Образованието и преговорите между турското правителство и ПКК

Промяна в член от конституцията на Турската република за прилагане на пакета от демократични реформи, предприети от Анкара, ще позволи обучение на роден език в частните училища и по мнение на анализатори ще способства за урегулиране на кюрдския въпрос. Тази стъпка обаче няма да е достатъчна за окончателното му решаване. „Този пакет следва да се разглежда като трамплин”, смята професорът от университета в Анкара проф. Митат Санкар.

Съгласно съобщенията в турската преса пакетът с демократични реформи следва да бъде обявен от министър-председателя на Турция Реджеп Тайип Ердоган до края на месец септември т.г. Пакетът се изготвя в рамките на процеса по регулиране на кюрдския въпрос в страната и съдържа юридическа норма, която ще отвори пътя за обучение в частните училища на езици, различни от турски.

„На път сме да обявим решенията си относно пакета до края на месеца”, съобщи Ердоган, подчертавайки, че пакетът има за цел да удовлетвори потребностите на различните сегменти на турското общество.

Някои от ръководните членове на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) се събраха във вторник, за да нанесат последни щрихи в пакета от реформи, за чието забавяне прокюрдската Партия на мира и демокрацията (ПМД) постоянно критикува правителството.

Според очакванията частните училища ще могат да предложат на своите ученици, при условие че има достатъчно желаещи за обучение на роден език, обучение на езици, различни от турски.

Професор Санкар оценява положително предприетата стъпка, но критикува правителството, че въвежда това право с определени ограничения.

През октомври 2012 г. турското правителство започна процес на директни разговори със затворения на о. Имралъ лидер на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, чиято цел е намиране на решение на проблема с тероризма и кюрдския въпрос в страната. Пакетът, подготвен в съответствие с развитието на преговорния процес, има за цел укрепване на демокрацията и решаване на проблема на кюрдския етнос в страната.

„Би било добре, ако това беше сторено правилно и адекватно”, заяви на 18 септември т.г. депутатът от ПМД Алтан Тан в коментар относно възможността за гарантиране на правото за образование на роден език.

За да застави правителството да предприеме реципрочни действия, в началото на септември т.г. ПКК обяви, че се прекратява изтеглянето на бойците на организацията от турска територия. Изтеглянето на бойните отряди е преустановено, но се запазва обявеното прекратяване на огъня.

Дипломатът, изучавал конфликта с баските сепаратисти в Испания Акин Йозчер, счита, че реформите ще бъдат добре приети от кюрдската общественост и ще подпомогнат напредъка на мирния процес. Същевременно той запазва определени резерви и съмнения, че подобна правна норма ще бъде приложена трудно, тъй като е в противоречие с чл. 42 на действащата Конституция, забраняващ преподаването в училищата на други езици. „Ако бъдат внесени изменения в чл. 42, това ще бъде позитивна крачка и сериозен напредък”.

Кюрдските политици в Турция настояват реформите да бъдат допълнени и от смекчаване на антитерористичните закони, намаляване на 10%-ия избирателен праг за влизане в парламента и укрепване на местното самоуправление.

Публикувано на 22 Септември 2013 в 17:22 часа от
Кънчо Христов


Ключови думи:кюрди, ПКК, турско правителство, преговори, криза, образование

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас