Особености на йордано-американските отношения

Йордано-американските отношения са много динамични и имат стратегическо значение за управляващите в кралството. САЩ е основен партньор и гарант за външната сигурност на страната, както и сила, която всестранно осигурява управляващия монархически режим, въпреки че произраелският акцент в йорданската политика, вследствие на здравите външнополитически връзки поражда негативни реакции сред опозицията, особено тази с ислямистка ориентация.

Исторически отношенията между двете страни възникват в средата на 1950 г., когато Йордания се превръща в един от ключовите елементи на американската близкоизточна политика. Укрепвайки отношенията си с Аман, американците осъзнават важността на местоположението на кралството (разположено между Израел, палестинските територии, Египет, Сирия, Ирак и Саудитска Арабия).

Днес САЩ възприемат кралството като един от най-близките арабски политически партньори в района. Вашингтонската администрация успешно използва различни лостове за въздействие върху йорданското ръководство, от което очаква да осигури условия за реализация на американската концепция за военно присъствие в района на Близкия изток и Персийския залив. САЩ са едни от най-големите финансови донори, основен доставчик на въоръжение и на различни съвременни технологии. Изключително важно значение има американската икономическа помощ, чрез която се утвърждава регионалната и международна политическа тежест на Хашемитското кралство.

Йордания и САЩ поддържат тясно сътрудничество във външнополитически план и си взаимодействат по много регионални и международни проблеми. Кралството твърдо подкрепя широкото и активно американско участие в решаването на проблемите на Близкия изток и оценява положително всички американските инициативи, засягащи региона. Подкрепата и участието в тях се разглежда от правителството на Йордания като важен фактор за осигуряване на социално-икономическото благополучие и устойчиво държавно развитие. Въпреки че между двете страни се поддържат редовни политически контакти (вкл. на високо ниво), те все още нямат договорно споразумение за дефиниране на стратегическото си партньорство.

Най-интензивни са контактите между двете страни, свързани с въпросите на арабо-израелските отношения, особено по палестинския проблем, който има първостепенно значение за кралството (от 50 до 70 % от населението на страната са палестинци). Йордания настоява за по-ефективни действия и реални стъпки от страна на Вашингтон за ускоряване на мирния процес. Властите в страната изцяло признават водещата роля на САЩ в дейностите по неутрализиране на арабо-израелския конфликт и считат, че е необходимо американските инициативи да бъдат свързани с конкретни действия, тъй като запазването на сегашното неустойчиво положение може да доведе до усложняване на обстановката.

Йорданското държавно ръководство изрази недоволството си от недостатъчната настойчивост на американската администрация за разрешаване на проблемите в палестинските райони.

От началото на конфликта в Сирия (2011 г.) Йордания активно си сътрудничи със САЩ по подпомагане на сирийската опозиция. На територията на кралството са създадени лагери за подготовка на бойци от въоръжените формирования, водещи бойни действия срещу режима на Асад, които се подготвят от йордански и американски инструктори. От територията на страната се осъществяваха доставки на оръжие за сирийските бунтовници. Управляващите подкрепят политическите действия на Вашингтон по въпроса за Сирия, но същевременно са притеснени от евентуално пренасяне на сирийския конфликт на територията на кралството.

Бяха предприети действия за разширяване на военното сътрудничество като 300 американски военнослужещи пристигнаха (2012 г.) в кралството да обучават йорданските ВС и беше проведено (лятото на 2013 г.) голямо международно учение „Нетърпелив лъв - 2013”, с основни участници САЩ и Йордания. Част от учебно-бойните въпроси бяха отработени в северните райони на кралството в близост до границата със Сирия.

След приключване на учението, по молба на Крал Абдула ІІ, американската страна взе решение да остави на йорданска територия 700 военнослужещи, 12 изтребителя Ф-16, две батареи ЗРК „Пейтриът” и свързаните с тях средства за техническа поддръжка и контрол.

Изтребителите и зенитните комплекси са разположени в близост до границата със Сирия. Малко след това в Йордания беше създаден оперативен щаб, с участието на американски специалисти по разработката и планирането на военни операции. Йордания поиска от САЩ и пилотируеми разузнавателни самолети за наблюдение на границата със Сирия.

Страната отказа (август 2013 г.) да предостави територията си на САЩ за нанасяне на вероятен военен удар по Сирия, но по-късно (в началото на 2014 г.) даде съгласие американски инструктори да продължат да обучават нейни военнослужещи.

Американските доставки на въоръжение и техника заемат около 60 % от йорданския военен внос. САЩ са основен партньор на Йордания във военната и военнотехническата области и ще останат такъв в обозрима перспектива.

Йордания е със статут (от 1996 г.) на „съюзник на САЩ извън НАТО”, което позволява кралството да получава американска военна помощ и продукция с преференциални условия.

Страната е важен съюзник на САЩ и по отношение на борбата с тероризма. Йорданското управление за общо разузнаване се смята за една от най-ефективните специални служби в региона, успяла да проникне в голяма част от мрежите на терористи и ислямски екстремисти.

Икономическата помощ, която САЩ са оказали на Йордания за периода от 1957 г. до 2012 г. възлиза на повече от 13 млрд. щ. д. Двете държави подписаха (2008 г.) споразумение, според което кралството в продължение на пет години ще получава ежегодна финансова помощ в размер на 660 млн. щ. д. (за 2013 г. за граждански нужди бяха отделени 360 млн. щ. д., а за военни – 300 млн. щ. д.). Важни за осигуряване на кралството се оказаха и американските доставки на пшеница, които за 2012 г. са около 50 хил. тона.

Йордания емитира държавни облигации за 1,25 млрд. щ. д., с гаранция на американското правителство. Срокът за погасяване на облигациите е седем години. В съобщение на държавния департамент и министерството на финансите на САЩ беше подчертано, че този акт символизира солидарността на Америка към народа на Йордания и разширява възможностите за достъп на кралството до международната финансова система.

Йордания помага на САЩ да реализират близкоизточната си политика, като в замяна получава финансова подкрепа, чрез която развива националната си икономика и укрепва отбранителните си способности.

Кралството и в перспектива ще продължи да работи за понататъшното разширяване и развитие на стратегическото партньорство със САЩ.

 

Публикувано на 3 Юни 2016 в 15:28 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Йордания, САЩ, отношения, външна политика

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас