Масрур Барзани:Кюрдската независимост ще помогне да бъде победена ИД

Масрур Барзани, началник на разузнаването в Кюрдската автономна област в Ирак (КАО/Иракски Кюрдистан) в интервю пред Ал-монитор относно забавянето на международната подкрепа срещу Ислямска държава.

Барзани е най-големият син на Массуд Барзани, президентът на КАО и лидер на Кюрдската демократическа партия (KDP).

Войната срещу ИД продължава с пълна сила в Ирак и Сирия. Кюрдите от двете страни остават най-ефективните партньори на управляваната от САЩ коалиция, действаща срещу джихадистите. Традиционното съперничество между основните фракции от иракски Кюрдистан и напрежението между силите на иракски и сирийски Кюрдистан на бойното поле затрудняват тези усилия. Нежеланието на Турция да предостави военновъздушната база в Инджирлик на бойната мисия срещу ИД е друго препятствие.

- Как се развива войната срещу Ислямска държава?

- Имаме спадове и възходи. Напредъкът на ИД беше преустановен и тя беше победена на няколко фронта. Ние освободихме голям район, най-вече западно от р. Тигър, включително гр. Рабия и гр. Зумар. Териториите на юг от гр. Ербил (около Махмур и Куер) и на запад и югозапад от Киркук (между Ербил и Киркук) също бяха освободени. Завзехме градовете Джалауа, Саадия и Ханакуин или общо около 20 000 кв.км. За нещастие от миналия август, когато ИД се насочи към гр. Ербил, загубихме около 1280 бойци - пешмерга, а около 7000 бойци бяха ранени. В същото време ИД също претърпя големи загуби - около 11 000 нейни членове бяха убити както от нашите сухопътни войски, така и от въздушните удари на коалицията. За кратко почувствахме, че ИД е на път да изгуби, но падането на гр. Рамади в Ирак и Палмира (Тедмур) в Сирия им даде нови сили, както логистично, така и повдигна морала и бойния им дух. Това изпрати знак към хората на територията под техен контрол, че организацията е способна да се реорганизира и провежда атаки. Не е толкова лесно да бъдат победени.

- Какво още трябва да се направи?

- Нямам съмнение, че ИД ще бъдe победена. Това е въпрос на време. Честно казано, никой друг освен кюрдите не прави каквото е необходимо за това.

- Но подкрепата на коалиционните сили се доказа като жизнено важна.

- Наистина, всички допринасят по един или друг начин, но те не действат достатъчно бързо. Все още очакваме обучението на новите сили, действащи срещу ИД от коалицията за Ирак и Сирия. ИД ще използва това време да привлече още хора и още невинни животи ще бъдат изгубени.

Така че въпросът до колко международната общност е решена да победи ИД възможно най-скоро остава.

- Турция често е набелязвана като недостатъчно обвързана с коалиция, въпреки че е член на коалицията, но фактът, че не позволява да се използва военновъздушната база в Инджирлик е посочван като пример за това. Знаем, че вашият баща специално беше много разочарован от турския отказ за намеса, когато ИД беше в опасна близост до Ербил миналото лято.

- Не е моя работа да анализирам действията на правителствата и да казвам на турците какво да правят. Но фактите са ясни от гледна точка на това как всяка отделна държава се отнася към този проблем. Имаме по-големи очаквания от Турция. Те трябва да направят много повече от това, което правят сега. Те са членове на НАТО, така че трябва да изработят система с останалите членове на коалицията. Турция трябва да допринесе най-много за това. Обезпокоени сме от влошаващата се ситуация в Сирия, но също и от усложняването на кюрдския мирен процес в Турция. Това, което искаме да видим, че се случва е ИД да бъде победена и мирният процес да бъде ускорен, така че веднъж завинаги да решим този проблем за турците и кюрдите вътре в Турция.

- Последните изказвания на турския президент Реджеп Таип Ердоган и на турското правителство подсказват, че тяхната позиция се втвърдява. Ердоган каза, че няма да толерира установяването на кюрдска държава на турските граници. Проправителствени вестници описаха YPG (Народните сили за защита) като по-голяма заплаха дори от ИД.

- Мисля, че турците трябва да бъдат по-ангажирани с опазването на границите на Турция от ИД. Действително турската реакция към това трябва да бъде изпълнена с облекчение, че кюрдите като приятели на турците контролират границата вместо ИД, която е враг на целия свят. Когато казвам кюрдите нямам предвид YPG. Говоря за много други кюрдски сили, други политически партии (като Кюрдската демократическа партия на Сирия/ KDP-S), които са умерени. Дори Турция да има съмнения относно определена група като YPG мисля, че трябва да помогнат да се изгради коалиция от всички умерени сили. Американците се опитват да съдействат за това (обединение между YPG и KDP-S) защото това е единственият начин да се продължи напред. Ние вярваме, че всички формации трябва да имат еднаква възможност да участват и да се включат. Във всеки случай поражението на ИД не означава, че ще има незабавно независим Кюрдистан.

- Не искате ли независимост за иракски Кюрдистан?

- Не мисля, че Ирак е осъществим проект. Време е светът да осъзнае, че провалената система има нужда да бъде преразгледана. Повтарянето на същата грешка и вярата, че ще даде различен резултат е глупаво. Това важи с пълна сила за Ирак. Колко пъти опитвахме да подкрепяме обединението, силното централно правителство в Багдад? Това не работи. Кюрдистан е контролиран от кюрди, сунитските територии са контролирани от ИД, а шиитските зони от шиитските сили и Народните мобилизационни сили (PMF). Министър-председателят Хайдар ал-Абади направи много усилия да поправи нещата. Иракското правителство обаче трябва да приеме реалността и да потърси други решения. Не настояваме за разделяне насила. Говорим за приятелски развод.

- И какво ще правите с Киркук?

- Ако багдадското правителство е толкова убедено, че Киркук е част от Ирак, защо все още не са изпълнили член 140 на иракската конституция? Това изрично потвърждава, че е необходимо да се проведе референдум за статута на Киркук. Но референдума винаги се отлага. Защо?

- Казвате, че ИД контролира зоните на арабските сунити по протежение на границите на Кюрдистан. Как мислите, че ИД ще приеме вашата независимост?

- ИД не е част от никакъв диалог. ИД трябва да бъде победена.

- Казвате, че трябва да победите ИД преди да обявите независимост?

- Не, не казваме това, защото не знаем колко дълго ИД ще бъде наоколо. Нашият приоритет е да победим ИД, но приключвайки с нея не означава, че ще свършим с тероризма. Ще има много други форми.

- Ще бъдете ли по-ефективни да ги преборите, ако сте независими?

- Да.

- Може ли да обясните?

- Ще имаме възможност да сключим наши договори за покупка на наши собствени оръжия, като количество, качество и навреме. От друга страна сега за съжаление срещаме трудности за да получим необходимото ни оръжие като количество и своевременно.

- Американска база, която да ви защитава би ли помогнала?

- Когато Кюрдистан стане независим ще мога да ви отговоря.

- Може ли да си представите сценарии, при който кюрдските зони от Сирия ще станат част от независим Кюрдистан, на който столицата ще бъде Ербил?

- Не знам. Не бих искал да спекулирам с това. Нашата цел в иракски Кюрдистан е фокусирана върху иракски Кюрдистан, който има легитимна, призната администрация и територии. Ние желаем да имаме приятелски отношения, основани на взаимно уважение с всички наши съседи.

- Турция предложи да посредничи между KDP и YPG/PKK (Кюрдската работническа партия) за Синджар. Напрежението между вашите сили и YPG-PKK както знаем играе значителна роля за освобождаването на Синджар. Вие искате YPG да напуснат Синджар, но те се съпротивляват?

- Турците искаха да участват в това, но това стана малко по-късно, защото когато кюрдите бяха подложени на атака от ИД очакванията бяха, че Турция ще играе много по-голяма роля чрез активно ангажиране и осигуряване на подкрепата, от която кюрдите имаха нужда. Синджар е напълно различна история. Синджар е дълбоко навътре в нашите територии. Проблемът там (окупацията от ИД) беше решен с помощта на коалиционните въздушни удари, но основно от силите пешмерга. Синджар е кюрдска територия в Ирак и PYD ( с военно крило – YPG) е гост точно по-същия начин както нашите сили пешмерга бяха когато отидоха да ги подкрепят в Кобане, но след това се върнаха. Надеждата на хората от иракски Кюрдистан е, че чуждестранните бойци евентуално ще напуснат и ще се върнат там, от където са дошли.

- Не е ли най-голямата надежда на всички кюрди да надскочите вашите различия и обединение. Чувал съм мнозина да казват, че обединяването на въоръжените сили на всички различни кюрдски групи трябва да се осъществи?

- Ние се обединихме вече срещу ИД. Има кюрди от Ирак, Иран, Сирия, и Турция. За обединяването на кюрдската армия на всички тези различни групи трябва да се осъзнае реалността на терен. Вероятно е твърде рано да мислим, че подобно нещо може да се случи особено в ситуацията на иракски Кюрдистан. Би било най-доброто за кюрдите от другите части да помогнат на Кюрдския регион в Ирак.

- Как това ще се отрази на Синджар?

- Както казах PKK нямат място там. Те трябва да се изтеглят защото хората от Синджар ще определят сами своето бъдеще и това е иракски Кюрдистан. Биха ли били съгласни PKK, ако кюрдска политическа партия от Ирак се меси в работите на Диарбекир или Мардин? Обаче има партии в кюрдското общество вътре в Турция, на които определено трябва да им се позволи да вземат участие в политическия живот. Вярваме в многопартийната система. PYD-PKK елементите трябва да се оттеглят, когато ситуацията се стабилизира.

- Какво мислите за PKK присъствието в планините Кандил?

- Това е иракска територия и те трябва  да я напуснат. И това е една от причините, поради които искаме да видим кюрдския мирен процес вътре в Турция да успее. Надяваме се, че този проблем ще бъде разрешен по мирен начин.

- Как се отнасяте към нарастващото иранско влияние и Народните мобилизационни сили?

- Уважаваме постигнатото от Народните мобилизационни сили, но техният статут трябва да бъде изяснен. Необходимо е да преминат под легално ръководство и да бъдат отговорни пред иракските власти и да не се конкурират, а да се допълват. Във всеки случай съгласно иракската конституция нашата територия е защитена и контролирана от наши собствени сили, поради което няма нужда други да идват тук. И както казах бихме искали да имаме приятелски отношения с всички наши съседи включително Иран и тези отношения да бъдат основани на взаимно уважение. Те не може да гледат на нас като на подчинение или по-нисши.

- Те правят ли го?

- В някаи зони го правят, но определено не и в Кюрдистан. Кюрдистан е различен.

- Иран обаче се намеси във вътрешните работи на иракски Кюрдистан преди, както го направи през 1990 г., когато помагаше на Патриотичния съюз на Кюрдистан да си възвърне Сулеймания от KDP.

- Определено има различия между партиите. Има зависимости от трета партия. Нашата цел и целта на нашия президент беше да създаде проспериращ, демократичен кюрдистански регион, които да бъде уважаван от своите съседи. Разбираме, че има напрежение в Кюрдистан породено от неговите съседи, но в крайна сметка кюрдите са тези, от които зависи да осъзнаят, че обединението е истинската гаранция за техния успех

- Президентският мандат ще изтече през месец август и има различия между KDP и опозицията дали той трябва да бъде удължен за трети път. Още повече опозицията настоява властта на президента (Масууд Барзани) да бъде ограничена. Това със сигурност е тест за вашето обединение.

- Мисля, че президентът се превърна в символ на Кюрдското национално движение, независимо дали някои го приемат или не. При нормални обстоятелства ние ще имаме избори на 20 август и президентът ще упълномощи парламента и избирателната комисия да подготвят изборите. От избирателната комисия зависи организирането на изборите на време и недопускането на правен вакуум. Преди появата на този проблем  всички партии бяха съгласни, че всички въпроси, свързани с националния интерес трябва да бъдат решени чрез консенсус. Ако тези партии осъзнаят добре заплахата, идваща от ИД и икономическите проблеми, които имаме поради общите приходи с Багдад те ще разберат, че последното нещо, от което имат нужда кюрдите е друга криза. Консенсусът е най-добрият път да продължим напред.

Когато KDP имаше мнозинство и власт да взема решения те винаги насърчаваха консенсуса и националното обединение. Жалко е, че когато опонентите на KDP почувстваха, че има малка възможност да свалят KDP забравиха националните интереси и незабавно скочиха на това, което смятат за политическа облага. Това е евтина игра.

Публикувано на 10 Юли 2015 в 10:39 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Иракски Кюрдистан, интервю, Масрур Барзани, ИД

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас