Местните избори в Украйна

От 15 до 24 септември в предизборната кампания за местните избори в Украйна се проведе етапът на официално номиниране на кандидати за кметове и депутати на местни съвети. Вече е възможно да се направят определени изводи за тенденциите в този процес.

По време на номинационния процес кандидатите за кмет направиха гръмки политически изявления относно основните моменти от предизборната си програма или показаха креативност. Кандидатът за кмет на Киев от партия "Глас" Сергей Притула например беше забелязан с екстравагантно изявление относно прехвърлянето на столицата на Украйна от Киев в Кропивницки. По отношение на формата за номинация Андрей Палчевски се оказа най-оригиналният от всички. Издигната е кандидатурата му за кмет в един от дворовете на Оболонь (един от районите на Киев). Както се съобщава в медиите, за участието му в изборите са повлияли поддръжниците му, които са убедили Андрей Палчевски да участва в столичния вот. Очевидно това е част от политическа технология, която трябваше да покаже, че номинацията не от партия, както всички останали кандидати, а от „обикновените киевляни“.

Партиите обаче ще доминират в настоящите местни избори. Във всички териториални общности с брой на гласоподавателите над 10 хиляди души, депутатите на местните съвети ще бъдат избирани само според партийните избирателни списъци. И тъй като избирателите ще могат да гласуват не само за партията, но и за конкретен кандидат от партийната листа, политическите партии се стремят да привлекат известни хора на първите позиции в своите избирателни списъци. Едва ли избирателят ще гласува за напълно непознат за него кандидат.

Водещите политически сили на настоящите местни избори активно използват електоралната технология на „парния локомотив“ - това е, когато известен кандидат оглавява партийна избирателна листа, която с неговото име трябва допълнително да привлича избиратели и / или да демонстрира солидна политическа тежест на съответната партийна листа. За целта най-често се използват фигурите на народни депутати. Народният депутат от „Опозиционна платформа – За живота“ Вадим Рабинович оглави избирателния списък на своята партия за Областния съвет в Одеса. Партията "Европейска солидарност" масово използва тази технология: партийният списък към Закарпатския регионален съвет беше оглавен от народния депутат Иванна Климпуш-Цинцадзе, в Одеска област - от народния депутат Алексей Гончаренко, в Закарпатския регион - от Владимир Вятрович. Избирателите обаче трябва да имат предвид, че след изборите народните депутати няма да работят в съответните местни съвети, тъй като е невъзможно да се комбинират депутатски мандати както в парламента, така и в местния съвет.

При избори за градски съвети избирателните списъци на партиите често се оглавяват от кандидатите за кмет. Например в Киев списъкът на партията „УДАР“ е оглавен от Виталий Кличко, листата на „Отечество“ е оглавена от Алексей Кучеренко, Николай Томенко еначело на избирателния списък на своята партия "Родна страна", а Сергей Гусовски е в списъка на партията "За бъдещето". Подобна е ситуацията и при изборите за кметове в много други градове на Украйна. Известни политици или техни роднини могат да бъдат използвани като „локомотив“ в партийния списък. Например, при изборите за Киевския градски съвет (Киевския градски съвет), списъкът на „Глас“ беше оглавяван от Максим Нефьодов, който не толкова отдавна оглавяваше митницата, преди това беше заместник-министър на икономиката, но е най-известен със създаването на електронната система за обществени поръчки „Prozorro“. Списъкът на „Европейска солидарност“ на изборите за Киевския градски съвет беше оглавен от Марина Порошенко, съпруга на бившия президент на Украйна. Синът на депутатите от Върховната Рада от фракцията „Опозиционна платформа - За живота“Наталия Королевская и Юрий Солод - Ростислав Солод, беше номиниран за кандидат за депутат на Общинския съвет на Краматорск от партията „Опозиционна платформа -  За живота“. Министърът на здравеопазването Максим Степанов оглави листата на партия „Слуга на народа“ на изборите за Областен съвет в Одеса (там, той преди това беше шеф на областната държавна администрация). Известният певец и ръководител на групата „ТИК“ Виктор Бронюк оглави листата на Партията на Виница на изборите за градския съвет на Виница.

Партийните списъци съдържат и много настоящи депутати от местните съвети, които имат влияние в своите териториални области и по този начин могат да донесат допълнителни гласове в избирателната касичка на партията. Също така има много обществени активисти сред кандидатите за депутати на местни съвети. На изборите в Киев например обществените активисти са представени в избирателните списъци на „Слуга на народа“, „Глас “, „УДАР“, „Европейска солидарност“ и редица други партии.

Известни хора са номинирани не само за депутати на местни съвети, но и за кметове на градове: шоумените Сергей Притула (от партия "Глас") – за кмет на Киев и Олег Филимонов (от "Слуга на народа") – за кмет на Одеса, известният боксьор Вячеслав Узелков (от Опозиционна платформа – За живота) - за кмет на Виница. Редица народни депутати се кандидатират и за кметове на украински градове: Ирина Верещук (в Киев) от „Слуга на народа“, Александър Фелдман (в Харков) и Николай Скорик (в Одеса) от „Опозиционна платформа – За живота“, Олег Синютка от „Европейска солидарност“) в Лвов), от „Отечество” - Алексей Кучеренко (в Киев), от „Глас” - Ярослав Русчишин (в Лвов) и Александър Устинов (във Виница). Освен това много бивши кметове също се включват в изборната надпревара (Александър Омелченко и Александър Попов - в Киев, Едуард Гурвиц - в Одеса, Михаил Добкин - в Харков), бивши народни депутати (в Киев - Борислав Береза, Андрей Илиенко, Николай Томенко, Йегор Фирсов; в Лвов - Олег Синютка, Руслан Кошулински, Игор Васюник; в Одеса - Евгений Червоненко; в Харков - Михаил Добкин и Алексей Кучер, който е настоящ ръководител на Областната държавна администрация в Харков). "Слуга на народа" номинира трима областни управители и един заместник-ръководител на областната държавна администрация за кметове на регионални центрове на Украйна.

На изборите за кмет отново се използва технологията на „кандидати-клонинги“. При избора на кмет на Ужгород бяха регистрирани наведнъж трима кандидати с имена Богдан Андреев, включително настоящият кмет. В Уман (Черкаска област) двама именници на настоящия кмет са регистрирани като кандидати за кмет, а самият той все още не е допуснат до изборите поради технически нарушения в подадените документи.

Не се допускат до регистрация отделни кандидати както и цели партийни листи при нарушение на правилото за квотата на половете. Няколко такива инцидента са се случили на ниво на ОТО (обединени териториални общини). Това е нова тенденция поради законодателните иновации. Както се оказа, някои местни партийни организации не бяха готови за принципа на пола при формирането на партийни листи. Очевидно те не са имали време да проучат правилно новата версия на Изборния кодекс.

Вече е възможно да се прогнозират доста остри съдебни и правни конфликти във връзка с отказа на териториалните избирателни комисии да регистрират отделни кандидати за кметове и депутати на местни съвети

Друга конфликтна тенденция, проявила се на етапа на номиниране на кандидати, са вътрешнопартийните конфронтации в процеса на номиниране на кандидати. В различни партии вътрешни групи за влияние, най-често на местно ниво, се бориха помежду си, за да номинират своите кандидати - както за кметове, така и за депутати на местни съвети. В повечето случаи тази борба не се проявява публично и е възможно да се намерят компромисни решения. Например в „Опозиционна платформа – За живота“ имаше дълга и упорита борба за това кой точно ще бъде номиниран за кандидат за кмет на Одеса от партията. Кандидатите бяха поне четирима, но основното състезание се проведе между представители на групата „С. Левочкин-Ю. Бойко“, която издигна кандидатурата на народния депутат Николай Скорик, и групата на В. Медведчук, която настояваше за кандидатурата на друг народен представител - Татяна Плачкова. В резултат на това „Опозиционна платформа – За живота“ номинира Николай Скорик за свой кандидат за кмет на Одеса, но Вадим Рабинович, представляващ групата на Медведчук, оглави партийната листа на партията в регионалния съвет на Одеса. Положението в Николаев беше различно. Там двама кандидати бяха номинирани за кандидат-кмет на областния център от партията. Областната организация на „Опозиционна платформа – За живота“ номинира Владислав Чайка, син на бившия кмет на Николаев (някои медии съобщават, че Виктор Медведчук лично е настоявал за кандидатурата му), а градската организация на партията номинира Артем Илюк, който беше издигнат от групата Бойко-Льовочкин. В последния момент този конфликт трябваше да бъде разрешен. Чайка стана кандидат за кмет на Николаев, а А. Илюк зае второ място в партийния списък на „Опозиционна платформа – За живота“ в градския съвет на Николаев. Противоречия при формирането на партийни избирателни листи възникнаха и в запорожката организация на партията.

Подобни конфликтни ситуации се появиха в партията „Слуга на народа“. На 12 септември шефът на Черниговската областна държавна администрация Андрей Прокопенко подаде оставката си. Основната причина за напускането му на поста, според него, е липсата на влияние върху кадровата политика и формирането на листата на кандидати за областния съвет. На 27 септември народният депутат от фракцията „Слуга на народа“ Николай Галушко (избран в 97-и териториален окръг в Бровари) обяви, че напуска партията. Съдейки по контекста на събитията, той не беше съгласен с формирането на списъка с кандидати за депутати в местните съвети и влезе в конфронтация с влиятелния народен заместник на фракцията „Слуга на народа“ Александър Дубински, който ръководи Киевска област на настоящите местни избори.

Най-драматичната ситуация по време на номинирането на кандидати за кметове и местни съветници беше ситуацията в Харков. Основният фаворит, кметът на Харков Генадий Кернес се разболя тежко. На 14 септември се появи информация, че Г. Кернес е в кома. Екипът на кмета на Харков отрече тази информация, но трябваше да признае, че техният шеф е болен от COVID-19 и състоянието му е сериозно, но той е в съзнание. На 16 септември стана известно, че самолет с Кернес на борда е отлетял за Германия. Около изборите за кмет на Харков имаше раздвижване. Възникна цяла поредица въпроси: ще се кандидатира ли Г. Кернес? Ако не, кой ще замени екипа му? Кой ще е основният претендент, ако Г. Кернес не се кандидатира за кмет на Харков? В отсъствието на Генадий Кернес на изборите за кмет на Харков, балансът на силите се промени драстично и резултатът стана несигурен. Появиха се слухове за участието на бизнесмена Александър Ярославски. На 23 септември обаче стана известно, че Генадий Кернес е номиниран за кандидат за кмет на Харков, въпреки че остава на лечение в Германия. Ярославски също се появи сред кандидатите за кмет на Харков, но не Александър, а Денис (някои медии твърдят, че е роднина на Александър Ярославский, но информирани източници не потвърждават това). Основната сензация беше фактът, че Михаил Добкин (бивш кмет на Харков, а след това и ръководител на областната администрация на Харков по времето на Янукович) представи кандидатурата си за кметските избори в Харков. Всъщност доскоро М. Добкин щеше да се кандидатира за кмет на Киев. Информирани източници твърдят, че Михаил Добкин и Генадий Кернес вече не са близки приятели и партньори, така че едва ли става въпрос за защитната мрежа на Кернес от бившия му сътрудник. Но също така е малко вероятно М. Добкин сериозно да оспори самия Кернес. Може би от страна на Михаил Добкин участието му е тип хазартна игра: при положение, че Кернес все пак напусне предизборната надпревара М. Добкин ще има шанс да стане един от фаворитите на кметските избори в Харков. Да видим какво ще се случи по-нататък. Но трябва да се има предвид, че дори в болнично легло Генадий Кернес остава основният фаворит на изборите за кмет на Харков.

Все още няма официална статистика за броя на регистрираните кандидати от отделни партии (етапът на регистрация на кандидатите приключва на 29 септември, а информацията за регистрираните кандидати трябва да бъде публикувана не по-късно от 2 октомври).

Партията "Слуга на народа" е номинирала 31 527 кандидати за депутати на местни съвети, както и кметове и ръководители на обединени териториални общини (ОТО) във всички региони на Украйна. Номинираният брой кандидати е 73% от максимално възможния брой. Тези данни потвърждават предположението, че партията „Слуга на народа“ твърди, че е масово представена в местните съвети. Сред кандидатите за депутати от „Слугата на народа“ жените са 41,3%, сред кандидатите за кмет, за поста на село или селски глава тази цифра е 30,7%. Кандидатите за депутати на възраст 18-35 години са 29,5% от общия брой, 36-55 години - 55,51%. По професионална принадлежност кандидатите за „Слуга на народа“ са представени, както следва: представители на образователния сектор - 18,5%, общественици - 16%, предприемачи - 10,9%, адвокати - 9,4%, лекари - 9,2%, мениджъри - 9,2%, държавни служители - 8,9%, икономисти - 8,1% и работници - 8%.

Може да се предположи, че и други парламентарни партии ще участват масово в местните избори. Например партията "Отечество" обяви намерението си да номинира 45 хиляди кандидати в местните съвети още преди етапа на номиниране на кандидати. Съдейки по информацията в медиите, „Опозиционна платформа – За живота“ и „Европейска солидарност“ също ще участват широко в местните избори. На етапа на номиниране на кандидати „Глас“ също беше много активен, с което изглежда преодоля проблемите, свързани с оставката на Светослав Вакарчук от парламента и ръководството на партията.

Количествените и качествени параметри на участието на отделни партии в местните избори ще станат окончателно известни след приключване на регистрацията на кандидатите. Изборната кампания навлиза във фаза на активна предизборна кампания.

Публикувано на 29 Септември 2020 в 11:31 часа от
Владимир Фесенко, украински политолог и политически анализатор


Ключови думи:местни избори, Украйна, Киев, Харков, Одеса

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас