Mрачна прогноза за управляващата партия в Турция

Поради наближаващите местни избори в Турция все повече се говори за настроенията на избирателите. По последни данни се наблюдава значителен спад в доверието на управляващата ПСР (партия на справедливостта и развитието). Анализираните данни от 42 провинции сочат, че подкрепа за управляващата партия на Ердоган изразяват около 36,4 процента.  За сравнение на изборите през 2011 г. подкрепа за ПСР дадоха 50% от избирателите. Очакваната подкрепа е по-малка дори от подкрепата, която партията получи на местните избори през 2009 година (38%). Ако изборите се провеждаха сега съотношението при опозиционните партии би изглеждало по следния начин :

  • Републиканската народна партия (CHP) 28,8% 

  • Националистическата партия (MHP) 20,5%

  • Партията на мира и демокрацията 7,4%.

          Около 21,5% от гражданите все още не са категорично решени за кой ще гласуват. Те заявяват, че вероятно изборът им ще е обвързан с конкретен кандидат, а не с определена партийна сила.           Ако парламетрарните избори се състояха сега ПСР щеше да загуби повече от 10% от гласоподавателите.          

Основна роля в промяната на разпределението на гласовете играе и ширещият се корупционен скандал, който се наблюдава внимателно от голяма част от населението на Турция. Обществеността породължава широко  да подкрепя антикорупционните действия, които се провеждат въпреки опитите на правителството да представи всичко като заговор. Само 28,6% са на мнението на Ердоган, който представя вичко като международен заговор на сили, които искат да навредят на Турция. Пове от 80% подкрепят арестите на синовете на министри, които са замесени в скандала. Само 1% гледат на арестите критично. Над 87% от запитаните намират оставките на четирите министри за правилна постъпка.      

  Неодобрение срещат и масовите уволнения на полицаи, като негативно мнение по този въпрос са изказали 60% от запитаните. По същия начин се приема и намесата на правителството в работата на съдебната система. Над 63% твърдо отхвърлят планираните от турското правителство ограничения над висшия съдебен съвет (HSYK).           Според много от гражданите президентът Абдула Гюл трябва да се намеси решително за да излезе Турция от кризата в която се намира. Визията на хората за справяне с кризата включва: преназначаване на уволнените служители в полицията и системата на правосъдието (60,2%), ограничаване на намесата в работата на съдебната система (71,6%) и намеса на президента Гюл за да потуши създалото се напрежение. Едновременно с тези очаквания, доверието към Ердоган продължава да пада. От 60,5% през февруари 2012 година до актуалните 26,9%.     

      В момента най-важни  са икономическите проблеми (35,8%),  корупцията (19,1%), образованието (9,6%) и тероризма (5,5%). Като цяло турците са по малко опитмистично настроени за бъдещето, в сравнение с преди. 32,7% са позитивно настроени, като през юли 2013 г.  са били 50,5%. Хората, които са загрижени за бъдещето на Турция са 44,2%, като  през юли 2013 г. те са били едва 28,2%.          

Икономическите последствия от кризата в страната, допринасят за негативното влияние върху ПСР. Очаква се отлив на чуждестранни капитали от страната. Забелязва се и промяна в отношението на турското правителство към идеята за присъединяване на Турция към ЕС. Курсът на отдалечаване от ЕС, който беше възприет преди протестите и скандалите сега е заменен с по-умерена политика и търсена на подкрепа от представителите на европейските страни с цел стабилизиране на позициите на турските управници.

Публикувано на 3 Февруари 2014 в 16:43 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Турция, прогноза, Партия на справедливостта и развитието

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас