Настъплението на правителствените войски в Сирия

    Руските ВВС продължават активно да извършват бомбардировки на територията на Сирия. Извършили са въздушно нападение над склад с муниции на ислямистите от фронт „ал Нусра” в северната част на гр. Халеп. Съоръжението се е намирало в квартал Анадан и е било едно от най-важните за групировката. Вследствие на въздушните удари е напълно унищожено.

    Правителствените войски се възползват успешно от руската подкрепа по въздух и успяха да превземат много територии по продължение на сирийско-турската граница. Преди превземането им районите са били под контрола на различни въоръжени опозиционни групировки като Свободната сирийска армия (ССА), „ал Нусра” и тюркменските милиции „Джейш ал Тюркмен”. Всички тези райони се намират в тюркменската планина „Джабал ал Тюркмен”.

    Според някои турски източници, цялата планина е превзета от войските на Башар Асад. От стратегическа гледна точка въпросната планина има важно значение, тя се намира на пътя за гр. Идлиб, през който се стига до Халеп и оттам към Турция. Вероятно превземането на планината от режима поражда въпроси в турското правителство относно лоялността на тюркемените (етнически турци), които би трябвало да защитават интересите на Турция. От действията им обаче, може да се предполага, че те подпомагат Башар Асад в борбата му срещу ислямистите. Според някои специалисти, голяма част от офицерите в армията на режима са тюркмени.

    В Турция все повече общественото мнение се обединява около това, че правителството трябва основно да смени стратегията си относно политиката спрямо Сирия. Според бивши високопоставени турски дипломати, със сегашната си политически действия Турция вреди сама на себе си. Турските граждани смятат, че Анкара трябва да се опита да възстанови добрите си отношения както с Русия така и със Сирия. Турският премиер Бинали Илдерим също с изказванията си твърди, че е нужна промяна в политическия курс, която да минимизира броя на враговете и да увеличи броя на приятелите на страната.

    Много специалисти са на мнение, че сирийския конфликт за Турция е почти загубен. Правителствените сили почти всекидневно изтласкват въоръжени бунтовници, защитаващи турски интереси, от северните, сирийски, погранични територии. Турското влияние в западна Сирия е тотално елиминирано. До скоро турското правителство имаше за цел да подсигури границата си и да попречи на създаване на кюрдска държава в северна Сирия. Сега обаче, при създалата се обстановка турското правителство изоставя първоначалните си цели и се насочва към запазване на националния си интегритет и териториалната си цялост. Експанзивната политика, която Турция водеше в Сирия доведе до „ефекта на бумеранга”. От почти шест месеца в югоизточна Турция неофициално се води гражданска война. Там има тежки сражения между кюрдските милиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) и редовната турска армия. Целта на ПКК е да овладее изцяло югоизточните райони на Турция и да ги обедини със северните територии на Сирия, контролирани от кюрдите, като по този начин ще се създаде „Велик Кюрдистан”.

    Вероятно, поради тази причина през последните дни ставаме свидетели на това как Ердоган се опитва да стопли отношенията си с Русия. Москва от своя страна очаква официално извинение от Анкара и финансова компенсация за сваления руски самолет, което трудно би могло да бъде преглътнато и дадено от горделивия турски президент.

Публикувано на 18 Юни 2016 в 15:29 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Сирия, Русия, Турция, настъпление, правителствени войски

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас