Новото правителство в Ливан

След близо 10-месечна политическа безизходица, ливанският президент Мишел Сюлейман подписа указ за назначаването на ново правителство на националното единство с министър-председател Тамам Салям. Той беше номинаран за премиер още през април 2013 г., но съставянето на правителството беше затруднено от конфликта в съседна Сирия, довел до разделяне на политическите противници в Ливан, по отношение на подхода за решаване на конфликта.

 

На 15.02.2014 г. в Ливан се сформира компромисно правителство от 24 министри, с участието на просирийската шиитска партия Хизбула, както и привърженици на бившия премиер Саад Харири. В новосформиралия се кабинет има осем министри на коалиция „8 март”, в която участва Хизбула, осем министри на коалицията „14 март” на Саад Харири и осем министри приближени на президента Мишел Сюлейман, считан за неутрален. На поста външен министър застана бившият министър на енергетиката - Гебран Басил (маронит), министър на вътрешните работи - депутатът Нухад ал Машнук (сунит), вицепремиер и министър на отбраната - Самир Мукбил (православен) и министър на финансите - Али Хасан Халил (шиит). Чрез тази формула нито един от двата съпернически лагера няма да има право на вето върху правителствените решения.

Основните приоритети на новото правителство са свързани с организацията на предстоящите президентски избори, което трябва да стане преди май 2014, когато изтича мандата на сегашния президент Мишел Сюлейман, както и изготвянето на ново законодателство при избор на парламент. Възстановяването на националния диалог е също ключова задача, с която трябва да се справи кабинетът на Тамам Салям. ООН разчита на „конструктивно взаимодействие” с новото правителство по отношение на решаването на проблема в Сирия.

Новосформираното  правителство е изправено пред сериозни затруднения, които биха могли да доведат и до неговия провал - поради продължаващата гражданска война в съседна Сирия и военната намеса на Хизбула в нея, което води до повишаване на напрежението в страната.

 

Компромисът, който шиитската партия прави с участието си в това коалиционно правителство е свързан по-скоро с желанието на Хизбула да защити фундаменталните си интереси. Позициите и позволяват да насочват и управляват ливанските въоражени сили. Кабинетът трябва да насочи вниманието си към участието на шиитската партия в процесите в Сирия, също така да я постави под сериозен натиск, по отнощение на оръжейния пазар във вътрешен и международен план, както и да постави под въпрос легитимността на нейните оръжия, за да успее да запази стабилността си.

 Ключови думи:Ливан, ново правителство,

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас