Опасната игра на Турция

     Геостратегическите интереси на Турция явно включват офанзива във всички посоки, от поддръжката на сирийските бунтовници в борбата им срещу Асад, до подкрепа на екстремистката групировка „Ислямска държава” (ИД) в боевете срещу кюрдите.

 

      Преди седмица град Кобане в северна Сирия е бил обкръжен и подложен на обстрел. По данни на различни източници в тази офанзива, екстремистите са използвали 50 танка и друго тежко въоръжение, голяма част от което (по данни на свидетели) е доставено през турската граница.

         Според критиките на Мартин Дозлер, социолог и защитник на човешките права, който много скоро се е завърнал от участието си в делегация, посетила северна Сирия - „Турция очевидно иска, с помощта на ИД да разруши напълно Рожава (регион в северна Сирия населяван предимно от кюрди)”.

 

    В сянката на войната срещу ИД, Анкара се опитва тотално да разбие членовете на ПКК (кюрдската работническа партия). По този начин турското правителство възнамерява да тушира исканията на кюрдите за основаване на собствена държава, която да включва и територии от Турция.

 

     Турският президент обяви намеренията си за създаване на „зона за сигурност” в съседна Сирия. След завръщането си от срещата на ООН, той отново поиска установяването на зона забранена за полети над Сирия. Следващият четвъртък (09.10) се очаква турският парламент да обсъди възможна подкрепа на международна акция срещу ИД.

 

      Вероятно турското правителство отдавна поддържа тесни контакти с ИД, тъй като с тяхна помощ Анкара явно се стреми да превърне, населявания от кюрди регион Рожава, в буферна зона. По този начин турците ще установят военен контрол над тази територия. Поради това турското правителство публикува данни за бежанци от Рожава (около 130 000 души), които много се различават от данните на кюрдски организации, подкрепящи спазване правата на човека (около 20 000 души). Тези грешни данни идващи от южната ни съседка, целят да покажат обезлюдяване на региона, като по този начин се очаква да спомогнат за обявяването му за буферна зона.

 

       Председателят на немския парламент Андей Хунко също приема скептично турските данни за кюрдски бежанци. Според негово изказване още през 2013 година са установени неточности в някои бежански лагери в Турция. Лагерите са били посетени както от международни наблюдатели така и от представители на турската опозиция. При посещенията е установено, че съществува вероятност там да се обучават ислямски джихадисти. Хунко е споделил, че Германия разполага с данни за доставки на оръжие в тези лагери с помощта на автомобили на „Червения кръст”. Освен това има информация, че местата за настаняване на бежанци са били използвани и за лечение на ранени ислямистки бойци.

       Американските бомбардировки срещу ИД в Ирак принудиха джихадистите да се оттеглят и да се пренасочат към кюрдските територии в Сирия. Според различни източници джихадистите постепенно напускат град Ракка и се съсредоточават в Кобане, намиращ се в регион Рожава. Там може да се очакват тежки сблъсъци между джихадисти и кюрди.

 

        Отново според Хунко, Анкара отдавна си сътрудничи с ИД, за да заличи кюрдското движение ПКК. На заден фон стои искането на Турция за обявяване на буферна зона. В изказването си Хунко твърди: „Де факто, турската армия ще контролира тази зона. Така Анкара ще си гарантира, че желанието на кюрдите за собствена държава, и то точно на турската граница, няма да се сбъдне”.

 

         Така само пашмергите – кюрдите на изток ще бъдат подкрепяни. Те са от голямо значение за американците, тъй като могат да осигурят на Вашингтон свободен достъп до източните петролни полета. В подкрепа на тази стратегия може да се изтъкне и прекратяването на мирния процес между Турция и ПКК.

      

Публикувано на 2 Октомври 2014 в 10:16 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Турция, кюрди, Ислямска държава, Рожава, Сирия, Ирак

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас