Отношенията между Мароко и САЩ

Държавното ръководство на Мароко осъзнавайки важността на американската политическа подкрепа, особено по въпроса за урегулирането на принципно важния за Рабат проблем за Западна Сахара, получаваната от САЩ финансова, научно-техническа и военнотехническа помощ е заинтересовано от по-нататъшното развитие и укрепване на партньорските отношения със САЩ. Според крал Мохамед VІ, Мароко подържа със САЩ „отлични отношения”, представляващи сами по себе си „особено” стратегическо партньорство.

Важното геостратегическо положение на Мароко между Европа и Северна Африка в голяма степен обяснява интереса на Вашингтон към страната. Американските власти нееднократно са декларирали своя непосредствен интерес от стабилното развитие на кралството и укрепването на неговата сигурност като прозападно ориентирана държава. Американската администрация предостави през 2004 г. на Мароко статут на „привилегирован съюзник на САЩ извън НАТО”, което позволи на Рабат да участва в съвместни военни програми, да преодолее съществуващите по-рано ограничения в доставката на някои видове оръжие и военна техника и да получава допълнителна американска финансова помощ.

Крал Мохамед VІ посети през ноември 2013 г. Вашингтон (предишното му посещение беше през 2004 г.). По време на разговорите с президента Обама бяха обсъдени въпросите за борбата с екстремизма, подкрепата на демократичните промени в региона и оказването на помощ за икономическо развитие на страните от Близкия изток и Африка.

В рамките на стратегически диалог между двете страни на ниво „министри на външните работи” се обсъждат актуални проблеми в сферата на външната политика и сигурността. Първият кръг от този диалог беше проведен във Вашингтон през септември 2012 г., а вторият в Рабат през април 2014 г.. В края на проведените разговори и двете страни подчертаха, че и в перспектива ще засилват консултациите за откриване на нови пътища за сътрудничество. Представителите на Мароко и САЩ потвърдиха общото намерение да засилят двустранното сътрудничество по въпросите на регионалната сигурност. (Дж. Кери приветства усилията на мароканското ръководство).

САЩ първоначално (1975 г.) изцяло поддържаха мароканската позиция за решаването на проблема със Западна Сахара и положително оцениха инициативата на Рабат (2008 г.) за даване на сахарските провинции на широка автономия в състава на мароканското кралство, наричайки този план „сериозен и реалистичен”.

Позициите на Рабат и Вашингтон обаче не винаги съвпадат по Западносахарския проблем, което понякога става причина за разногласия в двустранните отношения.

САЩ включиха през април 2013 г. в проекта за резолюция на Съвета за сигурност на ООН предложение за включване в мандата на мисията на ООН в Западна Сахара и функции по контрол за спазване на правата на човека, което предизвика остро недоволство от страна на Мароко. В знак на протест Рабат отмени провежданото ежегодно съвместно учение между армиите на двете страни. Впоследствие САЩ дипломатично оттеглиха проекта си, с което взаимоотношенията между страните отново се стабилизираха.

Американската политика за многостранно сътрудничество в региона е насочена и към бързото политическо нормализиране на мароканско-алжирските отношения, за преодоляване на препятствията и двустранно съдействие за стабилност, сигурност и интеграция в Магреба. Във Вашингтон позитивно се отнасят към идеята за провеждане на преки преговори между Рабат и Алжир, в т. ч. и за разрешаване на Западносахарския проблем. На този етап САЩ не се опитват да налагат решение на която и да е от страните и демонстрират желание за ненамеса в регионалния спор. Във водената политика в Магреба, Вашингтон се стреми, от една страна, да не влошава отношенията с традиционния си съюзник в лицето на Мароко, а, от друга страна, да не провали процеса на сближаване с Алжир.

Въпреки че САЩ отбелязват напредъка на Мароко по въпроса за спазване на правата на човека в сравнение с редица други арабски страни, често подлагат на критика запазилите се в кралството практики като мъченията и злоупотребите, извършвани от полицията и службите за сигурност, нарушенията в съдопроизводството и корупцията, която остава сериозен проблем във всички нива на управлението. В тази връзка бяха отправени препоръки от Вашингтон за активно провеждане на политически реформи с демократична насоченост и полагане на повече усилия за решаване на изострящите се социални проблеми, основният, от които е младежката безработица.

Двустранните търговско-икономически отношения се развиват динамично. Средногодишният ръст на стокообмена между Мароко и САЩ в периода от 2006 до 2013 г. вкл. възлиза на 25%. Редовните доставки на американска пшеница имат важно значение за кралството. Като цяло обаче делът на САЩ във външната търговия на Мароко не е голям. В това отношение водещи са Франция, Испания, Италия, Китай, Германия, Индия и Саудитска Арабия.

Важно значение за Мароко има периодично предоставяната от САЩ финансова помощ. Мароко получава помощ в реализирането на различни социални и икономически проекти, включително и за подкрепа развитието на бизнеса.

Активно се развива сътрудничеството между Мароко и САЩ в борбата срещу тероризма. Мароканските специални служби активно си сътрудничат с ФБР и ЦРУ. Кралството е постоянен участник в регионалните антитерористични учения за страните от Магреба и Сахел - „Flintlock”, които редовно се провеждат под ръководството на САЩ в рамките на американската програма „Транссахарска антитерористична инициатива”. Държавният департамент на САЩ обяви на 07.08.2014 г. намерението на Вашингтон и Рабат да укрепват двустранното сътрудничество по въпросите на борбата срещу тероризма и подготовката на кадри. Съгласно подписано рамково споразумение САЩ и Мароко ще развиват сътрудничество при разрешаването на кризи, укрепването на сигурността на границите и провеждането на разследвания срещу терористи. Страните се договориха заедно да работят при подготовката на кадри за борба с тероризма в страните-партньори в Магреба и Сахел.

Властите в Рабат подкрепиха инициативата на президента Обама за създаване на широка международна коалиция за борба с екстремистката групировка „Ислямска държава” и още в самото начало на конфликта в Сирия обявиха, че подкрепят противниците на режима на Асад и провежданата американска политика.

САЩ са основен партньор на Мароко в сферата на военното и военнотехническото сътрудничество. На настоящия етап са реализирани следните програми за сътрудничество:

- подготовка на кадри за кралските ВС;

- доставка на въоръжение, военна техника и снаряжение;

- провеждане на съвместни учения на мароканска територия;

- строителство на обекти от военната инфраструктура.

Създадена е и функционира съвместна комисия за двустранно военно и военнотехническо сътрудничество. Освен това корабите от ВМС на САЩ имат право да акостират в марокански пристанища. По споразумение от 1982 г. САЩ могат да използват мароканските военновъздушни бази в Кенитра (Kenitra), Сиди-Слиман (Sidi Slimane) и Бен-Герир (Ben Guerir) в случай на възникване на извънредни ситуации в Близкия изток и Африка. Пред завършване е изпълнението на подписания през 2009 г. договор за доставка за мароканските ВВС на 24 бр. тактически изтребители F-16C/D от американския консорциум „Lockheed Martin” на стойност 1.67 млрд. евро. (договорът беше сключен след пренебрегване на френската оферта за доставки на самолети „Рафал”, но като компенсация за Франция беше сключен договор на стойност 350 млн. евро за модернизиране на самолетите Мираж Ф-1).

През 2012 г. завърши доставката на 24 бр. учебно-тренировъчни самолета Т-6Сs „Texan ІІ”. Кралството стана вторият по значимост партньор (след Израел) по американската програма за реализация на излишното въоръжение. Само през 2014 г. Мароко получи по тази програма въоръжение и техника на сума 90 млн. щ. д., включваща колесна и верижна транспортна техника, средства за свръзка, артилерийски системи и индивидуална екипировка.

След събитията през 2011 г. в Тунис, Либия и Египет значително беше засилено въоръжаването и модернизирането на армиите на двете основни страни в Магреба - Алжир и Мароко. Революциите принудиха мароканското ръководство да предприеме спешни мерки за гарантиране на сигурността в страната срещу евентуална „вътрешна заплаха”, чрез значителни покупки на оръжия. Това беше начин да бъдат преодолени евентуални заплахи в резултат на влиянието на либийската криза, кризата в Мали и нарастващата роля и заплаха от страна на „Ал-Кайда в Ислямския Магреб”. Обявената от САЩ война срещу тероризма идентифицира Магреба като район, който се използва като убежище на терористичните мрежи и групировки, зона на нелегален трафик на хора, наркотици и оръжие, което наложи и допълнителни мерки в политически план и разходи на мароканската държава за справяне с тези проблеми.

 

 

 

Публикувано на 29 Септември 2016 в 16:11 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:двустранни отношения, Мароко, САЩ, военно сътрудничество, икономически отношения, Западна Сахара, Алжир

1 Коментара
От БГ публикуван на 15 Oct 2016 07:50 pm
Русия отива в Египет. И вие да не изостанете случайно, малко ли ви са базите по света и около Русия?
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас