ОПЕК ще престане да контролира пазара

Решението на ОПЕК да поддържа нивата на добив доведе до драматичен спад на цената на петрола. Решението е съгласувано с желанието на Саудитска Арабия да запази своята позиция в глобалния пазар. Този срив на цената неминуемо влияе и на Иран, чиято икономика разчита основно на нефта и беше ударена силно от международните санкции.

Иранският министър на нефта Биджан Зангане смята, че ще бъде добре и ползотворно ако членовете на ОПЕК могат да продължат сътрудничеството си, но ако това не се случи според него нищо няма да остане от ОПЕК.

- ОПЕК наскоро проведе най-важната си среща от 6 години. Въпреки иранските усилия, вие не успяхте да постигнете това, за което се надявахте. Защо основните нефтопроизводители в ОПЕК, включително и Саудитска Арабия не споделят позицията на Иран?

- Разбира се ние подкрепяхме намаляване на производството. Не предложихме конкретен период, защото този период трябва да бъде определен от анализи и оценки на пазара. Последващите консултации показаха, че очевидно се нуждаем от малко повече време за да видим какво количество от скъпия петрол е отстранно от производствения кръг. За да бъде взето конкретно решение, имаме нужда от повече информация за реакцията на пазара вследствие на новите цени, както знаете всички тези решения в ОПЕК трябва да бъдат постигнати с консенсус.

- Говорите за консенсунс, но това, което видяхме беше сходно с предишните срещи на ОПЕК, Саудитска Арабия получи това, което искаше. Като страна, произвеждаща една трета от петрола в ОПЕК, може ли да кажем, че Саудитска Арабия винаги има последната дума в ОПЕК?

- Отвън ОПЕК изглежда като организация, в която всяка страна, независимо от нейния добив и капацитет има един глас. Обаче истината е, че нивото на продукция, капацитетът на производство и възможността за допълнителен добив имат определяща роля на пазара и това е нещото, от което трябва да се учим.

ОПЕК е организация за сътрудничество на конкуренти. Тя е единствената организация, в която страните от третия свят си сътрудничат заедно от 50 години, място, в което може да се видят дългосрочната им визия и сътрудничество за постигане на интереси, въпреки всички техни вътрешни неразбирателства. Ще бъде добре и ползотворно ако те продължат това сътрудничество, но ако това не стане нищо няма да остане от ОПЕК.

Всяка страна в ОПЕК има свои собствени национални интереси. Саудитска Арабия е един от главните производителки и експортьорки на нефт. Страната изнася девет милиона барела и вторични продукти всеки ден. Те знаят, че ако цената на петрола падне до 30 долара за барел страната ще губи около 110 милиарда долара всяка година. Извън това решение те може би имат ползи от гледна точка на националната сигурност за да допуснат подобни загуби.

- Какви са тези ползи за Саудитска Арабия?

- Като министър на нефта, аз не мога да кажа, но политиците направиха много анализи по тази тема. Аз не знам колко от тези анализи са правилни или грешни. Има множество анализи на пазара и в медиите, които пораждат политически дискусии.

- До каква степен малкото участие на Иран в петролната кошницата на ОПЕК води до загуба на влияние в процеса за вземане на решения на организацията?

- Аз току що ясно отговорих. Разбира се влиянието на всяка държава в ОПЕК е определено от нейното ниво на продукция и възможност да произвежда повече.

- Като се имат предвид вътрешните противоречия в ОПЕК и непрекъснатите промени на петролния пазар може ли да предвидим деня, когато ОПЕК ще загуби контрол над глобалните петролни пазари?

- Една от важните и исторически грижи за ОПЕК е свързана с общия дял на пазара. В последните години делът на ОПЕК на пазара постепенно намалява. Ако това продължи и премине определен лимит, тогава влиянието на ОПЕК ще стане незначително.

- По време на последната среща на ОПЕК вие също така проведохте срещи с шефове на петролни компании като „Тотал” и „Бритиш Петролиум”. Тези компании са имали роля в иранската нефтена индустрия в миналото, но сега поради санкциите те нямат отношение. Какво дискутирахте по време на срещите? Търсите ли начин да отворите вратата за външни инвеститори, въпреки че санкциите все още действат?

- Разбира се, че търсим това и искаме тези международни петролни компании вече да участват в нашата петролна индустрия.

- Господин министър, вие говорите много оптимистично за премахването на санкциите. Но при най-благоприятния сценарии, ако бъде решено да се премахнат част от санкциите знаете, че е реалистично това да отнеме време и може да не се случи дори по време на вашия мандат.

- Аз не съм такъв песимист като вас.

- Но съдейки по това, което видяхме по време на преговорите, свързани с ядрената програма е видно, че винаги има някакви препятствия за постигане на договорките...

- Разбира се според нас най-важната санкция е санкцията, свързана с петрола. Ако някоя от санкциите трябва да бъде премахната това неминуемо трябва да бъде санкцията върху петрола. И ако санкцията върху петрола не бъде премахната това би означавало, че нито една санкции няма да бъде премахната.

- Колко струват санкциите на Иран?

- Несъмнено струват скъпо, но ние ще оповестим това по-късно. Имат своята цена, но не са толкова скъпи колкото някои хора смятат.

- Последния ми въпрос е относно общото газово находище между Иран и Катар. Вие преди това казахте, че до три години Иран ще произвежда същото количество като Катар. Колко загуби натрупа Иран от участието в общото находище?

- Да ние ще се изравним с Катар по отношение на количеството и дори може би ще ги надминем. Ние се нуждаем от постоянен газов поток. Катар произведе допълнително количество, което ние ще можем да компенсираме с течение на времето. Също така е възможно това да не се случи. Но важното е да коригираме настоящето и да наваксаме миналото, ако можем. Ако не можем да го направим не трябва да стоим в миналото и да се оплакваме от него.

Публикувано на 9 Януари 2015 в 17:31 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:ОПЕК, цена на петрола, Иран

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас