Обстановката в Украйна

Изминаха повече от 3 месеца от началото на студентските протести в подкрепа на евроинтегрцията. Демонстрациите прераснаха до бунт с десетки жертви и отстраняване на президента Янукович, който избяга от Киев в Харков, където все още се ползва с подкрепата на рускоговорящото население. От там той замина за Донецк,  опита се да избяга с чартърен полет от страната, но не му беше дадено разрешение. Междувременно Юлия Тимошенко бе освободена от затвора и обяви, че ще се кандидатира за президент на предстоящите предсрочни избори, насрочени за 25 май.

След тези драматични събития Русия отложи отпускането на втория транш от предвидените 15 млрд. долара финансова помощ за Украйна за неопределено време. Москва очаква да види икономическата програма на новия кабинет и каква политика ще води той. В същото време ЕС изрази готовност да отпусне 20 млрд. евро заем за провеждане на реформи в страната, след като бъде съставено ново правителство.

По всичко личи, че Русия губи влияние в Украйна и руските медии започнаха да изместват акцента в новините си за това как държавата започва да се разцепва, как рускоговорящото население ще бъде най-засегнато от събитията и колко много ще загуби страната, след като Русия отказа да отпусне финансова помощ.

         Западните медии също опитват да наложат своето влияние като наблягат на множеството жертви, убити след демонстрациите и необходимостта от свикването на предсрочни избори, които според тях ще успокоят обстановката в Украйна и ще положат началото на нова държавна политика, целяща присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО. Страната в момента се намира отново на кръстопът, като има вероятност да поеме прозападен курс, въпреки че всичко ще бъде решено едва след предстоящите президентски избори.

         Възможни са и други варианти за развитие на обстановката, при които страната евентуално да се разцепи, тъй като рускоезичното население не одобрява новата „демократична” власт. Тя още през първия ден забрани да се говори на друг език освен украински. Това решение засяга и бесарабските българи в Украйна, като им забранява да използват български език.

         Друг вероятен сценарии е развитие на обстановката по подобие на Южна Осетия и Абхазия в Грузия. Там Русия през 2008 г. призна независимостта на двете отцепили се територии от грузинската държава, но те не са признати от международната общност.

Публикувано на 25 Февруари 2014 в 12:55 часа от
Иван Иванов, бакалавър, 4-ти курс, специалност "Политология"


Ключови думи:Украйна, криза, революция, сценарий

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас