Марокано - испанските отношения

Независимо от противоречията и множеството нерешени проблеми, между Мароко и Испания съществуват трайни връзки в политическата, икономическата, военната, културната и други сфери. И двете страни целенасочено работят за укрепване на взаимното доверие. Официални представители на двете страни подчертават, че марокано - испанското партньорство може да бъде образец за всички страни от Средиземноморието. Между Мохамед VІ и бившия испански крал Хуан Карлос, съществуваха лични приятелски отношения. Линията на бившият испански крал продължава и днес от новият престолонаследник крал Фелипе VІ.

Между Мароко и Испания има подписан договор за дружба, добросъседство и сътрудничество през 1989 г. Подписани са и двустранни споразумения за военно и научно-техническо сътрудничество, гарантиране на двустранните капиталовложения, борба с нелегалната емиграция и др. Редовно се провеждат срещи на високо ниво, по време на които се обсъждат различни въпроси на двустранните отношения.

Отношенията с Испания имат особено значение за Мароко, свързано с укрепване и разширяване на връзките с Европейския съюз. Мароканското държавно ръководство разглежда развитието на многостранното сътрудничество с Мадрид като важен фактор за поддържане на стабилността в западното Средиземноморие.

В рамките на Евро-средиземноморския процес (Барселонски процес) двете страни си сътрудничат тясно по въпросите на политиката, сигурността, борбата с тероризма, икономиката, финансите, социалната сфера и културата.

Испания и Мароко участват в диалога между НАТО и средиземноморските страни (Алжир, Египет, Израел, Йордания, Мавритания и Тунис), по време на който се разглеждат въпроси по установяване на сътрудничество между Алианса и тези държави. Друго важно направление от съвместната международна дейност е участието на Рабат и Мадрид в групата „пет плюс пет” ( пет страни от Южна Европа – Испания, Италия, Малта, Португалия и Франция и пет страни от Магреба - Алжир, Либия, Мавритания, Мароко и Тунис). В рамките на този механизъм страните-участнички си сътрудничат по отношение на регионалната сигурност, обменна и съвместното използване на опита и информацията по въпросите на отбраната, борбата с тероризма и нелегалната емиграция, контрабандата на наркотици и оръжие, опазването на околната среда, обезпечаването на морската сигурност, както и подготовката на кадри.

Испанската страна подкрепя процеса на политически промени с демократична насоченост, започнат от Мохамед VІ през 2011 г.

По най-важния външнополитически проблем за Мароко свързан със Западна Сахара беше постигнато съгласие, че решението му следва да бъде изработено в рамките на ООН.

С динамични темпове се развива търговско-икономическото сътрудничество. Испания е вторият търговски партньор на Мароко след Франция, а Мароко е деветият по значимост пазар за испанската икономика. При това мароканският пазар се разглежда от испанските управляващи като „приоритетен и стратегически”. През 2012 г. Испания стана най-големият износител за Мароко. Между двете страни функционират три електропреносни линии. На постоянна или сезонна работа в Испания се намират над 800 хил. мароканци. Транзитът на марокански работници за страните от Западна Европа се осъществява основно през Испания. През 2005 г. двете страни подписаха договор за строителство на междуконтинентален тунел под Гибралтарския проток - от мароканския град Танжер до испанския Алхесареса.

Редовно се провеждат съвместни учения на въоръжените сили. Най-голямото от тях е съвместното ежегодно учение на ВВС и части от ПВО „Атлас”, по време на което се отработват въпроси по отбраната на зоната на Гибралтарския проток, взаимодействието между силите и средствата и провеждането на издирвателно-спасителни работи. Съвместно с Испания, Мароко участва в различни многостранни военноморски учения по линия на НАТО в Атлантика и Средиземно море, в операцията на НАТО „Активни усилия”, по защитата на корабоплаването в Средиземно море и Гибралтарския проток от терористи. За разлика от другите области военнотехническото сътрудничество не отбеляза значително развитие.

Между Мароко и Испания съществува тясно взаимодействие срещу заплахата от неконтролируемата нелегална емиграция от африканските страни за Европа, чиито мащаби постоянно нарастват. Испания настоява Мароко да предприеме по-твърди мерки за ограничаване на потока от африкански нелегални емигранти, преминаващи по различни морски маршрути. Между двете страни има действащо споразумение, предвиждащо приемане от мароканските власти на нелегалните емигранти, арестувани от правоохранителните органи на територията на Испания.

Освен позитивни аспекти на марокано - испанските отношения съществуват и редица нерешени проблеми като въпроса за принадлежността на средиземноморските анклави Сеута и Мелиля, които Мароко се стреми да върне под свой контрол. Позицията на Рабат е, че тези територии са „окупирани”. Анклавите са включени в единното отбранително пространство на НАТО, поради което мароканските власти изключват силовото решаване на проблема и считат, че този въпрос трябва да бъде решен по пътя на преговорите. Испания от своя страна категорично отхвърля мароканските претенции за анклавите, считайки ги за исторически необосновани. В Сеута и Мелиля са разположени испански гарнизони, с тежка бронетанкова и артилерийска техника и бойни вертолети. Испанските власти изградиха по сухопътната граница, около градовете инженерни заграждения срещу проникването на незаконни емигранти. Ситуацията по границата на Мароко с испанските анклави продължава да бъде изключително сложна (Сеута и Мелиля са единствените градове, където Европа има сухопътна граница с Африка). По тази причина африканските емигранти, желаещи да се установят в европейските страни се насочват масово към испанските погранични заграждения.

Периодично властите на двете страни си отправят взаимни обвинения относно съдействие на пограничната мафия свързани с нелегалната емиграция и търговията с наркотици. И двете държави считат, че задълбочаването на спора за анклавите може сериозно да повлияе на стратегическото сътрудничество в борбата срещу ислямските радикални групи и тероризма, незаконната емиграция, както и в търговско-икономическата област. По тази причина върху проблема се акцентира, само когато мароканските власти трябва да постигнат отстъпки от Мадрид по други въпроси.

Освен за Сеута и Мелиля, Мароко претендира и за остров Ал-Баран (на него също има разположен испански гарнизон), островите Чафарикос, разположени недалеч от границата с Алжир, както и за някои други малки острови в близост до мароканския бряг на Средиземно море. На настоящия етап продължават двустранните преговори за принадлежността на спорните острови.

Спорен остава и проблемът за линията на морската граница между испанските Канарски острови и мароканския крайбрежен район Тарфия. Информацията за наличие на големи нефтени находища в морската зона, може да доведе до допълнително изостряне на този спор. Преговорите по разрешаването на този въпрос са изключително сложни.

Запазват се и противоречията по въпроса, относно разпределение зоните за риболов в Средиземно море и в Атлантическия океан. Испанската страна се опитва чрез двустранни преговори да върне риболовните си кораби в мароканската икономическа зона, тъй като блокирането (през м. декември 2011 г.) от Европарламента на споразумението между ЕС и Мароко за морския риболов нанесе силен удар на отрасъла. Друго противоречие е стремежът на Мароко за ратификация на споразумението с ЕС за селското стопанство. Испанската страна обаче е против това споразумение, тъй като се опасява, че след неговото подписване, в страната ще нахлуе поток от евтина мароканска селскостопанска продукция

Независимо от съществуващите нерешени проблеми, марокано - испанските отношения се характеризират със стабилност.

Ключова роля в марокано - испанските отношения ще продължат да оказват политическите и икономически интереси на двете страни, както и желанието на Мароко за развитие на сътрудничеството с ЕС и НАТО..

 

Публикувано на 10 Май 2016 в 16:50 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Мароко, Испания, отношения

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас