Развитие на отношенията между Турция и Израел

След официалното извинение на израелския премиер миналата година се забелязва прогрес във взаимоотношенията между Израел и Турция. (Бенямин Нетаняху се извини на турския премиер Ердоган относно инцидента на 31 май 2010 г., при който  девет души от екипажа на турския кораб "Мави Мармара" бяха убити, вследствие нападението на израелски командоси).

 

Властите в Анкара обявиха, че скоро се очаква да бъде подписано споразумение за компенсиране семействата на убитите турски граждани при израелската операция.

 

На 23 март израелското правителство съобщи, че повече от 10 компании са проявили интерес относно построяването на подводен газопровод, пренасящ втечнен природен газ до Турция (страната е бедна на природни ресурси и осигуряването на още един източник на природен газ ще подпомогне развитието на турската икономика и намали зависимостта и от основните доставчици на природен газ – Русия и Иран).

 

Енергийни експерти считат, че Турция може да осигури безопасен и ефективен енергиен коридор, по който Израел да продава гориво на световния пазар. Очаква се реализацията на тръбопровода да подобри и стабилизира политическите отношения между двете държави.

 

На 16 април 2013 г. турският премиер обяви, че отношенията между двете държави постепенно ще се нормализират.

Ердоган е изправен пред ожесточена съпротива на вътрешно и външнополитическо ниво и все повече осъзнава необходимостта от силен съюзник в региона. Това до голяма степен важи и за Израел, поне до окончателното разрешаване на палестинския въпрос.

Сближаването между САЩ и Иран е друг важен фактор, който предизвиква сериозно безпокойство в управляващите на Израел и Турция.

 

Демонстративната изолация от САЩ и общите им виждания, свързани с мерките за сигурност в региона се превърнаха в катализатор за развитие на двустранните отношения. Сътрудничеството в сферата на сигурността и реализацията на повече съвместни инфраструктурни проекти ще позволи да противодействат на растящата джихадистка дейност в района и да се справят с последиците от сирийската гражданска война.

 

Очаква се двете страни да предприемат съвместни действия за ограничаване на влиянието на Рияд и Доха в сирийския конфликт.

 

Конфликтът в Сирия и общите интереси ще помогнат на Тел-Авив и Анкара да преодолеят последствията от инцидента в международни води и ще повлияят благоприятно за укрепването на турско-израелските отношения. Бенямин Нетаняху и Реджеп Тайип Ердоган са наясно, че заедно ще бъдат по-силни.

Публикувано на 1 Август 2014 в 15:47 часа от
Петър Лазаров


Ключови думи:Турция, Израел, отношения

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас