Назряване на радикализъм в Украйна

През ноември 2013 г. възникнва крайно дясното движение ,,Десен сектор“ в Украйна. То се появи в следствие на протестите против политиката на президента Виктор Янукович, който отказа да подпише договор за сътрудничество с ЕС. Преди дни движението се преобразува в партия, а лидерът Дмитри Ярош обяви, че ще се кандидатира за президент.

Първите сблъсъци с властите бяха през януари. Демонстрантите използваха бухалки, коктейли ,,Молотов“ и дори огнестрелно оръжие, след което се намесиха силите за сигурност.

Освен отхвърлянето на Русия, привържениците на ,,Десен сектор“ се противопоставят и на ЕС, който според тях е тиранин на европейските народи. Воденият от Ярош ,,Десен сектор“ бързо се превръща в отдушник на недоволните украинци, изразявайки своето недоволство от управлението на Янукович и правителството, често пъти използвайки и насилие. Организацията използва социалните мрежи, освен за набиране на привърженици и за да накара хората да носят оръжие и провизии на Майдана.

Ядрото на ,,Десен сектор“ се състои от около 500 младежи на средна възраст 25 г. Те са тренирани в Киев за сблъсъци със силите за сигурност, въоръжени с шлемове, маски и предпазни средства и използват импровизирани оръжия като коктейли ,,Молотов“, бейзболни бухалки и хокейни стикове. Наскоро групата се представи като легитимна заплаха по улиците, след като членовете показаха, че не се страхуват от директни сблъсъци с органите на реда и използвания срещу тях сълзотворен газ.

Въпреки че е малка група, ,,Десен сектор“ увеличава силата си като показва възможността си за действие сред десетките хиляди протестиращи на площада. По този начин груповите тактики приличат на използваните от групировките ,,Черен блок“ от други страни в Европа и Латинска Америка. При последвалите сблъсъци със силите за сигурност, членовете на групата безпроблемно успяват да се смесят с тълпите и по този начин избягват от поддръжниците на правителството. Националистите носят черни дрехи и маски, което прави трудно тяхното проследяване и определяне на самоличността им. Групата успешно атакува и превзе сградата на Президентството в Киев.

,,Десен сектор“ бързо успя да събере подкрепата на хората в цяла Украйна. Поддръжниците изпратиха помощи за подпомагане на яростната кампания срещу правителството. Украинците, които не се определят като привърженици на ,,Десен сектор“, подкрепят действията на групата.

Всъщност значителното политическо разделение на украинците прави организацията на обединената масова опозиция трудна. Сътрудничеството на хората от протестите е уникално явление. ,,Десен сектор“ си сътрудничи с други опозиционни партии, като например ,,Евромайдан“. Тези организации се обединиха главно около силното недоволство спрямо Янукович. Тяхното сътрудничество направи трудно удържането на протестите от страна на полицията.

Внезапната поява на ,,Десен сектор“ показва как крайнодесните и  екстремистките организации могат да увеличат тласъка на протестите срещу автократичните режими, политическите репресии и строгите мерки, който понякога водят до политическа промяна.

,,Оранжевата революция“ през 2004 г. ни представи по-различна картина. Протестът на хората се превърна в гражданско неподчинение, седяща стачка и главно оказа удар върху резултатите от предсрочните президентски избори. Насилствените методи на ,,Десен сектор“ са в ярък контраст с мирните средства за борба на опозицията от тогава.

Европа и Русия ще продължат да размишляват за бъдещето на Украйна, докато привържениците на ,,Десен сектор“ са недоволни. Постепенно напрежението в столицата стихва и хората се връщат към нормалния си начин на живот. По всичко личи, че ,,Десен сектор“ губи подкрепата на масата и по този начин полицията ще може лесно да изолира групата и да ликвидира заплахата от повторен радикализъм.



Ключови думи:Украйна, радикализъм, десен сектор

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас