Ливанските въоръжени сили

Въпросът за повишаване на бойните способности на националната армия и превъоръжаването й със съвременно оръжие и техника е от изключителна важност за Ливан в условията на непрестанно нарастване на заплахите за външната и вътрешната сигурност на страната. Между основните политически сили съществува съгласие за предприемане на мерки в тази насока.

Ливан понася тежки последствия от продължаващата в Сирия гражданска война. На настоящия етап най-сложна и напрегната е обстановката по границата между двете страни (375 км) главно поради дейността на радикалните ислямски групировки „Джабхат ал-Нусра” и „Ислямска държава”(ИД). И двете организации се стремят трайно да се установят на ливанска територия, не само за да създадат там свои тилови бази за продължаване на въоръжената борба срещу режима на Асад, но и активно да въздействат върху обстановката в страната. Ливанската армия води (от август 2014) боеве с джихадистите от тези групировки особено в планинския район Арсал (Aarsal). Боевете в този район отново се възобновиха в периода 01 - 07.12.2014 г. (на 02.12.2014 г. са били арестувани жената и синът на главатаря на ИД ал-Багдади и жената на единия от водачите на „Джабхат ал- Нусра”, Абу Али ал-Шишани. В отговор ислямистите заявиха, че ще започнат да убиват пленени ливански войници.). Ливан се превърна в база за прехвърляне на чуждестранни джихадисти в Сирия.

Конфликтът в Сирия засили разделението в ливанското общество, включително и на религиозна основа. В северната част на страната главно в Триполи и прилежащите райони системно избухват въоръжени сблъсъци между алевити и сунити - предимно салафити екстремисти. Активизират се терористичните групировки. Запазва се напрежението в лагерите на палестинските бежанци и се засилва радикализацията сред тях.

Особено важна е задачата на армията за гарантиране на сигурността в южните райони на Ливан и границата с Израел (79 км), където обстановката продължава да бъде сложна. Не по-маловажен е и въпросът за охрана на морската граница (209 км) срещу нелегалното й преминаване, прехвърлянето на оръжие и джихадисти, контрабанда на стоки и др.

Развитието на обстановката в Ливан, показва че армията (65,5 хил. души) не е способна да изпълнява поставените й задачи за гарантиране на сигурността и реда в страната. Тя разполага с остарели образци техника, а личният състав е недостатъчно подготвен. След приключването на гражданската война (1990 г.) висшите органи на държавната власт в Ливан не предприеха мащабни и сериозни мерки за укрепване на въоръжените сили. През тези години доставките на въоръжение и военна техника се извършваха основно по пътя на задграничната безвъзмездна военна помощ от Сирия, САЩ, Либия, ОАЕ и др. Влияние оказаха и ограниченията от страна на западните държави. Те отказваха да доставят на Ливан съвременно оръжие и бойна техника и оказваха натиск върху Бейрут, когато ливанското правителство се опитваше да закупи такова от други държави. Ливан отказа (2009 г.) предоставянето на безвъзмездна военна помощ от Русия под влияние на САЩ. Вашингтон и западните съюзници оправдаха тогава действията си с опасенията, че оръжието може да попадне в ръцете на радикалното шиитско движение „Хизбулла” и да създаде заплаха за националната сигурност на Израел. Същевременно САЩ запазиха позициите си на основен доставчик на въоръжение и военна техника за ливанската армия. Те са предоставили оръжие и военна техника на обща стойност 1 млрд. щ. д. (за периода 2005 – 2014 г.). Основната част от въоръжението не е от най-новите образци, а количествата са сравнително малки. До май 2014 г. от САЩ са доставени бронирани машини „Хъмви”, ПТРК Тоу-ІІ, 155-мм буксируеми гаубици М-198, минохвъргачки калибър 120 и 82 мм, стрелково оръжие и боеприпаси, 6 многоцелеви вертолета UH-1H Huey, патрулни катери, комуникационна техника, транспортни средства и медицинско оборудване. През август 2014 г. бяха доставени нови количества минохвъргачки, ПТРК „Хелфайър”, стрелково оръжие и РПГ. В периода 2007 – 2014 г. по американски програми преминаха обучение около 25 % от ливанските военнослужещи.

Първият план за развитие на националните въоръжени сили за периода 2013 - 2017 г. беше обсъден и приет от ливанския парламент през 2012 г. Според него трябваше да бъдат закупени въоръжение и бойна техника за 1,6 млрд. щ. д. Планът не беше реализиран поради недостиг на финансови средства.

През декември 2013 г. Саудитска Арабия обяви намерението си да отдели за Ливан грант на стойност 3 млрд. щ. д. за закупуване на оръжие от Франция, а през август 2014 г. саудитските власти предложиха още един грант за 1 млрд. щ. д. за повишаване на способностите на силите за борба с тероризма в страната. След продължителни преговори между страните беше постигнато съгласие за покупка на въоръжение от Франция. По време на тези преговори, отчитайки нарастващата заплаха за националната сигурност ливанското правителство настоя за ускоряване на доставките.

Представители на Саудитска Арабия и Франция в присъствието на командващия ливанската армия генерал Кахваджи подписаха на 04.11.2014 г., в Рияд договор за финансиране на френски военни доставки за Ливан на обща стойност 3 млрд. щ. д. Очаква се в края на първото тримесечие на 2015 г. първите партиди въоръжение и техника да пристигнат в Ливан, а договорът да бъде изпълнен в рамките на следващите три години. Освен това френски военни специалисти ще обучават ливански военнослужещи в продължение на 10 години. Чрез подписания договор Франция става основен партньор на Ливан в сферата на военнотехническото сътрудничество, заемайки мястото на САЩ.

Френските доставки за сухопътните войски на Ливан, по гранта от 3 млрд. щ. д. се очаква да включват 155 мм самоходни гаубици „Цезар” с автоматизирана система за управление на артилерията „Атлас” и РЛС за артилерийско разузнаване „Кобра”, 110 бр. нови БТР VAB MK-3, въоръжени с 25-мм картечници, 30 бронирани машини VAB MK-1 (от излишъци във френската армия), 100 бронирани машини „Шерп”, ПЗРК „Мистрал” и 20-мм зенитни установки. Ливанските ВВС ще получат многоцелеви вертолети AS-532 „Кугар”, и ударни вертолети „Газела”, а военноморските сили - ракетни катери от типа FS-56 „Комбатант”. Пакетът от френски доставки за Ливан включва боеприпаси и обучение на личния състав за работа и обслужване на предоставените въоръжения и техника.

От втория саудитски грант Ливан ще получи 500 млн. щ. д. за въоръжаване на армията. От тях 180 млн. щ. д. се предвижда да бъдат изразходени за закупуване на 18 многоцелеви вертолета UH-1H Huey ІІ от САЩ. Те ще бъдат използвани и като „леки бомбардировачи”, чрез подкачване на бомби с тегло от 250 и 400 кг. В договора е включена доставката на резервни части, техническо обслужване на вертолетите и подготовка на ливански военнослужещи. Освен това се предвижда да бъдат закупени от Бразилия 6 леки учебно-бойни самолети ЕМВ-314 „Супер Тукано”, а от САЩ леки самолети „Чесна – 208” (Cessna - 208). Останалите 500 млн. щ. д. ще бъдат отделени за нуждите на МВР на Ливан, за закупуване на специална техника за борба с тероризма и оръжие за силите на реда.

Министърът на външните работи на Ливан обяви през август 2014 г., че се е обърнал с молба към Русия да окаже на ливанската армия помощ в борбата с тероризма. Началникът на ГЩ на ливанските ВС генерал Салман посети през септември 2014 г. Москва и проведе разговори с армейски генерал Герасимов за развитие на военното и военнотехническото сътрудничество между двете страни и по-конкретно за доставянето на оръжие и технически средства за МВР на Ливан.

Великобритания също обяви намеренията си да разшири програмата за обучение и въоръжаване на ливанската армия с цел повишаване на нейните възможности. Предвижда се доставката на джипове, бронирани жилетки и средства за комуникация.

Чешката република също пое ангажимент да достави оръжие и боеприпаси на Ливан и заяви готовност за оказване на помощ в борбата срещу тероризма.

Иран многократно е предлагал на Ливан безвъзмездни доставки на въоръжение и техника. Отчитайки наложеното ембарго от ООН върху износа на иранско въоръжение, сложният характер на отношенията между Техеран, Вашингтон и Рияд, Бейрут не даде съгласието си за иранските предложения. След подписването на ядреното споразумение обаче може да се очаква, че Иран по-активно ще се включи в модернизацията на ливанските въоръжени сили.

Изпълнението на сключените договори значително ще подобри способностите на ливанската армия, въпреки че за внедряването на новата техника във ВС и ефективното й използване ще бъде необходимо време и специализирана подготовка на личния състав.

Публикувано на 7 Октомври 2016 в 17:10 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Ливан, армия, въоръжени сили, модернизация, способности, отбрана, отбранителна политика

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас