Кюрдската борба за независимост

Кюрдите продължават да водят своята дълга и изтощителна борба за независимост. През последните дни опитите за обявяване на нови автономни кюрдски територии продължават. След като през юни 2015 си върнаха контрола над сирийския град Тел Абяд (намиращ се в близост до турската граница), кюрдските „Сили за защита на народа”(YPG) обявиха града за автономна територия. Преди да започне гражданската война там са живели кюрди, араби (сунити) и тюркмени.
Обявяване на кюрдско самоуправление на града вероятно има за цел да покаже на съседна Турция, че те няма да се откажат от стремежа си да обособят собствена държава. Анкара отдавна изпитва страхове от вероятността да се появи кюрдска държава по южната й граница. Турция смята YPG за сирийска част на PKK (забранената „Кюрдска работническа партия”).
Възможността от появата на сирийски Кюрдистан по южната турска граница e твърде вероятна. Към момента под кюрдски контрол са големи области в пограничната турско-сирийска зона, това са градовете Афин, Кобане и Камишли, а сега вече и Тел Абяд. Поради тази причина свободната сирийска опозиция започна да обвинява сирийските кюрди в сепаратизъм.
Има данни, че ръководството на YPG и арабски милиции са сключили нов военен съюз, с цел заедно да се противопоставят на Ислямска държава (ИД).
Редица международни организации обвиняват обаче YPG, че те не се бият само срещу ИД. Кюрдите биват обвинявани, че нападат миролюбиви критици и цивилни граждани, който имат различни от техните виждания. Насилието на YPG освен срещу ИД е насочено и срещу миролюбиви арабски мюсюлмани. В кюрдските затвори се намират множество араби, които по данни на международни организации не са извършили престъпления, но отхвърлят кюрдското управление в северна Сирия. Според експерти, под прикритието на войната с ИД, YPG провежда целенасочено прочистване на районите населявани от араби, в провинция Ал-Хасаке. Кюрдите първоначално освобождават дадена област от ИД, но в последствие изселват кореното население, за да населят териториите с кюрди.
Силите на YPG продължават да нарастват, тъй като САЩ виждат в тях партньор, който може да се противопостави на ИД. Поради това Вашингтон ги обучава и им доставя въоръжение и военна техника. Американците възнамеряват да подпомогнат изграждането на военно формирование в северна Сирия, което да бъде съставено от 20 000 кюрди и 5000 араби.
Турция обаче гледа скептично на съюза между САЩ и YPG, тъй като се страхува, че кюрдите ще се възползват от американската подкрепа не само в борбата срещу ИД, а и в стремежа си да имат собствена държава.
Има голяма вероятност страховете на Анкара да се окажат оправдани. След приключване на конфликта в Сирия, при успех кюрдите ще имат вече бойния опит, изградена военна структура и модерно американско въоръжение, с което да си извоюват автономия.

 

Публикувано на 30 Октомври 2015 в 17:57 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Кюрди, Тел Абяд, кюрдски фактор, кюрдски въпрс, борба за независимост, Турция, Сирия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас