Кои са новите лидери от Майдана?

Дмитрий Ярош –  лидер на крайнодясното движение ,,Десен сектор“. На 1 март Ярош отправи призив чрез профила си във Фейсбук към Доку Умаров да осъществи терористични актове срещу Русия, след което бе обвинен за призив към терористични и екстремистки действия от Руската федерация и обявен за международно издирване.

 

 


Виталий Кличко – бивш професионален боксьор и лидер на партия ,,УДАР“. Политическата му кариера започва официално през 2006г., когато се кандидатира за кмет на Киев. Привърженик на идеята за присъединяване на Украйна към ЕС.

 

 

 


Арсений Яценюк – председател на Всеукраинско обединение „Отечество“. От 21 ноември 2013 година Яценюк, съвместно с Виталий Кличко и Олег Тягнибок координира протестните акции в центъра на Киев.
Олег Тягнибок - лидер на Всеукраинския съюз ,,Свобода“. Обявява се против членство в ЕС и  сближаване
с Русия, което печели недоволството на мнозинството украинци. Обявява се за въвеждане на визов режим за руските граждани.

 


Лидери, защитаващи рускоговорящото население


Микола Азаров – ,,Партия на регионите“ - застъпва се за тесни връзки с Русия и за обявяването на руския език за втори държавен. Бивш лидер е Виктор Янукович, който след избирането му за президент през 2010 г. прекратява членството си, както е задължен по конституция, и предава лидерството на партията и парламентарната група в ръцете на Азаров.

 

 

 

 


Пьотър Симоненко – лидер на Комунистическата партия. На парламентарните избори през 2012г. партията му печели 32 места във Върховната Рада. Обявява се за въвеждането на руския език като втори официален както и за национализация на стратегически предприятия.
 През февруари независимият депутат и автор на законопроекта за освобождаване на т.нар. политически затворници Олег Ляшко внася инициативен проект за забрана на ,,Партия на регионите“ и Комунистическата партия.

 Ключови думи:Майдан, Украйна, лидери

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас