Обстановката в Йемен

От началото на 2016 г. се наблюдава активизиране дейността на Ал-Кайда в гр. Аден. Групировката направи опит да извърши покушение (16.02.2016 г.) над губернатора на Аден, Айдароус Ал-Зубайди и бригаден генерал Адел ал-Халеми, по време на посещение в кв. „Ал-Бурега“, с цел проверка развитието на строителни дейности в района. Когато кортежът им е достигнал до кръговото кръстовище Калтикс (Qaltiqs), бойци на Ал-Кайда са открили огън от високите етажи и покривите на съседните сгради, които са в близост до кръговото кръстовище. Стрелбата е продължила около 15 мин. Според местни жители, които са станали очевидци на опита за атентат, членовете на групировката са използвали както леко стрелково оръжие, така и зенитна установка ЗУ-23-2, която е открила огън по някои от колите от кортежа на губернатора.
В резултат, четирима военнослужещи, един местен жител и трима бойци от терористите са били убити. Ал-Зубайди и Ал-Халеми са успели да напуснат мястото невредими.
Това е третият опит от страна на Ал-Кайда да убие Ал-Зубайди за по-малко от два месеца. В тази връзка, според общественото мнение в града, хора от администрацията на губернатора помагат на терористичната групировка, като подават информация относно движението на определени длъжностни лица. По този начин бойците на Ал-Кайда знаят предварително местонахождението на Ал-Зубайди и Ал-Халеми и са подбрали най-подходящото място за извършването на покушението.
В началото на т. г. членове на Ал-Кайда са заявили пред местни жители, че групировката е подготвила 20 автомобила за само-убийствени атентати в града. Досега от тях 5 са били взривени в атентати, а два са били заловени от силите за сигурност.
Понастоящем се наблюдава активизиране на бойците на терористичната организация, които са забелязвани в почти всички квартали на града. Налице е концентриране на сили на Ал-Кайда в кварталите „Ал-Бурега“ и „Мансура“. Там бойците на организацията са най-многобройни, а голяма част от жителите на града избягват да влизат в тях. Терористичната организация контролира и областта Абиан (Abyan Governorate), която се намира в непосредствена близост до града.
В града има и бойци на Ислямска държава (ИД). Те са отговорни за самоубийствения атентат срещу военната база „Рас Абас“ (17.02.2016 г.). Атентаторът-самоубиец е бил Зиад Еиса (Ziad Eisa), познат и като Або Еиса Ал-Ансари (Abo Eisa Al-Ansary). За да си осигури достъп до базата, лицето е постъпило на военна служба. В деня на атентата, Еиса е влязъл на територията на базата, отправил се е към изпълняващите физическа подготовка новопостъпили военнослужещи и е започнал да ги привиква към себе си, като им е казвал, че трябва да им върне важни документи. След като са се приближили, Еиса се е взривил. В резултат, са убити 13 военнослужещи, а други 60 са ранени. Зиад Еиса е бил член на ИД.
Причината ИД да не води открити бойни действия е фактът, че силите на Ал-Кайда в града значително ги превъзхождат.
От началото на т.г. е започнало изграждането на контролно-пропускателни пунктове (КПП) на входовете на града. Личният състав на КПП са между 7 и 10 местни полицаи. От началото на годината е въведена практиката, всеки автомобил, който преминава през КПП, да бъде спиран и проверяван щателно за издирвани лица, оръжия и експлозиви. В резултат на извършваните проверки, трафикът на автомобили се забавя и концентрира пред КПП, което предполага увеличение на риска. Ако кола-бомба бъде взривена по време на проверката, жертвите сред местното население ще бъдат повече. По подобен начин, в началото на февруари т. г. член на Ал-Кайда е детонирал кола-бомба пред едно от КПП, малко преди колата да бъде проверена. Преди да бъдат задействани взривовете, от колата са излезли двама бойци, които са открили произволен огън, като по този начин са създали суматоха сред местните жители, които са напуснали своите моторни средства и са започнали да бягат към КПП. Бойците на терористичната група са се възползвали от настаналата паника, като са се смесили с множеството хора, търсещи закрила и са били пропуснати през КПП. В следствие на взрива, са загинали петима полицай.
Подготовката на полицаите и военнослужещите е на ниско ниво. Това е и причината при извънредни ситуации голяма част от служителите на правоохранителните органи да изоставят постовете си и да се укриват. Също така, образователното ниво на местните полицаи и военнослужещи е ниско, тъй като голяма част от скоро назначените не са завършили своето гимназиално образование.
Поради засилващото се присъствие на Ал-Кайда в града, административните сгради почти не функционират. Банките също не работят през по-голямата част от денонощието. Това оказва негативно влияние на местния пазар и бизнес, тъй като се забелязва страх сред местните бизнесмени да депозират своите пари. Налице е опасност от произволно и безпричинно затваряне на банкови клонове, поради опасност от обири и други такива. Повечето местни бизнесмени предпочитат да разполагат директно със своите финансови средства. Също така, на няколко пъти са били обирани пощенските автомобили, които разнасят пенсиите на местни жители от неидентифицирани извършители. Властите в града не са в състояние да осигурят раздаването на пенсиите и понастоящем голяма част от възрастните жители не са си получавали пенсии от януари.
Може да се прогнозира, че Ал-Кайда ще продължи да е доминиращата сила в гр. Аден, което ще ограничи действията на ИД.
В резултат на това, ще бъдат извършени още посегателства върху живота на губернатора и други лица, заемащи високи административни длъжности в града.
Мерките за противодействие на местната власт, целящи да се неутрализират бойците на Ал-Кайда, могат да се считат за неефикасни, което ще обуслови продължаващото насилие.

Публикувано на 7 Март 2016 в 16:37 часа от
Надхир Ясер, кореспондент в Йемен


Ключови думи:Йемен, гр. Аден, тероризъм, вътрешнополитическа обстановка

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас