Муктада ал-Садр, лидер на шиитите в Ирак

Муктада ал-Садр (Muqtada al-Sadr) е роден на 12 август 1973 г. в свещения за шиитите иракски град Наджаф (Najaf). Той е четвъртият син на върховния лидер на иракските шиити Мохамад Садек ал-Садр (Mohammad Sadek al-Sadr). Произхожда от влиятелен и уважаван в иракската шиитска общност род. Бащата и чичото на Муктада са били Велики аятоласи. Семейство ал-Садр е било винаги в опозиция на режима на Садам Хюсейн.

Независимо от преследванията той се отказва от емиграция и остава в Ирак. Бащата, двамата братя и чичо му са убити от иракските специални служби. Муктада е арестуван, но остава жив и след смъртта на баща си и по-големите си братя става глава на рода ал-Садр. Нарасналото му влияние в голяма степен е свързано с авторитета на неговия баща, от който наследява мрежа от благотворителни центрове, оказващи помощ на джамии, университети и болници.

Муктада ал-Садр започва да се занимава с активна политическа дейност от лятото на 2003 г. след свалянето на режима на С. Хюсейн, обявявайки се яростно срещу чуждата (американска) „окупация” на Ирак. Едновременно с това той работи за утвърждаването си като влиятелен шиитски религиозен водач. По това време той няма религиозно образование и богословски степени, необходими за висшето шиитско духовенство и по каноните на исляма няма право лично да тълкува Корана. По тази причина се ползва с покровителството и съветите на аятолах Кадим Хюсеини Хаири, иранец живеещ в изгнание в Ирак. Хаири дори го назначава за свой заместник в Ирак. Муктада се позиционира като радикален шиитски проповедник, привърженик на създаването в Ирак на ислямска държава. Използвайки своята популярност в бедните шиитски квартали на Багдад (през 2003 г. преименувани в „Садр-сити” в чест на бащата на Муктада), той постепенно установява контрол над тях, въвеждайки строгите норми на шариата. Тогава създава и въоръжените отряди, получили названието „Армията на Махди”.

Шиитските радикални ислямисти се опитват (есента на 2003 г.) да установят контрол над свещените места в Кербала и да изгонят аятолах Али ал-Систани от Наджаф, но претърпяват неуспех. Муктада и неговите привърженици са обвинени от американските власти в убийство на религиозни дейци, което той категорично отрича.

Първата голяма въоръжена конфронтация между привържениците на ал-Садр и американските войски възниква през пролетта на 2004 г. в Наджаф. След близо двумесечни боеве е подписано примирие. През август 2004 г. възникват нови боеве в Наджаф между „Армията на Махди” и американските ВС. Тогава бойците на ал-Садр са принудени да напуснат града, а техният лидер обявява край на въоръжената съпротива, забранявайки на своите привърженици да извършват нападения срещу иракските сили за сигурност. Муктада заявява намерението си да формира политическа партия и да участва в парламентарните избори през 2005 г., а иракското правителството му гарантира свобода и неприкосновеност.

Муктада ал-Садр остава отявлен противник на чуждата окупация, подлагайки на критика иракските власти. Той създава политическо движение, получило по-късно названието „Ал-Ахрар” (Al-Ahrar Bloc) и участва в политическия процес в страната. Неговите привърженици влизат (2005 г.) в шиитския Обединен иракски алианс. Шест представители от движението на Садр за първи път влизат (2006 г.) в състава на правителството на Ирак, оглавено от Нури ал-Малики. По указания на своя лидер те многократно бойкотират работата на кабинета в знак на протест срещу действията на властта.

Муктада ал-Садр изчезва (януари 2007 г.) за няколко месеца. (вероятно се укрива в Иран).

В периода на изостряне на сунитско - шиитското противопоставяне в Ирак, той излиза с инициатива за прекратяването му и обединяване на всички национални сили за извеждане на чуждите войски от страната и борба с „Ал-Кайда”. Част от отрядите на „Армията на Махди” участват (2006 - 2007 г.) в терора срещу иракските сунити, което сега се отрича от ал-Садр.

Отношенията между властите и привържениците му отново се изострят (март 2008 г.). В Басра и Багдад възникват въоръжени стълкновения между „Армията на Махди” и правителствените сили. Ал-Садр обявява (август 2008 г.), че „Армията на Махди” безсрочно преустановява действията си, призовавайки своите привърженици да оказват „мирна съпротива” на американската окупация. Събитията през 2008 г. превърнаха Н. ал–Малики и М. ал-Садр във врагове.

Ал-Садр обявява (март 2008 г.), че се оттегля от политиката във връзка с необходимостта да получи висше религиозно образование. Преминава курс по теология в иранския град Кум под ръководството на своя духовен наставник Кадим ал-Хаири. През януари 2011 г. се завръща в Ирак. По време на обучението си в Кум не прекъсва връзките си с Ирак и продължава да ръководи своите привърженици.

На парламентарните избори през март 2010 г. печели 39 от 325-те места в парламента. Първоначално се обявява срещу назначаването на Н. ал-Малики за министър - председател, но под натиска на Иран се съгласява с неговата кандидатура. В новия кабинет „садристите” получиха 8 от 29 места и поста на зам.-председател на парламента от квотата на шиитите.

След завръщането си в родината Муктада заявява, че ще бъде на страната на правителството дотогава, докато то служи на интересите на иракския народ, но ако кабинетът промени курса си ще работи за неговото сваляне. Муктада ал–Садр отправи многократни предупреждения и заплахи за нападения към американските войски, които ще останат на иракска територия след 2011 г. Политиката на ал- Малики беше подлагана от него на постоянна критика и определяна като „ несправедлива и опасна тенденция” на концентриране на власт в един човек.

По негово разпореждане отряди от „Армията на Махди” участват в гражданската война в Сирия на страната на войските на президента Б. Асад.

Първоначално, през 2012 - 2013 г., Садр подкрепя протестните прояви на иракските сунити в провинция Анбар обявявайки се за ограничаване на диктатурата и сдържане на междуособиците. По това време смята, че народът има право на мирни протести. Той винаги е подчертавал, че с неговите привърженици не правят разлика между сунити и шиити, и че всички – шиити, сунити, кюрди, християни, бедуини и юдеи трябва да изграждат „нов Ирак”. Обвинява правителството на ал-Малики, в разпалване на междурелигиозни вражди в Ирак и го определя като „корумпирано и тиранично”.

През лятото на 2014 г. когато групировката „Ислямска държава”(ИД) нанесе серия удари на правителствената армия и овладя обширни територии от Ирак, той призова да се ускори процесът по създаването на общонационално правителство. Няколко хиляди опълченци от неговите привърженици бяха изпратени на фронта срещу ИД и понастоящем играят значителна роля в борбата с екстремистите.

Ал-Садр заяви, че в борбата с „Ислямска държава” няма религиозен подтекст и се обяви срещу американската помощ и най-вече срещу военното присъствие на САЩ в борба срещу ИД, подчертавайки, че подкрепя съдействието само на онези държави които не водят „окупационна политика”. Представители на движението на ал-Садр предупредиха (09.11), че са против увеличаването числеността на американски войски в Ирак без одобрението на парламента.

Муктада ал–Садр допринесе в голяма степен за оттеглянето на Н. ал-Малики. Той изрази своята подкрепа за новия министър - председател ал-Абади, а в състава на коалиционното правителството влязоха и представители на неговото движение.

Днес броят на привържениците му възлиза на няколко милиона, предимно от бедните слоеве на шиитското население. Муктада се определя като техен верен и надежден защитник. През последните години той и неговите приближени се проявиха като добри организатори, което доведе до нарастването на броя на техните привърженици. Представителите на радикалния ислям като правило действат агресивно и настойчиво с крайна цел постигане на безусловно лидерство в шиитската общност, нещо което предизвиква недоволството сред редица видни политици и религиозни дейци от общността. Като слабост на организацията може да бъде изтъкнат аморфния й характер.

Изключителната настойчивост за радикална ислямизация на ежедневния живот на населението в контролираните от „Армията на Махди” райони не работи в полза на ал-Садр. Това става причина за недоволство сред местните жители.

Муктада ал-Садр е привърженик на превръщането на Ирак в държава със силна централна власт, определяйки се като иракски националист, общонационален лидер и противник на междурелигиозните битки. Той порицава излишната зависимост на другите шиитски политици в Ирак от Иран.

Известен е със своето красноречие и целеустременост, както и с умението да убеждава, което се счита, че е причина за големия брой на неговите последователи.

 

Публикувано на 19 Декември 2016 в 20:26 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Ирак, Муктада ал-Садр, лидер на шиитите, Армията на Махди,

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас