Критика от САЩ и Саудитска Арабия към Иран

На среща в Рияд с държавните глави на 40 мюсюлмански държави, крал Салман, суверенът на Саудитска Арабия и Доналд Тръмп, президентът на Америка подложиха Иран на остра критика.

В своята реч кралят на Саудитска Арабия нарече Иран ,,движеща сила на тероризма" и заяви: ,,Нашата отговорност пред Бог, народа ни и целия свят е с нашия съюз да се противопоставим на дяволските сили и екстремизма”.

Крал Салман обвини Иран в създаване на ислямски екстремизъм по света.

Държавният глава на Саудитска Арабия в друга част от своята реч определи, че режимът в Иран от времето на революцията на Хомейни през 1979 година до днес се е превърнал в движеща сила на тероризма по света.

Критично се изказа и Доналд Тръмпр, който заяви: "Искам да кажа нещо относно Иран: тя е отговорна за нестабилността в региона и също така обучава терористи. От десетилетия насам Иран е причината за междусектантските войни. Тази държава има цел да унищожи Израел. Иран е направила Близкия Изток нестабилен. Свидетели сме на това в Сирия. Най-големите жертви на режима в Иран са самите иранци. Понеже режимът в Иран подкрепя екстремистите, иранския народ е в беда. Всички трябва да помогнат за изолирането на Иран”.

На тази среща присъстваха и някои от държавните глави на мюсюлмаски държави като Ашраф Гани, президент на Афганистан, Наваз Шариф, министър-председател на Пакистан, крал Абдула, суверен на Йордания и държавни глави на страните около Персийския залив.

Първото чуждестранно пътуване на 20-ти май на Доналд Тръмп след поемането на президентския пост беше в Саудитска Арабия. Няколко длъжностни лица от президентската администрация и правителството придружаваха президента по време на пътуването му.

Американските представители и Саудитска Арабия подписаха сделка за оръжия на стойност 110 милиарда долара. Този договор включва продажба на оръжия за самозащита и услуги по поддръжката му. Относно  договора Рекс Тилерсон, държавният секретар на САЩ, каза: "Този договор ще спомогне за дълготрайната сигурност на Саудитска Арабия и региона около Персийския залив”.

Той определи, че този договор за е насочен най-вече срещу злонамерено навлизане от страна на Иран и иранската заплаха по цялата гранична територия на Саудитска Арабия”.

Материалът е превод на статии от електронното издание bbc.com/persian

 

Публикувано на 3 Юни 2017 в 00:11 часа от
Богомил Канджев


Ключови думи:Иран, САЩ, Персийски залив, Саудитска Арабия, критика, заплаха, Доналд Тръмп, крал Салман

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас