Връзката между Турция, кюрдите и ДАЕШ

Петрол. Война. Общ враг. Това са трите константи в отношенията между Турция и най-жестоката терористична организация на нашето време – „Ислямска държава“, или ДАЕШ – абревиатура от ислямското наименования на групировката.
Пролетта на 2016 година. Лекарства, произведени в Турция, и използвани от членове на ДАЕШ. Турски печат в изоставените паспорти на убити ислямистки бойци от казахстански, ливански, тунизийски, турски и дори руски произход. Турски уоки-токита, турски телефонни номера. Всички тези доказателства за сътрудничество между Турция и ДАЕШ са намерени в болница в град Шадади, Североизточна Сирия, която доскоро е била под контрола на ДАЕШ, но кюрдските сили са успели да отмъкнат. Разкрива го документалният филм In The Name Of The Profit, чиито автори остават анонимни заради опасността, на която се излага екипът.
Пред камерата 13-годишно момче, работещо на полетата за рафиниране на нефт, разказва, че се чувства по-добре сега, когато ислямистите вече ги няма в града. Освен това момчето споделя опита, който му е дала тежката професия на толкова ранна възраст, и заявява с увереност, че ДАЕШ не би взимала оръжия от Турция, ако в замяна Анкара не купи петрол.
В Шадади кюрдите са успели да заловят турски гражданин, присъединил се към ДАЕШ. Той разказва, че е преминал границата със Сирия без проблеми, заедно със 17 други бойци. Смята, че Турция ги е оставила да преминат заради общия враг – кюрдската милиция YPG.
Но защо той, турският гражданин, е решил да се присъедини към терористична организация? Имало ли е натиск върху него? Заложникът твърди, че просто му е доскучало в Турция, писнало му е от семейството и приятелите. Просто искал да се махне. Според него Ердоган желае да управлява териториите, контролирани от ДАЕШ и други терористични групировки, защото ако последните вземат целия контрол, петролната индустрия ще се разрастне.
Във филма се казва още, че кюрдите се опитват да затворят турско-сирийската граница, за да спрат турските доставки с оръжия и провизии за терористите, което е недвумислена информация за отношенията между една все още на теория светска държава и една терористична организация.
Insurge Intelligence е разследващ журналистически проект, финансиран от различни групи (crowd-funding), насочен в полза на глобалните човешки интереси. В него се съдържат данни, че Турция снабдява „Ислямска държава“ с военна, финансова и логистична подкрепа, като подпомага действията на ислямистката организация не само в Сирия, но и в Турция. Тази информация, разпространена от две кюрдски агенции, които са забранени в Турция, издава заловен от кюрдските сили ислямистки боец. Подобна информация е разкривана и преди от заловени членове на ДАЕШ.
Източникът на информацията Савас Йалдъз разказва, че членове на терористичната организация пътуват свободно между Турция и Сирия, защото част от тях работят за турската интелигенция. Схемата е начертана така, че охраната на границата бива разпускана в предварително уговорени часове, за да може големи групи (20-30 души) от ДАЕШ да преминат необезпокоявано.
Йалдъз потвърждава, че съюзът между Анкара и ислямистите е изграден на основата на общия враг – кюрдското малцинство. А комуникацията между двете страни е започнала с нахлуването на ДАЕШ в Мосул през юни 2014 година. А град Газиантеп в Турция е точката, през която минават всички бойци, искащи да се присъединят към ДАЕШ. Според Йалдъз няма как турските власти да не са наясно с това и да не виждат всички онези бойци, които преминават оттам.
Ахмет Йайла, бивш шеф на отдела за борба с тероризма към Турската национална полиция, също свидетелства за това, че Турция многократно е затваряла очите си и е предоставяла летището в Истанбул и границата със Сирия на терористите, за да могат те свободно да преминават и да се присъединят към ядрото на ДАЕШ в Сирия.
На среща на представители на Конгреса във Вашингтон през януари йорданският крал Абдула признава, че Турция дори окуражава членове на „Ислямска държава“ в преминаването им на европейска територия за извършване на терористични атаки. Освен това крал Абдула заявява, че Турция подпомага петролните продажби на групировката.
От всичко казано до момента навярно изглежда, че Турция симпатизира на ДАЕШ. Нещата обаче не стоят точно така. Анкара всъщност не харесва „Ислямска държава“, но това няма нищо общо със самата организация. За разлика от кюрдите обаче тя не води война с Турция през последните 30 години. В тази перспектива, за Турция ДАЕШ е по-малкото зло.
Ердоган не е идеологически съюзник на ДАЕШ, но в продължение на години позволява на групировката да се разраства. Истината е, че тя просто не застрашава турските интереси и сигурност повече от ПКК.
Пред Newsweek бивш техник по комуникационните системи в ДАЕШ разказва, че командирите на „Ислямска държава“ са ги предупредили, че няма причина да се страхуват от Турция, защото от страна на турците съществува пълно съдействие. „Ислямска държава“ гледа на Турция като на свой съюзник, особено що се отнася до борбата срещу сирийските кюрди. Турция и ислямистите имат общ враг и това са кюрдите.
Не е случайно, че Турция често е критикувана от САЩ за това, че не прави всичко по силите си, за да спре притока на бойци към Сирия. А Турция несъмнено може да помогне в това отношение, тъй като границата със Сирия е достатъчно дълга. За сметка на това, части от тази граница са запечатани и не на едно място са създадени минни полета.
Освен това Турция разполага с втората по големина армия в НАТО. Според World Affairs стига да поиска, Турция може да заличи ДАЕШ от лицето на земята. Както кюрдската милиция в Сирия постига победи срещу групировката, така Турция може не само да постигне същото, но има силата дори да освободи сирийския народ от режима на Асад, от „Хизбула“ и от ДАЕШ едновременно.
Едва ли е случайност, че ДАЕШ успява да попълва бойните си редици с нови членове посредством турската граница, а кюрдите – не. Ако Ердоган може да спре кюрдите при преминаването на границата, той може да стори същото и с членовете на терористичната организация. Въпрос на избор.
Въпреки това през юли 2015 Турция изпраща стотици членове на ДАЕШ в затвора. Дали за да накара Запада да спре с обвиненията си, или поради личен интерес – не е ясно. Няколко дни по-късно атенататор убива 28 души на среща на прокюрдски групи в турския град Суруч, който се намира в близост до град Кобане в Сирия, който ДАЕШ загуби през 2014 година. Никой не поема отговорност за тази атака, но е всеизвестно, че отговорникът е ДАЕШ. Кой друг би нападнал едновременно Турция и кюрдите?
С това нападение привържениците на „халифата“ казват на кюрдите, че не са в безопасност дори извън Сирия и Ирак. По това време „Ислямска държава“ изпраща еднозначно и пределено ясно съобщение до Турция, което гласи следното: „Не искаме да воюваме с вас в момента. Нашата война е в Сирия. Но можем да нанасяме удари в държавата ви, където си поискаме. Затова се отдръпнете.“ Това послание показва категорично, че ДАЕШ е готова да се бори срещу всеки, който застане на „пътя на халифата“.
Няколко дни по-късно Турция най-сетне решава да разреши на Америка да използва базата „Инджирлик“ за нападения срещу „Ислямска държава“, но само при условие, че американските действия не подпомагат кюрдите. До този момент ислямистиките нападения в Турция убиват предимно кюрди, а не турци. Затова турският режим не се обявява категорично срещу ДАЕШ.
Според ливанския политически анализатор Рула Талж „Ислямска държава“ стои зад терористичната атака, осъществена в Истанбул на 19 март 2016 година в градска туристическа зона, убивайки четирима души. Позицията на турския вътрешен министър Ефкан Ала не е по-различна.
Изобщо, през последните две години в Турция беше осъществен немалък брой терористични атаки, като виновниците за тях, според режима в Анкара, са както ПКК, така и „Ислямска държава“.
Досега в текста ставаше въпрос за това, че ДАЕШ не е големият враг на Турция, че всъщност тя подпомага терористичната организация. Какво, кога и къде се обърка, за да започне Турция да вини „Ислямска държава“ за атаките на своя територия? Какво се обърка, за да започне ДАЕШ наистина да ги осъществява?
Според Рула Талж броят на турските бойци в „Ислямска държава“ е 25 000, което означава, че Турция всъщност е обучавала и изпращала сама тези кадри на „територията на ислямистите“. „Не може да обучиш такова голямо чудовище на територията на Турция и да очакваш, че то ще бъде използвано само срещу твоите собствени врагове“, казва Талж пред RT. Според нея Европейският съюз също има вина за влошените отношения между Турция и ДАЕШ. Натискът, който Съюза оказва на Турция като част от общата политика на Турция и ЕС за борба с тероризма, не е за подценяване.
Най-големите тренировъчни лагери на „Ислямска държава“ са в Турция, смята Талж. Затова тя не вярва, че участието на Турция в борбата срещу „Ислямска държава“ е искрено, защото турската интелигенция е наясно какъв е потокът от ислямистки бойци, пресичащи турската граница по пътя към Сирия. Ако Турция е искала да прекъсне този процес, досега щеше да го е направила. А освен това Турция спонсорира „Ислямска държава“, като купува петрол от организацията.
На фона на всички тези пояснения, напоследък отношенията между Турция и ДАЕШ се влошават. На 26 ноември 2016 година турски военни самолети унищожават 12 ислямистки мишени, след като турски войник е убит при сблъсък между военни по време на офанзива в северната част на Сирия. Освен това Турция и сирийските бунтовници действат заедно за избутването на джихадистите от границата, след като въздушни нападения от 24 ноември убиват трима турски войници.
По информация на турски медии на 27 ноември 2016  година сирийски бунтовници, подкрепяни от Турция, са били атакувани с химически вещества от ДАЕШ в битката за град ал-Баб.
4.11.2016 г. е датата, на която ДАЕШ поема отговорност за масивната атака с кола бомба пред щаба на турската полиция в Диарбекир, случила се по-рано през годината.
А изказването на турския президент Реджеп Таийп Ердоган от месец май 2016 година показва силната промяна в доскорошното сътрудничество с ДАЕШ: „Западът ни остави да се борим сами срещу ДАЕШ, които нападнаха Турция. Никоя от страните, която твърди, че се бори срещу ДАЕШ, не е направила нищо, за да ги накара да страдат за загубите, или да платят цената, която Турция плати“. Той дори твърди, че ПКК и ДАЕШ работят заедно за дестабилизацията на Турция – абсурдно твърдение, предвид факта колко много се мразят помежду си двете групировки.
Сблъсъците между Турция и ДАЕШ през последната година съвсем не свидетелстват за това, че двете страни вече за смъртни врагове. Те просто ясно показват, че и Анкара, и ислямистката групировка, имат интереси спрямо едни и същи територии и срещу един и същ неприятел. Турция и ДАЕШ все още си сътрудничат основно в борбата срещу кюрдски враг, но властовите претенции на двете конфликтни страни вече започват да придобиват все по-еднакви окраски, което ги поставя в неминуем сблъсък помежду им.
Докато Турция има изгода от ДАЕШ, тя ще продължава да подпомага организацията с оръжия, лекарства и дори със свои бойци. Какво ще се случи обаче тогава, когато интересите на двете страни престанат да преследват общ враг? Какво ще се случи, ако внезапно кюрдите престанат да бъдат заплаха и турските и ислямистките цели станат общи и затова – несъвместими?
За щастие, кюрдите няма да бъдат неутрализирани толкова лесно, така че сценарият за свят без общ враг за Турция и ДАЕШ е трудноизпълним. Но виждаме, че противоречията между „тайните съюзници“ стават все по-чести и не се знае в кой момент те ще се радикализират. При всички случаи обаче предстоят кървави сблъсъци, които ще дадат отражение не само върху Турция и Близкия изток, но и върху целия свят.

 

Публикувано на 16 Декември 2016 в 16:24 часа от
Кристина Нешева


Ключови думи:Турция, Ислямска държава, ДАЕШ, тероризъм, връзки, взаймодействие, финансиране, подпомагане,

2 Коментара
От ЗОРО публикуван на 24 Feb 2017 06:00 pm
Статията е писана от платен руски "журналист" и е лишена от доказателства но е пълна с антитурска пропаганда !!!Защо не пишете и за кремълската подкрепа за терористите от идил и за атаките в турция извършени от руски терористи !!!
От Антон публикуван на 25 Feb 2017 11:44 am
Зоро, пишеш на български, но явно майчиният ти е език е турския. Наистина ли си сляп за амбициите на турския президент да стане император. И информацията за цистерните на даеш, които минаваха през турска територия са руска пропаганда. Ако познавате в дълбочина конфликта в Сирия и зараждането на даеш, борбата на Турция против кюрдите. Прочетете малко преди да пишете. И тук има информация по въпроса, но има и други източници по темата.
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас