Новият президент на Косово

На 26.02.2016 г. парламентът в Прищина проведе избори за нов президент на Косово. Според конституцията на страната той се избира от народното събрание в три кръга, като при първите два, кандидатът трябва да бъде избран с квалифицирано мнозинство, а при третия – с просто мнозинство. В парламента на Косово това означава 81 гласа за първите два тура, а за третия подкрепа от поне 61 депутата в 120 членния парламент.

Изборът до голяма степен беше предопределен. Управляващата коалиция между ДПК (Демократическа партия на Косово) и ДСК (Демократичен съюз на Косово) формирана през декември 2014 г., за да преодолее политическата криза след изборите през юни 2014 г. подписа ясно разпределение на основните постове в държавата. ДСК и лидерът на партията Иса Мустафа - получи поста министър-председател, а ДПК и Хашим Тачи получава поста президент на Косово след изтичане мандата (април 2016 г.) на сега действащия президент Атифете Яхяга. Коалиционните партньори имат общо 67 депутата в парламента, като те могат да получат и подкрепата на 9 депутати от Сръбска листа и другите малцинства.

Опозиционните партии „Алианс за бъдеще на Косово”, „Инициатива за Косово” и движение „Самоопределение” разполагат с общо 33 депутата в парламента. След събитията през август 2015 г. - подписването на споразумението в Брюксел за създаване на Асоциация на сръбските общини и за демаркацията на границата с Черна гора - те започнаха яростно да бойкотират правителството. Лидерите им Рамуш Харадинай, Фатмир Лимай и Висар Йемери (наследник на Албин Курти) настояват, че действията на тандема Мустафа-Тачи са противоконституционни, искат оставката на това правителство и провеждане на нови парламентарни избори.

За поста президент на Косово се явиха двама кандидати от партия ДПК - Хашим Тачи и Рафет Рама. След продължително заседание (началото на парламентарната сесия беше обявено за 11.00 ч., а окончателният избор беше обявен няколко минути преди 20.00 ч.) и на фона на уличните протестите на опозицията, депутатите избраха Хашим Тачи. Той успя да събере необходимия брой гласове едва в третия кръг на гласуването - 71 гласа. В първия кръг Тачи получи само 51, а във втория - 64 гласа.

В началото на сесията, представители на опозиционните партии изразиха яростно своето несъгласие с избора на Хашим Тачи. Според тях той е отговорен за резкия икономически спад на Косово, за дълбоката бедност, за изолацията, за имиграцията, за престъпността и корупцията в страната. По време на изказванията, опозиционни депутати на два пъти хвърлиха сълзотворен газ в залата на парламента в опит да прекратят заседанието. Временно сесията беше прекъсвана и депутатите напускаха залата, която беше пълна и с представители на охранителни и полицейски служби. След третия час и по време на поредния (трети) опит за пускане на сълзотворен газ в парламента, повечето от депутатите на Самоопределение бяха насила изведени от залата.

В същото време хиляди техни поддръжници на улиците в Прищина протестираха. Сблъсъците между полицията и антиправителствени демонстранти продължиха през целия следобед. Обстановката се усложни след хвърлянето на коктейли Молотов от страна на опозицията и съответно силите за сигурност се намесиха използвайки водни оръдия и сълзотворен газ. По време на сблъсъците бяха ранени 22 души (полицаи и журналисти) и арестувани 5.

Необходимият брой гласове за избирането на Хашим Тачи беше предоставен най-вече от депутатите на ДСК, въпреки разцеплението в партията. Много от депутатите на партията, най-известни сред които са Вьоза Османи, Антон Куни, Шпетим Буличи и Хатим Баджаку не присъстваха в залата. Още преди изборите те заявиха публично, че няма да подкрепят избора на Тачи.

Марко Джурич, директор на Службата на сръбското правителство за Косово, отрече слуховете, че депутатите от Сръбска листа са гласували в подкрепа на Хашим Тачи. Той каза, че сръбските депутати са присъствали в залата, тъй като не са могли да излязат на улицата, но не са гласували.

Според опозицията изборът на Тачи задълбочава политическата криза в страната и е доказателство за началото на един авторитарен режим в Косово. Те в никакъв случай не могат да възприемат неговата личност като надпартийна фигура, която може да предложи компромиси и помирение сред политическите опоненти. Те заявяват, че ще продължат своите протести, докато не бъдат обявени предсрочни парламентарни избори.

Според много анализатори това е и единственото решение за настоящата криза в Косово като те най-вероятно ще бъдат обявени през есента на 2016 г. Въпреки  победата, Хашим Тачи също ще работи в тази посока тъй като ще се надява на една по-голяма подкрепа при едни нови парламентарни избори и по-стабилно управление.

На 29.02.2016 г. Хашим Тачи подаде оставки от трите поста, които заемаше - заместник министър-председател, министър на външните работи и лидер на Демократическата партия на Косово (ДПК), което е изискване според чл. 88 от Конституцията на Косово. Най-вероятно те ще бъдат заети съответно от Хайредин Кучи, Енвер Ходжай и Кадри Весели. Хашим Тачи формално ще заеме поста и ще влезе в президентството на 7 април 2016 г. когато изтича мандатът на настоящия президент.

Очаква се опозицията да оспори избора на Хашим Тачи пред Конституционния съд. След консултации с правни експерти има голяма вероятност да поискат становище на Конституционния съд по въпроса за кворума в Парламента. При избор на президент в залата трябва да бъдат всички депутати, а по време на гласуването 39 депутати не са присъствали. На практика в гласуването не са взели участие всички депутати от опозиционните партии (освен Илир Деда от „Самоопределение”). При предишните президентски избори през февруари 2011 г. на базата решение на Конституционния съд беше анулиран избора на Беджет Пацоли за президент. Тогава проблемът беше, че неговата кандидатура беше единствена. Сега имаше двама кандидата, но кандидатурата на Рафет Рама е чисто формална. Той е представител на същата партия като Хашим Тачи, няма сериозна политическа подкрепа, кандидатурата му се появи само два дни преди изборите и беше обявена не от него, а от председателя на парламента Кадри Весели. Като най-фрапиращо доказателство за формалното му участие в изборите е резултатът от третия кръг на гласуването – 71 бюлетини за Тачи, 10 - невалидни и нито една за Рама. Това означава, че дори той, който присъства в залата и гласува, е пуснал своя глас в полза на Тачи, а не за себе си. Всичко това оставя усещането за един не особено демократичен избор.

И все пак за сега Хашим Тачи е избран за четвъртия президент на Косово, но той също е и първият президент, избран сред коктейли Молотов по улиците на Прищина, атаки от сълзотворен газ в парламента и арести на депутати от опозицията.

Публикувано на 2 Март 2016 в 12:25 часа от
Деница Димитрова


Ключови думи:Косово, президентски избори, Хашим Тачи

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас