Палата номер 6

Светът живее в палата номер 6. Тази, в която животът е разполовен между лудостта и мъдростта. Днес е поразен начина ни на мислене, на обичане! Случва се Войната, която поразява свободата ни! Както е казал Токвил: Война, която поразява не тялото, а душата! 80% от хората не излизат от зоната си на комфорт и именно изведени от нормалното и рутинно случване на повтарящи се действия с изненадваща проява на насилие, страх, всяване на паника в обществото, се напускат очертанията на утвърдения комфорт.

Светът живее в буря. Но не иска индивидът да привикне към тежките метеорологични условия, не ги познава и случва. На практика се случва състоянието на свободно падане (физичен процес, при който тялото пада под влияние на собствената си тежест, като се елиминира факторът - съпротивление). Нациите се сблъскват, затова говори Самюъл Хънтигтън. И сега те се удрят челно в палата номер 6 - Европа. Кой може да определи границата, от която започва лудостта? ,,Проглеждането” за безумието в света води до форма на полудяване за герой на Чехов. Сега, повече от всякога е ясно,че има сили, които се борят за страха на човека. Когато човек изпадне в стресова ситуация, губи възможността да прояви себе си, да мисли и реагира адекватно. Сблъсъкът е челен. Борбата е за душата. Вече нямаме война, имаме ограбване на душата. ,,Бог ме е създал от топла кръв и нерви. А органическата тъкан, ако е жизнеспособна, трябва да реагира на всяко дразнение. И аз реагирам. На болката отвръщам с вик и сълзи, на подлостта - с нетърпимост, на мерзостта - с отвращение.” - Чехов

Мръсотията - физическа и нравствена сменя локациите си. Но следва ли да чакаме докато сама се изпари? В палата номер 6 - новата изповедалня треперят мнозина. Там са се сгушили шестте страха на Хил:

  • Страх от бедност
  • Страх от критики
  • Страх от лошо здраве
  • Страх от загуба на обич
  • Страх от остаряване
  • Страх от смърт.

Текстът е метафорично оцветен. Използвани са мисли на Наполеон Хил, Хънтингтън и Чехов.

Публикувано на 24 Март 2016 в 23:12 часа от
Яница Маринова


Ключови думи:театър, култура, театрална работилница "Сфумато", Палата номер 6

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас