Мерки за финансова стабилност в Либия

Базираната в Триполи Централна банка на Либия (ЦЛБ) обяви, че ще позволи на всеки либийски гражданин да  закупува 400 американски долара всяка година на официален курс от 1,4 либийски динара за долар. Това решение влезе в сила от 01.02.2017 г. На черния пазар 1 долар се разменя за около 6 либийски динара. Веднага след обявяването на съобщението курсът на черния пазар се понижи до 5,70 динара за долар.

Съобщението на Централната либийска банка се появи след като множество предложения за монетарни и икономически реформи, направени от ръководителя на Одитното бюро бяха отхвърлени през последните две седмици.

Централната Либийска банка не коментира широко предложенията, които включваха реформиране на системата за субсидиране и събирането на данъци от внос и целяха покриване на бюджетния дефицит и банковата криза.

Неефективното решението на ЦЛБ, позволяващо да се правят измами е изчислено на база цялото либийско население от 7,2 млн. души и  ще струва на либийската държава около 2,8 млрд. долара годишно, докато предложението на Одитното бюро изчислено на база 2000 долара за 1,2 милиона семейства ще струва на държавата 2,4 млрд. долара на година.

ЦЛБ обяви, че решението е било взето за да бъде гарантирано правото на всеки гражданин честно да получи чуждестранна валута. Твърдата валута ще бъде продавана през търговските банки на приложим обменен курс за деня.

Максималният годишен лимит от 400 долара за всеки гражданин е възможно да бъде увеличен при подобряване на публичните приходи, според ЦЛБ. За него може да бъде платено от главата на семейството чрез прехвърляне от банкова сметка, което е мярка за ограничаване на кешовото разплащане. Това облекчава необходимостта на обществото да се справи с недостига на финансови средства в страната.

ЦБЛ обяви, че ще позволи тази сума да бъде използвана гъвкаво с възможност гражданите да могат да използват сумата през техните дебитни карти в чужбина или за директни трансфери в чужбина. Гражданите няма да губят техния годишен лимит, ако не са го използвали, като той ще бъде прехвърлен за следващата година.

Безсъмнено съобщението  или по-скоро неговото изпълнение ще предизвика падане на нивата на обменният курс на черния пазар и поевтиняване на стойността на повечето продукти, пътуване, обучение и лечение в чужбина.

Също така беше потвърдено, че ще продължи разрешението за досега действащото право на трансфер до 7500 долара в чужбина срещу официално потвърждение на либийското посолство, че средствата са предназначени за покриване на образователни и медицински разходи.

ЦЛБ информира обществото, че е достигнало до това решение след детайлно проучване и уверява, че има необходимите чужди валутни резерви да покрие очакваните разходи. Гарантира също, че националната икономика се справя добре и монетарната стабилност и икономическото развитие ще преодолеят негативното влияние на рецесията и рисковете от кризата. Освен това уверява, че нелегалните спекулации няма да продължават с по-голямото осъзнаването от гражданите на техните права и задължения.

Публикувано на 10 Февруари 2017 в 10:17 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Либия, финансова криза, дефицит, финанси, мерки, парични средства, икономика

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас