължават да се появяват.

Виждам повече конфликти, дълбоки конфликти, повече конфликти засягащи населението, здравеопазването, снабдяването с вода и хигиената.

Наблюдавам повече регионалното влияние на конфликта, сирийската криза е не само сирийска криза, а по-скоро е криза в Близкия изток. Кризата на север от Нигерия е криза на езерото Чад. Кризата в Сомалия е криза на Африканския рог, това не е изненадващо за никой, тъй като наблюдаваме влиянието на тези кризи, чиито масови изселвания са невиждани от времето на Втората световна война.

- В бъдеще се вижда, че това ново насилие и този облак от войни става по-гъст и продължава да разпространява неописуеми актове на насилие. Как се отразява на работата на международния комитет на Червения кръст (МКЧК) това?
- Непосредственото последствие е увеличаване заплахата за наричаните от нас хуманитарни пространства, тъй като е много по-трудно да се преговаря със 100 въоръжени групи отколкото с две добре организирани армии.
Въпреки че актовете на насилие не са свързани само със стоте въоръжени групи. Може да се очакват подобни действия и от иначе добре организирана армия, но това е друг въпрос, по който хуманитарните среди изпитват затруднения във воденето на преговори.
Също така имаме трудности понякога да разбираме действията на онези, които срещаме на терен, кой към кого принадлежи, къде е командването и кой, кой е във командната структура, така че когато си зависим от хората носещи оръжие ти започваш да ставаш чувствителен по тези теми.

- Това води до голямо напрежение за доброволците, които работят под обстоятелства като непредсказуемост, неяснота и големи опасности?

‑ Това е интересен въпрос, който също така подчертава как МКЧК като професионална организация, заедно с доброволците на национално ниво трябва да намерят нова форма на взаимодействие. Трябва да инвестираме повече в обучение, познаване на терена, трябва да свържем точките.

Каквото се случва в Сирия може да има непосредствено влияние за нашия прочит на ситуацията в северната част на Мали, каквото се случва в северната част на Мали може да има влияние за разбирането на ситуацията в Йемен и Афганистан.

- Има закони и конвенции, които се съблюдават на някои места, а международното хуманитарно право, в повечето случаи е безочливо пренебрегвано. Как може да функционирате като организация в тази рамка, където конвенциите, към които вие се придържате не се спазват от другите участници?

‑ Нашата методология от доста време е да бъдем възможно най-близо до мястото на действието и близо до актьорите, извършителите на насилието, както и жертвите. Ако сте близо до мястото, близо до реалността, имате възможност да започнете да включвате жертвите и извършителите като започвате да създавате нова динамика, започвате да разбирате средата и понякога може да пробиете, да намерите пукнатина в стената.

Разбирането на важността на нормите може да започне да генерирате разбиране и сред въоръжените групи, че те не могат да се държат както си искат, тъй като те имат хора около тях, за които са отговорни и може да ги окуражите да застанат зад здравите ценности. Може да опитате да намерите начини да влияете, като сте дълго на мястото на проблема може да разговаряте с религиозни лидери, с по-разумната част на тези организации, може да разговаряте с обществените лидери, може да говорите с по-възрастните, започвате да разчитате пейзажа и това е опитът на МКЧК, чрез който за цялото време на действие на организацията при различни конфликти се стремим да правим най-доброто за хуманитарните пространства и сигурността.

- Как разрушаването на инфраструктурата влияе на обществото?
Насилието унищожи системата за доставки, не сме били в ситуация като днешната със сложността на градското насилие, където може да имате конфликт в един квартал, който не влияе на другите комунални услуги или друг квартал.

Системата за водоснабдяване, електрическата система, социалната система и здравната система в един град са дълбоко свързани, ако няма вода, няма ток, болниците не работят, хората умират, това което видях в Санна, Йемен, когато го посетих е че като няма електричество, гориво, генератори хората се натрупват на купчини в моргите.

- Как виждате това през 2016 г.?
- За съжаление трябва да кажа, че не виждам голяма промяна. Не виждам коренна промяна в това, на което ставаме свидетели за изминалото време. Липсва политическо разрешение на най-критичните конфликти в света, продължаващите конфликти, задълбочаващите се конфликти и дори и тези конфликти, където политическото разрешаване е започнало както този в Сирия. Съобщението за мирните преговори за Йемен, които ще започнат скоро в Женева, ще доведе до усилване на въоръжената борба, защото политическите парти ще искат да заздравят позициите си на масата на преговорите.

- Това е апокалиптичен сценарии, който се тиражира вече, но бягството на стотици хиляди хора е индикация за случването на този сценарии.

- Със сигурност има потенциал за дори по-сериозна ситуация, с която да се борим. Трябва да кажа, че като погледна цялостната картина започвам да се стряскам, особено цифрите на разселените и нуждите им, окуражава ме това, че виждам способността ни да го направим. С всички страхове за апокалиптичен сценарии виждате противопоставянето на групите желаещи да избягат от този сценарии и това е окуражително също.
Желая Ви успех във вашата работа.

Публикувано на 23 Декември 2015 в 11:24 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Червен кръст, Петър Маурер, МКЧК, конфликти, хуманитарна обстановка

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас