Онлайн-наблюдение във Франция

Френското правителство ще разкрие нови 1000 работни места в службите за сигурност. Новите служители ще отговарят предимно за наблюдение на интернет пространството. Очаква се френските народни представители да приемат закон, които отменя изцяло неприкосновеността на личното пространство в интернет. Той ще позволява достъп на службите до компютри, които се смятат за заплаха за сигурността. Финансовите ресурсите на службите също са увеличени. Франция разполага със шест служби за сигурност и 13 000 служители в тях. Годишния бюджет за тях възлиза на 1,3 до 1,6 милиарда евро.

Към момента от Сирия във Франция са се завърнали около 200 бойци. Ако тази цифра стигне 300 или 400, Париж може да се окаже в голяма опасност, тъй като тези обучени екстремистки бойци са заплаха за сигурността на страната. Първите парламентарни гласувания на закона за разузнаването трябва да се състоят в следващите два-три месеца.

Целта на закона е своевременно реагиране и противодействие на заплахите. Под наблюдение ще попадне и Skype, което според сега действащото законодателство е невъзможно. Достъпът до личното пространство е важно, тъй като според френските власти, там терористите организират своите действия.

Според данни на френската военна кибер служба, след атентатите в Париж срещу френска компютърна система за сигурност е имало над 19 000 хакерски атаки.

„Досега никога не сме преживявали такъв вид нападение, за първи път една страна е подложена на такива масирани кибер атаки” е заявил началника на кибер отдела към френската армия, Арнаут Костилиере.

Очаква се новите служители да увеличат възможностите за ранно разкриване и превенция от терористични атаки, които се организират и координират с помощта на интернет.

Изключително интересно е как френското общество, което е едно от най-демократичните в Европа ще приеме липсата на лично пространство в интернет.

Публикувано на 13 Февруари 2015 в 16:33 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Франция, онлайн наблюдение

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас