Отношенията между Мароко и Катар

Смяната на емира на Катар оказа положително влияние върху развитието на двустранните отношения между Доха и Рабат. По време на управлението на предишния емир Хамад, отношенията между двете страни не бяха враждебни, но се наблюдаваше известна изолация.

Кралският двор в Мароко с недоверие се отнесе към действията на Катар в Тунис и Либия в периода на активната фаза на „арабската пролет”, опасявайки се, че активността на Доха може да предизвика началото на деструктивни процеси в Мароко, в т. ч. и заплаха за устоите на монархията. При това мароканското държавно ръководство отчиташе обстоятелството, че Катар фактически пое ролята на главен куратор на „Мюсюлмански братя”, с които пък мароканските власти имат сложни отношения. Понастоящем напрежението макар и по-слабо се запазва независимо от това, че умерените ислямисти са представени в правителството. Бившият емир Хамад не криеше, че приоритетните направления за катарската политика в Магреба са Тунис и Алжир, а Мароко оставаше настрана поради силната му обвързаност със Саудитска Арабия (СА).

Новият емир на Катар, Тамим промени приоритетите и насочи вниманието си към Мароко, решавайки да навлезе в зоната на стратегическите интереси на Саудитска Арабия, използвайки го като плацдарм за експанзия в Тунис. След възкачването му на престола Тамим, със съгласието на мароканските власти, предприе действия за строителството в мароканския град Ифран (област Мекнес-Тафилалет) на дворец (форма на доверие между монарсите от ислямския свят). В замяна на това Катар ще участва в модернизацията на местния планински курортен комплекс. Проектирането и строителството се извършва от американската компания „Hill International”, чиито инженери и архитекти работят вече на място. Освен това в района на Буарфа, Тамим е закупил над 1000 хектара за изграждане на ловно стопанство. Постигнати са договорености и в близка перспектива се предвижда реализирането на крупни инвестиционни проекти в мароканската икономика чрез оглавявания от Тамим инвестиционен фонд „Qatar Investment Authority”. В посочените проекти от мароканска страна участват най-близки на крал Мохамед VІ фигури. Партньор на катарската фирма „Qatari Diar” в строителството и модернизацията на туристическия комплекс в Танжер е братът на съветника на краля на Мароко Ясер Зенагауи Карим (Yasser Zenagui Karim /практика е кралят да назначава свои доверени хора в решаването на важни за държавата въпроси/)

Катарската страна изрази желание да вземе участие и в така наречената „зелена революция” за модернизирането на селското стопанство на кралството. Инициатор на този грандиозен проект е близкия до краля технократ и министър на селското стопанство Азис Акхануш (Aziz Akhannouch). Катарската националнна банка, която е съставна част на „Qatar Investment Authority” подписа на 25.06.2013 г. споразумение за стратегическо партньорство с мароканската банка „Attijariwafa”, която е част от кралската компания „SNI”. Независимо от заявените намерения и постигнати договорености емирът на Катар Тамим все още не е успял да убеди краля на Мароко в искреността на своите намерения.

Демонстрираната от Катар активност не отменя и не влияе по никакъв начин на съществуващите контакти и отношения между Рабат и Рияд. Саудитският кралски двор, които също има дворци в Мароко разглежда кралството като свой най-близък съюзник и партньор. Тези отношения съществуват отдавна и именно с помощта на Саудитска Арабия кралството беше поканено като наблюдател в Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив. Управляващите в Саудитска Арабия по различни поводи изразяват деликатно своето недоволство от катарската експанзия на мароканския пазар, но на настоящия етап се стараят да не правят резки маневри в тази посока.

По отношение на Саудитска Арабия новият катарски емир  по време но второто си посещение на 13.10.2014 г. даде ясен сигнал, че желае кардинално подобряване на двустранните отношения. Тамим стартира през 2010 г. инициативата за подновяване на „стратегическия диалог” с Рияд, като на настоящия етап има възможност за по-активни действия в тази посока. Независимо от това разногласията от двустранен характер и по важни регионални проблеми се запазват. Борбата за лидерската роля в ислямския свят между тях продължава.

В тази сложна обстановка крал Мохамед VІ води гъвкава политика, стараейки се да поддържа досегашните отношения с Рияд, без да ограничава Доха в стремежите й да издигне сътрудничеството между двете страни на ново ниво. Властите в Мароко отново разрешиха излъчването в страната на телевизионния канал „Ал-Джазира”, което безусловно е ясен положителен сигнал за Катар. Същевременно мароканските власти активизираха възприетия курс на диверсификация на контактите. Успоредно с реализирането на бизнес-проектите с Катар, мароканската страна развива активно сътрудничество със Саудитска Арабия. Сред големите съвместни проекти е строителството на хотелския комплекс „Four Seasons” в Тагхазоут (Taghazout) и най-големия в страната търговски център в Казабланка. Активно се развива и сътрудничеството със СА в нефтопреработвателната област, където основен партньор е саудитската компания „Corral”.

Катарско ръководство ясно показва намерението си за промяна на приоритетите на външната си политика по отношение на Мароко и другите страни от Магреба.

Демонстративно сближаване с Катар и запазването на досегашните контакти със Саудитска Арабия се очаква да повлияе положително за развитието икономиката на Мароко, макар че натрупаното недоверие в двустранните отношения с Катар ще продължи и в перспектива да оказва влияние върху външната политика на страната.

Публикувано на 15 Октомври 2016 в 16:26 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Мароко, Катар, двустранно сътрудничество, отношения, икономическо сътрудничество

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас