Нимр ал-Нимр е „мъченик срещу неправдата”

Шейх Мохамед ал-Нимр, брат на шиитския духовник, който беше екзекутиран от Саудитска Арабия на 02.01.2016 г., разказва за реакцията на семейството, отзвукът в страната и извън нея и участта на тялото на брат му. Телефонното интервю е дадено пред сайта „Ал-Монитор” на 08.01.2016 г.

 

Беше ли осигурен на вашия брат честен съдебен процес и имаше ли възможност да се защити в необходимата степен?

Адвокатът на шейх Нимр, Садек ал-Джибран, умело представляваше моя брат. Въпреки това, аз считам, че процесът беше политически и неговия изход беше предрешен. Това доведе до осъждането на мъченика Нимр, който е такъв в истинския смисъл на тази дума.

Защо мислите, че името на шейх Нимр беше включено сред тези на осъдените на смърт?

Честно казано, когато изтече новината за смъртните присъди, ние помислихме, че тъй като щяха да бъдат екзекутирани членове на Ал-Кайда и Ислямска държава, неговото име е включено за да успокои представителите на сунитската общност и създаде нещо като религиозен баланс. По-късно установихме, че всъщност обратното е вярно. Истинското намерение на саудитските власти е било да се отърват от шейх Нимр, като имената на терористите са прибавени за да прикрият това. Това се доказва от това, че 42-ма от всички 47 екзекутирани, са били осъдени на смърт преди повече от 10 години, докато присъдата на шейх Нимр беше издадена преди малко повече от година. Тези затворници са били забравени, докато не е било взето решение да се екзекутират в настоящия момент, само като прикритие за ликвидацията на Нимр и за да може да се твърди, че тези екзекуции са на група от терористи. Ние отхвърляме това, което се случи и ще продължим да го осъждаме, като използваме мирни средства разбира се.

Как да се схващат реакциите на екзекуциите в Саудитска Арабия и извън нея?

Хората бяха шокирани и беше създадена пропаст между шиитската общност и саудитското правителство. Мъченик Нимр се радваше на известност сред хората и сред мюсюлманите - шиити както в страната, така и извън нея. Той беше забележителен учен и високопоставен духовник, който не може да се третира по подобен начин и да се очаква хората да не реагират.

Имаше ли контакт между Вашето семейство и саудитските власти относно тленните останки на шейх Нимр?

Чрез изявление на семейството, както и чрез посредници, ние изискахме да ни се предаде тялото му. Ще продължим с подобни искания, докато то не ни бъде предадено и погребано в негови роден град, в съответствие с шиитките закони и местни обичаи. Неговото погребване на неизвестно място противоречи на нашите обичаи и е напълно неприемливо.

Какво мислите за обвиненията, че шейх Нимр и неговите поддръници са лоялни на Иран? Какво мислите за кризата между Рияд и Техеран след екзекуцията на шейх Нимр?

Това е политически въпрос, с който ние нямаме нищо общо. Съжаляваме за това развитие на отношението между двете страни и призоваваме за добри отношения между нашата и всяка друга държава по света. Ние също така осъждаме атаките срещу посолството ни в Техеран (02.01) и консулството ни в Машхад,  това е неприемливо за нас. Ние не можем да приемем, че сградите на нашата страна са атакувани и се надяваме, че развитието на този въпрос няма да ескалира по-нататък. Все пак, трябва да се разбере, че реакциите в Иран, Ирак, Ливан, Пакистан, Европа и на други места са предизвикани от религиозния статус на мъченика Нимр и няма нищо общо с намеса във вътрешните работи на Саудитска Арабия. Тези реакции също така са породени от усещането за несправедливост към нашия мъченик, при което дори Генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун лично призова крал Салман (28.10.2015) да не се екзекутира шейх Нимр. За съжаление, саудитските политици и съветници взеха друго решение.

Публикувано на 11 Януари 2016 в 16:40 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:Нимр ал Нимр, интервю, мъченичество, Иран, Саудитска Арабия, смъртно наказание

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас