Националните стачки в Румъния

След протестите в Румъния от февруари 2017 година, в основата на които бе заложена промяна в наказателния кодекс, която ще даде възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване, към средата на ноември 2017 отново бяха налице нови национални протести, които разтърсиха страната. Воденото от социалдемократите правителство на Румъния, претърпява значителни трусове, на които отново трябваше да устои.

Разглеждайки предисторията на управляващата партия в Румъния – Социалдемократическата, румънският анализатор Чиприян Шюля твърди, че през декември 2016 г. в страната е налице смяна на политическата система – от старата „номинална“ демокрация, която е пълна с несъвършенства, но под някаква форма допуска участието на различни социални групи във властта, Румъния се движи към нарастващо овластяване на средната класа, която в съзвучие с антикорупционната прокуратура и тайните служби, използва дискурса за почтеността и антикорупцията, за да изхвърли от политическата борба по-долните слоеве от обществото. Това изказване ясно предвижда политическата криза, която е в разцвета си единадесет месеца след началото на управлението на социалдемократите от януари 2017 година. От ноември 2015 г. до януари 2017 г. страната е под управлението на правителство на Дачиан Чолош, съставено от представители на бизнеса и на неправителствените организации. На парламентарните избори от декември 2016 г. обаче намеренията на Чолош да продължи да управлява са осуетени. Победата на социалдемократите временно стопира плановете за пълно обезсилване на политическата система, като според някои гласове „партиите започнаха да пречат на истинските стопани на страната“ – контролиращи нейната икономика, тъй като Социалдемократическата партия се превърна в изразител на интересите на политическата система срещу деполитизацията на управлението.

На 12 ноември 2017 година в Румъния се проведе национална стачка, в която участваха всички социални групи: синдикати, работодатели, експерти, опозиция и дори президентът. Причините, които „разбулиха страстите“ бяха приетите данъчни реформи, според които всички социални осигуровки ще бъдат намалени и ще се плащат от работника от януари 2018 година. Като резултат от промените се предвижда спад в бюджетните приходи с до 1,1 млрд. евро и създаване на дефицит в икономиката. Някои анализатори смятат, че измененията във Фискалния кодекс само ще задълбочат  голямата разлика между дела на труда и на капитала в сформирането на БВП и ще постави румънските работници в още по-непривилегирована позиция. Като отговор на недоволстващите в страната, румънските управляващи твърдят, че приемането на тези промени ще доведе до намаляване на бюрокрацията и данъчните измами, а също така и до увеличение на минималната работна заплата. В разрез с тези очаквания ясно се наблюдава невъзможността на правителството да осигури нужните средства за подобрение и водене на активна политика на доходите. През средата на ноември 2017 година Социалдемократическата партия представи своя план за бюджетното си разпределение за 2018 година, в който се набляга на това, че за да се набавят нужните средства за запълване на дафицита в бюджета ще бъдат предприети масови съкращения на държавни служители. Управляващите смятат, че голяма част от държавните служители просто „изяждат“ държавните пари, без дори да ходят на работа. Какъв ще бъде изходът от политическото състояние - дали това няма да поднови недоволството и протести в началото на 2018 година - предстои да видим.

Друг съществен проблем в дневния политически живот в Румъния продължава да бъде лидерът на управляващата социалдемократическа партия –Ливиу Драгня. Социалдемократите промениха Фискалния кодекс и се опитват да направят същото и по отношение на правосъдието. Правителство одобри чрез спешен указ спорни промени в наказателния кодекс, които ще дадат възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване. "Приехме този текст, за да съгласуваме законодателството с решения на Конституционния съд", заяви министърът на правосъдието Флорин Йордаке. Без никакво закъснение съпротивата на различни обществени слоеве нададе гласност. Най-силно негодувание изразиха десните румънци, поддръжници на борбата с корупцията, като заедно с тях сред протестиращите застана и технократът Дачиан Чолош – вече начело не на партия, а на Платформата 100. По негови думи по време на протестите през ноември 2017 управляваща партия е преминала всякакви граници, а едногодишното ѝ управление не води до никакво развитие нито в политически, нито в икономически аспект. Протестите са подкрепяни освен от Платформа 100 и от Националнолибералната партия и Съюза „Спасете Румъния“ – двете опозиционни формации в парламента.

Друг последващ политически спад в румънското управление е развилият се конфликт с представителя на управляващата партия Ливиу Драгня. Той е заподозрян за създаване на организирана престъпна група и подправяне на документи, с цел придобиване на средства от европейски фондове. Разследвани са общо осем души, сред които е и лидерът Драгня. Става дума за периода 2001 - 2012 г., когато Драгня е ръководил Окръжния съвет на Телеорман, в Южна Румъния. Заподозрените са приватизирали фирмата за пътни строежи "Тел Друм", откъдето идва името на делото. Под контрола на Ливиу Драгня фирмата е спечелила с измами редица обществени поръчки. Разследването е по сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Оттам имат доказателства, че Румъния е получила незаконно за пътно строителство 21 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие. Средствата трябва да бъдат възстановени, което е и причината Националната агенция за борба с корупцията на Румъния да наложи запор през ноември 2017 на стойност 27 млн. евро. През 2016 година Драгня е осъден условно за изборни измами. В отговор на всички обвинения лидерът заявява, че всички обвинения са политически мотивирани. Политически анализатори предсказват края на Ливиу Драгня отдавна, но въпреки това той не смята да подава оставка от позицията си в партията или като председател на долната камара на парламента.

 

Публикувано на 18 Януари 2018 в 14:25 часа от
Кристиана Ясникова


Ключови думи:Румъния, протести, Ливиу Драгня, стачки, криза, злоупотреби

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас