Конституционни промени във Франция

 

Френският президент Франсоа Оланд е потърсил вчера (16.11.2015 г.) подкрепа за промяна на френската конституция от сенатори и депутати, тъй като смята, че подобряването на средата за сигурност в следствие на терористичните нападения може да се осъществи чрез промяна на основния френски закон. Вероятно се очаква те да допринесат за по-ефективна борба срещу тероризма на територията на Франция.

Очаква се парламентът още в сряда (18.11.2015 г.) да обсъди и друго предложение на Оланд, а именно продължаване на извънредното положение в страната за още три месеца. Надеждите са, че до края на седмицата предложението ще получи одобрението на френските депутати. Френският президент въведе извънредно положение в страната веднага след атентатите, но законите му дават право да му удължи срока с до дванадесет дни (чрез декрет). По-дълъг срок на извънредно положение може да одобри само парламентът на Франция.

Френският президент обаче смята, че само удължаването на извънредното положение не е достатъчно за да бъдат победени терористите. Според него за постигане на още по-голям ефект е нужна промяна на френската конституция. Според френските социалисти, промените в конституцията трябва да са свързани с уреждане на специални мерки в борбата с тероризма.

Предвиждат се и мерките по наблюдение на френски граждани да се засилят. Това включва и по-тясно взаимодействие на френските и американските служби за сигурност. Вече са били отправени конкретни препоръки и предписания от американския министър на отбраната и френския началник на разузнаването към подчинените им. Очаква се обмяната на информация между тайните служби на двете страни да се извършва по-бързо и ефективно.

Франсоа Оланд поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН, на чието събиране да се даде „зелена светлина” за международна операция срещу Ислямска държава.

 

Предвижда се въвеждането на регистър за пасажерите на авиокомпаниите. По този начин се очаква да се проследява значително по-лесно пътя на заподозрени в терористична дейност.

Сенаторите и депутатите са се изправили на крака и са аплодирали речта на Оланд, която той е държал в Елисейския дворец. Мястото на изявлението е изключително впечатляващо, тъй като в новата история на Франция това е вторият път, когато френски държавен глава говори в двореца.

Любопитно е да се проследят ефектите от предлаганите мерки, ако те бъдат приети. Възможно е наред с радикализирани елементи, мирни граждани да пострадат, като им бъдат нарушени някои основни човешки права. Интересен ще бъде и отзвукът в обществото, тъй като французите са известни ревностни пазители на човешките права и свободи.

Публикувано на 17 Ноември 2015 в 16:30 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Франция, антитерористични мерки, конституционни промени

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас