Повишение на износа на персийски килими за Америка

Националният център за персийски килими обяви, че след въвеждането на спогодбата за ядрената програма на Иран с Големите световни сили, износът на ръчно изтъкани персийски килими за Америка се е увеличил.

Тази спогодба бе прилoжена през януари 2016 година. Между 2010 и 2016 износът на персийски килими за Америка е бил напълно спрян.

Според доклада на Националната информационна агенция на Иран и ръководителя на Националния център за персийски килими, Хамид Каргяр, с въвеждането на спогодбата се отварят повече пазарни възможности за иранските килими и през единадестте месеца на миналата година са били изнесени килими на стойност 321 милиона долара. Пазарният дял, който се пада на Америка е в размер на 80 милиона.

В съдържанието на Спогодбата относно ядрената програма на Иран с Големите световни сили е обърнато голямо внимание на отмяната на санкциите, засягащи вноса на персийски ръчно изработени килими.

През 2010 година заради законодателство на Конгресът на САЩ и одобрение от страна на президента износът на ръчно изтъканите персийски килими за Америка е бил спрян.

Трябва да се има предвид, че според някои доклади от това време персийските килими, които влизали на американския пазар били наричани ,,неперсийски'' килими.

Съюзът на кооперативите занимаващи се с производство на ръчно изработени персийски килими обяви, че една година след забраната за износ на персийски килими в Америка (2011) по-голямата част от килимите, които са били внасяни по канали от Пакистан, Турция и други съседни държави, всъщност са били иранско производство, което било внасяно от името на тези държави.

По времето на управление на Роналд Рейган, през осемдесетте, също е имало забрана за износ на персийски килими в Америка. Тогава иранските износители изпращали своите килими в Америка през Канада.

Нова статистика на Националния център за персийски килими уведоми за увеличение на износа през първите единадесет месеца на 1395 година (по европейския календар - от средата на март 2015 до средата на февруари 2016). Министерството на външните работи на Иран потвърждава увеличението на износа на тази стока в свой сходен доклад, който е бил издаден преди около два месеца.

В свой тримесечен доклад относто ,,Въпроса по ядрената програма'' Министерството на външните работи на Иран казва: ,,През първите осем месеца на миналата 1395 година (европейски календар - от средата на март до средата на ноември 2016) Иран е изнесъл килими на стойност около 205 милиона долара за различни държави.

Ръчно изработените персийски килими са един от основните източници на приходи и допринасят за създаването на работни места за няколко стотин хиляди души в страната. Килимите биват изработени или в домашни условия, или в специализирани работилници.

Материалът е превод на статия от електронното издание bbc.com/persian

 

Публикувано на 30 Март 2017 в 11:37 часа от
Богомил Канджев


Ключови думи:Иран, икономика, персийски килими

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас